Родолюбецът Хайтов! Дълбоко привързан към народното, към селото

Синът на писателя Здравец Хайтов гостува във "Фамилно"
4 авг 2018 09:55,
48

Тази събота, 4 август, в семейното предаването на телевизия Bulgaria On Air - "Фамилно" гостува арх. Здравец Хайтов, син на писателя Николай Хайтов.

Хайтов става известент със сборника си "Диви разкази". По негов сценарий са филмите "Козият рог", "Мъжки времена", "Краят на песента", "Дърво без корен" и хитовият навремето телевизионен сериал "Капитан Петко войвода".

"Като личност той беше българин, дълбоко привързан към народното, към селото си – село Яворово, родолюбец с една дума", разказва Здравец Хайтов пред водещата Деляна Маринова.

През 1954 г. Хайтов бил без работа. Обадил му се приятел от Мадан и му предложил да отиде там и той решил, че ще замине. Но точно тогава получава писмо от Георги Караславов за среща още на следващия ден.

Разговорът му се сторил малко странен, понеже Караславов попитал Хайтов, който вече имал няколко дописки, защо използва в текстовете си толкова много турцизми. Не може ли да ги замени с български думи", разказва Здравец Хайтов.

Баща му обяснил на Караславов, че думите имат определено внушение - "калабалък" означава "множество", но в друг смисъл, "курбан" е "свещена чорба".

Така Николай Хайтов успял да убеди Караславов, че думите му са на точното място. И тогава му било предложено, въз основа и опита му като лесничей, да замине в командировка и да пише за гората... "Фамилно" започва в 10:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До С, зейнул / Здравец/
35
3
 
2
 
! Отговори
С преди 5 години
Хайтов и синове са национални предатели и скоро ще им се търси сметка! Обещавам им
34
1
 
6
 
! Отговори
да се чудиш преди 5 години
С колко нихилизъм и невежество са заредени някои наши по-прости другарчета, чак да ги съжаляваш, че са толкова простички и с промити еничерски мозъчета. Ето един иска тук Хайтов да е писал срещу нашите освободители. Що за глупости. Да не би Вазов да е писал нещо подобно? Прочетете "Диви разкази" - ще ви достави голямо удоволствие, това е класика. Или поне прочетете повесттта "Нещастна фамилия на Васил Друмев ( Климент Търновски) на https://chitanka.info/text/8369/2#textstart
33
0
 
2
 
! Отговори
Що преди 5 години
За тъпотия? Тюю,че прос...то...тия!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
HAITOV OPOZORI BALGARSKATA LITERATURA,S TURSKIAT HARAKTER NA NEGOVITE PRIZVEDENIA.IMENNO TOI NAUCI DNESHNITE MUSULMANI DA KRADAT GENI.SEGA SINAT MU SE PODMAZVA,SHTOTO ISKA DA MU DADAT POGIZNENA PENSIA, ZA GLUPOSTITE,KOITO E DRASKAL BASHTA MU.
31
0
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименТака е. Но и за това трябва умение;))) Да откраднеш, но да откраднеш така, че да създадеш стойност, от това, а не просто да го откраднеш, за да станеш някой. Затова интернетът днес, от тази гледна точка е нещо много добро, да не отидат ръкописите или написаното в някоя печка, от човек, който не оценява стойността му. От интернет, все някой, ще го съхрани, принтира на хартиен носител или след време издаде в книга.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Устата става триъгълна, ако като дете си ял по над три тоблерона на ден.
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под сянката на султана сте биле рахат към 300 години и то в първите векове на гостуването му по тези земи! Защото когато империята е силна тя се разширява, задоволява поданиците си с фураж, жени и коне, всички са доволни и цари така нареченото рахат - агаларство. Когато империята губи при Виена се налага да асимилира и тогава има няколко изцепки!Така и когато за НРБ нямаше опасност, никой не искаше да прави възродителен процес.Щом Тошо усети, че България загива направи нещо, но мандалото лопна!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайтов е и крадец на чужди летописи и добре е станало, че е така. Мисля, че нещата за Петко войвода ги краде от една бабичка в Родопите, чийто син ги е събирал, но е починал.Иначе така щяха да отидат на бунището или в огнището. Има нещо такова при двама велики композитори от 18-19 век.Праща композиторът слугата на пазара да купи месо и когато оня се върнал, месото загънато в хартия с изписани ноти. Седнал на рояла - а-аааа, класа! От някой таван или мазе! Факт!
27
8
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
До АнонименРуснаците са загинали за руската империя .От войната Русия печели Молдова ,като компенсира Румъния с българската Северна Добруджа/границата е била по делтата на Дунав/ , 20 тона злато изплатени от българското правителство на Русия компенсация за войната и данъците от цла България събрани от трската власт в Сливен ,които Русия обявява за военна плячка и задържа.Четете малко повече!
26
9
 
5
 
! Отговори
вед преди 5 години
И преди и след руско-турската война по-интелигентните българи не са били русофили и са се отнасяли с презрение към вербуваните от руснаците за шпиони.Такъв е случая с Петко Киряков -капитан Петко .От там е конфликта м със Стамболов -който отива доброволец в сръбско -българската война като напуска народното събрание докато П.Киряков -43годишен тогава си гледа кефа във Варна .Това че Хайтов прави сценарий точно за руския агент трябва да ни е едно наум.Или се е подмазвал или не му е чист косъма.
25
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 31Ако беше прочел "Диви разкази" щеше да знаеш че не пише за турските издевателства а за живота на народа на битово ниво.Кратки и увлекателни.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писал е, четен е, награждаван е! Но това е Той - Николай Хайтов, а не родата му, опитваща се да захлебва от славата и трудът му!
23
0
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До привет от ГерманияЩо се отнася до руският агресор;))), повечето от статиите по темата в списание "Родопи" са на документална основа. Един ден, ще ги публикувам, сканирал съм ги. Най-лошото нещо, на днешните пропагандатори на евроатлантизъм е, че не четат или четат избирателно.
22
11
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Не претендирам ,че познавам работата на Хайтов , но както четох в новината е писал само за турските набези и извращения ! Когато човек е родолюбец и патриот не пише еднозначно само за страданията от един вид агресор ,а пише абсолютно за всички страдания на народа от всеки агресор ! Някой от вас може ли да ми каже в коя книга или в кое стихотворение Хайтов е описал руските извращения над българския народ ?!Много Ви моля не бъркайте родолюбието с рубладжийството !
21
1
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
На Хайтов, май-малкото, трябва да благодарим за списание "Родопи". То е, което го обезсмъртява.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да имаше по комунизма повече като Хайтов, който, когато някои се криеха по миши дупки не му дремеше от властта и имаше доблестта да казва в очите какво мисли. Никой не можа да го накара да стане партиен член, въпреки многото опити да го принудят. Пишеше прекрасни книги, които се превеждаха на десетки езици по света. И чужденците го четяха, харесваха книгите му и не питаха дали е комунист или не. За разлика от други наши съвременници, които се натискаха да влязат в БКП за облаги.
19
15
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Айде стига с тия лоши руснаци...........те нямат нищо общо с Хайтов.Нали сега сте турски вилает и ще купувате руска газ с турска надценка от Ердоган-султан??Това ли искате???............................................Те нямат нищо общо с Хайтов ,но май Хайтов има общо с тях ?Щом е бил родолюбец и е описвал турските извращения , защо умишлено е пропуснал да опише и руските извращения които никак не са малко ?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС заличава границите на България и държавата ще изчезне.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво ме интересува Хайтов или как се казва там в 2018 г.