Родолюбецът Хайтов! Дълбоко привързан към народното, към селото

Синът на писателя Здравец Хайтов гостува във "Фамилно"
4 авг 2018 09:55,
48

Тази събота, 4 август, в семейното предаването на телевизия Bulgaria On Air - "Фамилно" гостува арх. Здравец Хайтов, син на писателя Николай Хайтов.

Хайтов става известент със сборника си "Диви разкази". По негов сценарий са филмите "Козият рог", "Мъжки времена", "Краят на песента", "Дърво без корен" и хитовият навремето телевизионен сериал "Капитан Петко войвода".

"Като личност той беше българин, дълбоко привързан към народното, към селото си – село Яворово, родолюбец с една дума", разказва Здравец Хайтов пред водещата Деляна Маринова.

През 1954 г. Хайтов бил без работа. Обадил му се приятел от Мадан и му предложил да отиде там и той решил, че ще замине. Но точно тогава получава писмо от Георги Караславов за среща още на следващия ден.

Разговорът му се сторил малко странен, понеже Караславов попитал Хайтов, който вече имал няколко дописки, защо използва в текстовете си толкова много турцизми. Не може ли да ги замени с български думи", разказва Здравец Хайтов.

Баща му обяснил на Караславов, че думите имат определено внушение - "калабалък" означава "множество", но в друг смисъл, "курбан" е "свещена чорба".

Така Николай Хайтов успял да убеди Караславов, че думите му са на точното място. И тогава му било предложено, въз основа и опита му като лесничей, да замине в командировка и да пише за гората... "Фамилно" започва в 10:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По кое време е живял Хайтов , в кой век сме сега айде останете си в тоа Фантазиран свят , хората които харесват Хайтов са всъщност радикализирани но никой няма си признае от страх щото тая дума я свързват с други лоши неща
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой казва че харесва Хайтов , навремето ни караха насила в училище да четем негови писания , никой не е длъжен който не иска не чете негови неща , да не се намираме в Копунизмъ където всички като стадо овце
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Н.Хайтов беше голям писател,всичко друго ,дето сте надраскали по-доло е простотия.
13
5
 
2
 
! Отговори
патриот преди 5 години
До привет от ГерманияХайта на хайта око не вади !За това Хайтов не е писал нищо за руските извращения в България !Браво на Радой Ралин , описа руснаците точно такива каквито са в стихотворението си -Писмо до Ванка с танка !
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ne sme Narod a MURSHA , kazah i s tova ste zavursha.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разкаже за агентурното минало като доносник на агент Горския в ДС, за това колко разказа изплагиатства, извини ли се за престъпленията си, връзкарството на баща си, такива неща, това е интересно.
10
15
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Хайтов става известент със сборника си "Диви разкази". По негов сценарий са филмите "Козият рог", "Мъжки времена", "Краят на песента", "Дърво без корен" и хитовият навремето телевизионен сериал "Капитан Петко войвода"...........................Родолюбец или *** ?!Щом е бил толкова голям родолюбец защо не е написал сценарий за филми ,които да покажат на обществото как руските " братушки " за грабили България , как са били против съединението и пр. ?! Лека му пръст ,но просто питам защо
9
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
промит мозък си ти , нищо друго , стой си в твоя Свят на въображенията не идвай при няс няма место за теб
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
RAZHAITOV OPOROCO BALGARSKIAT EZIK KATO GO OREZILI S MNOGO TURSKO-POMASHKI IDIOMI I TO PO PROSTATA PRICINA CE NE ZNAESHE BALGARSKI.SNAT VMESTO DA HODI NA RABOTA SE PRAVI NA VAGEN KATO BASHTA SI.
7
10
 
3
 
! Отговори
ЗАБРАНА преди 5 години
Манипулативните думи като ''родолюбец'' и ''патриот'' требва да се забранят в Българския език и литература поради причината че се злоупотребява умишленно с тези думи , с тези думи се промива мозака на бедния българин като при радикалните Джихадисти
6
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Г-н родолюбец, да Ви попитам защо вашия лидер Валерката Симеонов по прякор Винкела тероризира етническите българи - съдържатели на заведения по морето, апарт-хотели, къщи за гости и др. ?!Нали се пишете националисти и българите са ви избирали да ги защитавате ?Защо тормозите нас етническите българи, а не смеете да влезете в ромските махали, където всички търговски обекти работят без разрешителни и където във всяка ромска къща има незаконно оръжие ?
5
15
 
3
 
! Отговори
МАЛКО ИСТОРИЯ преди 5 години
Бил "голям писател" Хайтов? Айде да извадим малко факти, а?"Награди Димитровска награда за проза Йордан Йовков (учр.1970) Вазова награда (учр.1970)""Народен представител в: VIII НС IX НС в НРБ"ГОЛЯМ ПИСАТЕЛ, САМО ДЕТО ПОВЕЧЕ Е БИЛ *** НА ПАРТИЯТА... АЙДЕ НЕМА НУЖДА.
4
5
 
4
 
! Отговори
ХАХАХ преди 5 години
Тва "синче" що гледа на махморлук?Не гледах интервюто, естествено, но да не е изкарал някоя книга за бащъ си и сега да иска да ни я продава? Аз не бих си я купил.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родолюбецът главорез!
2
5
 
10
 
! Отговори
Боже боже преди 5 години
Вижда се по погледа му, че целият му авторитет се крепи на авторитета на баща му.Такива дърти комнета не мога да ги разбера. Като оная - дъщерята на стоянка мутафова, или оня - внука на тато. Обикалят медиите и се саморекламират, за да могат да продадат я книга, я някаква песен, я някой бизнес. .. обикалят с надеждата да им се отвори парашута нейде
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ко ша прайм ся? Си одим у селу ли?