Всеки трети видял фалшива новина. 48% не вярват, че има чума в Странджа

"Галъп": Българите очакват убедителна работа от органите на властта
62
Всеки трети видял фалшива новина. 48% не вярват, че има чума в Странджа
Снимка: flickr

34% от българите или около 1,8 млн. души твърдят, че в последната седмица са срещали фалшиви новини или новини с невярно съдържание. Данните са от новия сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 800 души между 30 юли и 1 август.

Числото е респектиращо и събужда още повече тревога на фона на видимия бум на фалшиви новини в последните дни. Дори и отговорилите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще, коментират социолозите.

Според тях може би това е и част от обяснението за общото недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа: 37% вярват, че чума е имало, но 48% не вярват, останалите се колебаят. Данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас.

На този фон мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят.

Стои въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни, изтъкват от "Галъп".

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше). 69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва (мнозинство от 64% го одобрява), дори още повече се харесва призивът на Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез "Визия за България" (мнозинство от 73%). Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента Румен Радев над законовите поправки, които се смятат за лобистки (75%).

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват. Явно е, че българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на органите на властта и поощряват решителната намеса на държавата, но без да губят ориентир за това, кои са областите, където държавата трябва да се намеси, и кои – не. Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести например, обобщават анализаторите.

Според тях резултатите от този сондаж, както и от много други изследвания на "Галъп интернешънъл", показват, че преходът действително е засегнал дълбоко чувството за държавност у нас. Вместо да се елиминират вредните функции на държавата (ненужни регулации, например), според българите явно са елиминирани важни такива - предотвратяването на монополи; дейности, които засягат сигурността и т.н.

Сондажът е проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bad Company"Как е в панелките ***?? Мирише на мухъл??"---А, ти къде живееш, бе туупан? Сигурно у вас мирише на *** на пуутката...... пардон, на *** на тутурутката. :)
45
3
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
В България фалшиви новини не требват. То квото и да ви поднесът се тая. Псувате и търсите ракията в шкафа. И за успехи за перилетката на завода в Петрохан и за катастрофа с 4 умрели на тракия. Се псувате и търсите ракията. Един път за успеха, един път за помен. Аре наздраве!
44
0
 
3
 
! Отговори
ами... преди 5 години
До КрайМоже би, защото избиха милиони крави са умряли два човека. Ти на колко крави отценяваш един човешки живот?
43
4
 
1
 
! Отговори
Сахмада преди 5 години
На Путин ще му е все по-трудно да слага надбавка на българската газ защото вече има втора тръба. Те може да *** в едни *** с Ердо, ама алъш вериша трябва да върви.
42
4
 
1
 
! Отговори
Искаме обяснение! преди 5 години
Защо само 48%? Всички чуха пРезидента като разправяше за някакви 1600 милиона .После се покри шушумигата му недна като се надява че ще забравим . . . Няма да забравим, а ще напомним на следващите избори.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧУМАТА Е ГЕРБ !!!
40
11
 
1
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Как е в панелките ***?? Мирише на мухъл??
39
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Края на 80те години избиха говедата на Англия заради "луда крава". Милиони гали *** замина. От луда крава дали умряха и два човека?Всичко беше лъжа и измама.
38
0
 
6
 
! Отговори
istinata преди 5 години
и да не забравяме че под фалшиви новини се разбират личните коментари във форум и другаде, те са под прицел, опитват се с разни закончета да затворят устите на неудобните, това е главната цел с фейк новините.Иначе пуснаха в Англия под гаранция журналиста който докладваше крими случките с мюсюлмани които са табу и се крият от хората, както кражбте в БГ под някаква сума които изобщо не се регистрират и така дребна "престъпност" в Бг няма, затова хората вместо прасета сега гледат кучета-пазачи.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Надрусан ,а ?? Личи си .......
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ч УМАТА Е ГЕРБ !
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До муспиБоярищник , а?? Личи си........
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е имало tchuma ?Недадените овце и кози Живи ли са - ДА! Лекувани ли са останалите в Странджа живи овце и кози - НЕ! Та от какво да ги лекуват. Както казват шопите: Те такава болест няма! И са прави
33
0
 
9
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
И тази статия е типична фалшива новина:)))))))))) Типична!!! Вижте заглавието горе!:"Галъп": Българите очакват убедителна работа от органите на властта"Да , ама не!!Уважаваната в цял свят "Галъп" няма нищо общо с "Галъп интернешънъл" на червените шамани-голфъри-милионери Райчев и Червен Кънчо. Нищо общо няма! Напротив!! Истинската "Галъп" отдавна води дела за "кражба на име " срещу тарикатите червени. Е, разбрахте ли що е "фейк"???
32
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Дали е имало чумa в животните или не е празен въпрос, . щом властта казва че е имало, значи е нямало. Много по важно е - на кого е изгодно да се избият животните? Разбира се на евреите, които провеждат геноцид срещу българите. Толкова им е изгодно, че набеждават невинните животни в чумa, главен и постоянен недъг на евреите. Състава им се мени, сега са азербайджано-тюркски хибрид, но недъга си стои от мойсеево време.
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99 процента гласуват за майката партия ГЕРБДа живее бащата на партията ,майката на нацията Бойко Борисов
30
1
 
10
 
! Отговори
баба Меца преди 5 години
Аз още чакам да покажат по БиТиВиту умиращо животно от чумa за да повярвам,но няма вече 45 дена!
29
2
 
16
 
! Отговори
venix преди 5 години
Това с чумата е тъпо. Просто Бойко да скрие кражбите от еврофондовете за земеделие и животновъдство, измисли несъществуваща чумa. Останалото го знаете. Това е.
28
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Как ще вярват когато във всяка медия в пълно с елементарни глупости, независимо дали е нета, печатно издание или телевизията. спомням си преди години по телевизията имаше предаване за бълагрските подводници (2 на брой, руски и без акумулатори), но водещият на предаването беше твърдо убеден, че след като КИЛОметър е 1000 метра, то МИЛЯ е милион метра или 1000 километра.
27
1
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Четете само 'правилните новини' и стани зобиран- мечтата на всвко правителство!