ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди

Всяка диагноза дава точен процент, сумират ги при определени условия
Обновена: 4 авг 2018 12:43 | 4 авг 2018 07:30, Веселина Йорданова
123
ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди
Снимка: архив, БулФото

Решения за ТЕЛК вече ще се издават по нова скала, като всяка диагноза ще дава точно определен процент. Те ще се сумират, но са заложени условия, които ще орежат парите на 1/5 от българите с увреждания.

Това следва от промените в Наредбата за медицинска експертиза, обнародвани вчера в “Държавен вестник”, пише "24 часа".

Процентите за различните видове заболявания се заковават, за да се ограничи субективизмът на лекарите. При инфаркт на миокарда се запазват 80%. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания, като при карцином на щитовидната жлеза например се дават с 20% отгоре след 5-ата година.

При няколко заболявания процентите се сумират и водещо е това, което дава най-голям процент инвалидност.

Новото условие обаче е човекът да има над 80% увреждане вследствие на водещото заболяване, а второто и третото да дават над 51%.

Това значи орязване на сегашните помощи на поне 100 хил. души, пресметнаха от организациите на хората с увреждания.

Така при стенокардия вместо от 30 до 50% вече ще се дават фиксирани 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва. При сърдечна недостатъчност вместо досегашния диапазон от 0 до 10% се фиксира на 10 на сто.

Националната експертна лекарска комисия вече ще има право да вика на повторен преглед инвалиди, в чиито телкове се е усъмнила. При разглеждане на жалби НЕЛК ще работи по документи, но при съмнения ще вика, включително за прегледи. Телковете вече ще се издават от ротационни комисии, а не от постоянни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAНе видео! Напиши имената им! Посочи ги конкретно, да проверят съответните органи и ако си ги наклеветил, да ти потърсят сметка за клевета. Хайде, действай! Не по форумите да пишеш 'познавам двама с ТЕЛК, здрави като биЦИ".Партиен ***!Какъв шеф си ти? На кого си шеф?
71
7
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Инвалидите в България колко бяха към 700 000 от които половината фалшиви или преовеличени то излиза че на всеки 7ми в България е инвалид
70
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Геноцидът на ГЕРБ е, че ви разплете поредната комунистическа далавера в ТЕЛК, от която БСП крадеше милиони всяка година!
69
0
 
12
 
! Отговори
oх котйо преди 5 години
100 000 *175=17 500 000 на м. на година минимум бат ви бойковица 210 000 000 милионки в джобеца минимум оха вие се чепкайте гроба загробва всичко и народа спи сладък сън
68
7
 
19
 
! Отговори
varg преди 5 години
гЕНОЦИДЪТ НА ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВА
67
0
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
66
7
 
13
 
! Отговори
Мики Маус! преди 5 години
До БПФКой краде от държавата и данъците ти, бе?Я, ВИЖ ХУБАВО КОЙ КРАДЕ БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА С МИЛИОНИ!НА КОГО ОПРОЩАВАТ МИЛИОНИ, БЕ?? Партиен *** нещастен!НА ИНВАЛИДИТЕ КАМШИК ЛИ ЩЕ РАЗМАХВАШ? Скрит зад монитора!
65
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка втора ромка и децата й с телк. Да се спрат парите на трета група, основно фалшивите инвалиди и да се разпределят на истинските трябваше да се направи отдавна.
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво стана сега ... за да има пари за исканията на майките и манолова орязаха драстично и тихомълком десетки хиляди .. е нямам думи..
63
10
 
30
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Абе ,вие не разбрахте ли,че ГЕРБ води политика на геноцид срещу българите,бе ?!!! Събудете се ,стреснете се,че след 20-30 години няма да ви има ,бе !!! А сега продължавайте да скачате ,плоскомозъчни същества !
62
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До АнонименСъгласен,бате,ама забравяш за бомбите с ,,обеднен,, уран на братята-американци къде падаха по границата със Сърбия,че и у Горна баня ; Софийско////
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запазва се заболяването инфаркт на миокарда като оценка 80 пр. нарушение от здравия организъм/нарушени здравословни основни функции на органн/и и принадлежащи към тях специфични органи или части от тях обвързани за една или приблизително съща дейност допълващи се в функционалноста на подаване на сигнали и секрети за правилно здравословно протичане на процеси спрямо изучен по начин за дейност здрав прототип-еталон абсолютен изучен как единствено възможен-уникален/и още две втори заболявания до 51
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли е "ПОМОЩТА" и "ПОДКРЕПАТА" на управляващи, синдикати, Б.Петков и М.Манолова?!
59
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излезе М.Манолова и да каже какви "полезни" разговори е водила цели 5 часа по време на срещата с Б.Борисов?
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Какво ще оценят истинските инвалиди? Че на майките ще им дадат още пари и безплатни детегледачи + 930лв на месец, а другите инвалиди ще останат без стотинка заради тях? Ти не си инвалид, какво се вреш в тия неща?
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И стига са разрешавали на инвалид с 90 % инвалидност, например, да работи! Заплата, пенсия, отпуска, не плаща данъци, винетка и какво ли не. Ако не работи "с ума си", то за другите професии буквално " го изнасят" колегите му!
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Ти що не си живееш живота и не си гледаш работата, щом си здрав/а и сам/а си изкарваш парите? А си тръгнал/а да гледаш в чуждата паница и да броиш чуждите хапки хляб? Да не си мислиш, че като отрежат пенсиите, ще дадат парите на теб?
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е копи- пейст от статия от "24 часа". А статията от "24 часа" е копи- пейст от статия от месец април.Може ли някой журналист да свърши малко полезна работа, като вложи поне малко труд, все пак ще чака да му се плати за публикацията, и да ни предостави конкретни данни от източника, посочен като отправна точка на статията, т.е. от ДВ, защото простосмъртните нямат достъп до първоизточника! Моля, не ми трийте поста, макар така да ви е по- лесно и удобно!
54
8
 
7
 
! Отговори
8 преди 5 години
Ами не може 1 милион инвалиди, няма кой да ги изхранва. Трябва да се спре с тия пенсии и пари на ръка - такова нещо само за хората с липсващи органи! За останалите, единствено безплатни лекарства - истинските инвалиди ще го оценят
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички закони, наредби и предписания възпират или касаят само кротките незаконопрестъпни хорица. За каквото и да става въпрос. Който си го може по втория начин не го касаят ни закони, ни промени, ни преустроиства нито нищо.