ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди

Всяка диагноза дава точен процент, сумират ги при определени условия
Обновена: 4 авг 2018 12:43 | 4 авг 2018 07:30, Веселина Йорданова
123
ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди
Снимка: архив, БулФото

Решения за ТЕЛК вече ще се издават по нова скала, като всяка диагноза ще дава точно определен процент. Те ще се сумират, но са заложени условия, които ще орежат парите на 1/5 от българите с увреждания.

Това следва от промените в Наредбата за медицинска експертиза, обнародвани вчера в “Държавен вестник”, пише "24 часа".

Процентите за различните видове заболявания се заковават, за да се ограничи субективизмът на лекарите. При инфаркт на миокарда се запазват 80%. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания, като при карцином на щитовидната жлеза например се дават с 20% отгоре след 5-ата година.

При няколко заболявания процентите се сумират и водещо е това, което дава най-голям процент инвалидност.

Новото условие обаче е човекът да има над 80% увреждане вследствие на водещото заболяване, а второто и третото да дават над 51%.

Това значи орязване на сегашните помощи на поне 100 хил. души, пресметнаха от организациите на хората с увреждания.

Така при стенокардия вместо от 30 до 50% вече ще се дават фиксирани 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва. При сърдечна недостатъчност вместо досегашния диапазон от 0 до 10% се фиксира на 10 на сто.

Националната експертна лекарска комисия вече ще има право да вика на повторен преглед инвалиди, в чиито телкове се е усъмнила. При разглеждане на жалби НЕЛК ще работи по документи, но при съмнения ще вика, включително за прегледи. Телковете вече ще се издават от ротационни комисии, а не от постоянни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
9
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Наредба за мед. експертиза от страницата на нои, която е обнародвана сега, не показва грижа за реално болните, ами за едни видове болни, дето не са честни. Вижте сами: Чл. 11. (1) Болничен лист се издава и при следните случаи: 1. умишлено увреждане на здравето с цел получаване на отпуск или обезщетение;Толкоз за рИформътъ. Ся вече фалшиф боли няма има. Сичкуту болен е законно. Най, а?
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това са им реформите, кое как да се ореже. Идете на почивка май месец по морето да видите немските старци дали пият по една шепа лекарства на закуска. Моят баща е с аритмии и тн от 35-годишен. Понеже храната и средата са ни чисти и хората нямат стрес в работата си.
30
1
 
7
 
! Отговори
Аха преди 5 години
*обрани трябваше да е думата. Само на телефона ми клавиатурата е автоматична и изглежда е правена от обратни...
29
1
 
9
 
! Отговори
Аха, да преди 5 години
Реално болните са обратни, а на ментетата не видях някой да им пречи с нещо да си продължат по старому. Демек, погрижили се едни там за избирателите си. Отново.
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е в процентите и изчисленията, а в корумпираните ТЕЛК комисии.
27
0
 
32
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 години
Дълги години съм работил сред ромската общност и съм виждал какви ли не случаи ...Момиче на 14 години с отрязано наполовин пръстче-кутре е със 100% инвалидност...Мъж на 50 работи в държавно учреждение,участва в проекти с европейско финансиране/т.е. на две места/ има 100% инвалидност... Така че...Там са парите...
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И 23Явно са решили да подкрепят електората си който гласуват срещу 20 лева или кебабчета и кюфтета.
25
2
 
26
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Сигурно огромна част от "инвалидите" са от малцинството - което според същия този сайт - след 10 години ще е 3 000 000 - мнозинство! А че българите са болни - е плашещата истина! По западните стандарти - сигурно 2/3 ще са инвалиди.Имах двама колеги немци , които се разболяха - от burn out - стресират се, че трябва да работят - единия лежа 1 година, другия година и половина.Не знам - дали нямаше да се самоубият , ако трябваше цял месец да блъскат за шес-семстин лева!
24
1
 
21
 
! Отговори
ТЕЛК преди 5 години
Реално парите ще отиват при *** избиратели на ЦК на ГЕРП...
23
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
С раждането си ромчето се освидетелства като астматик срещу една златна пара.
22
1
 
36
 
! Отговори
И преди 5 години
И вместо да гонят измамниците с ТЕЛК, те обраха реално болните. Измамниците вече могат да продължат спокойно по стария начин. Браво на политиците ни, сигурно са много горди от себе си.
21
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв ТЕЛК. Кой как може да се оправя.
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЛКовете на тарикатите и измамниците, които се възползват от защитата на болните и сакатите трябва да се намалят и да спрат. Дори трябва да ги накарат да връщат пари.
19
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Смешник като нямаш идеа за какво говориш защо се обаждаш? Или за теб ГЕРБ са виновни за за това, че си пълен провал в живота?
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВие имате ли идея колко много хора злоупетребяват с тези телкове? Взимат пари защото го болял крака и разни подобни глупости.
17
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има цели села и малцинствени махали с ТЕЛК. Има хора със 100% инвалидност, които работят. Фрапиращ беше случаят със "слепеца", който при проверка беше ходил на лов в гората с пушка.
16
2
 
36
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Пълен рестарт на телк наново минаване и който се класи 100 процента увеличение на парите, възможно защото поне 50 няма да минат телк и ще се схестят пари, всеки знае дава парички и го пускат
15
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата продължава с изтреблението на народа. Първо спря на онкоболните жизнено необходими и ефективни лекарства, като ги замести с аналози от плява. Оряза де що има, сега и това. Като самият той, не спира да краде. Дано той и цялата му рода ги застигна цунами, докато освещават острова си.
14
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на кръглия суджук от Банкяи гербехрастите , така се прави за да се изтреби народа
13
5
 
38
 
! Отговори
???? преди 5 години
Крайно време беше!!!!