Осиновителите на деца над 5 години без отпуск

КЗД реши, че държавата ги дискриминира
10
Осиновителите на деца над 5 години без отпуск
Снимка: Reuters, архив

Държавата дискриминира осиновителите на деца над 5-годишна възраст, реши Комисията за защита от дискриминация. Битката поведе осиновителка, която няма право на отпуск и обезщетение от НОИ само защото е осиновила по-голямо дете.

Още по темата
Жената предпочита да не показва лицето си. Осиновила е дете над 5-годишна възраст и според закона няма право на целеви отпуск и обезщетение. Детето попада в нов дом и още на следващия ден новата му майка го вземе с нея на работа.

"За детето това беше доста голям шок и промяната, която настъпи за него – нов град , нови хора, непознато семейство", разказа тя пред bTV.

Право на отпуск и обезщетение имат само осиновителите на деца до 5 години.

Аргументът на социалното министерство – след тази възраст децата влизат в училище и в такъв случай на родителите не се полага отпуск и обезщетение.

"Поведението на държавата ни е абсолютно неадекватно и по този начин държавата ощетява и създава допълнителна травма на деца, които не са били осиновени в по-ранна възраст", категорична е жената.

"Грешката на законодателя е, че се опитва да приравни рождените родители и осиновителите, те не са в едно и също положение, няма как с едни и същи разпоредби да се третират корено различни случаи", посочи адвокат Милена Стоянова от Българска асоциация осиновени и осиновители.

Комисията за защита от дискриминация реши, че е налице непряка дискриминация по признак "възраст", и препоръча осиновителите на деца под и над 5-годишна възраст да имат равни възможности.

"Държавата трябва да предприеме позитивни мерки и да насърчи тези осиновители, които искат да осиновят деца на по-голяма възраст", отбеляза председателят на КЗД Ана Джумалиева.

Социалното министерство обжалва решението пред Административния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
32
 
! Отговори
ПМ преди 5 години
Въпросът, на който трябва да се намери отговор, преди да се коментира дали трябва или не трябва да се ползва отпуск при осиновяване на дете над 5 г. е какво прави осиновителят вкъщи, докато детето е цял ден на задължителните след тази възраст детска градина или училище.
7
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 5 годишна възраст, по закон всяко дете - дори и осиновеното трябва да посещава детска градина. За какво им е този отпуск "по майчинство".
6
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е дискриминация, да не би някой да дава допълнителен отпуск на родители на деца над 5 години. Като е знаела, че ще осинови дете да си е взела редовен отпуск и да го гледа няколко дни. И после като всички на детска градина. Да не би осиновителите и осиновените деца да са специални.
5
3
 
50
 
! Отговори
К преди 5 години
Разбира се, че е дискриминация! Осиновяването трябва да се поощрява и всеки осиновител на дете и всяко осиновено дете трябва да имат равни права и възможности с тези на останалите осиновители и псиновени деца. Този отпуск е нужен, за да се изгради семейната връзка между осиновителя и осиновения, което е още по-важнопри деца на възраст над 5 г., които вече имат изградени (най-често отрицателни) социални навици.
4
3
 
37
 
! Отговори
MAFIA преди 5 години
В България има Мафия в Осиновяване , Продажба , Приемни Родители на деца .Държавата плаща Много Пари за тази Дейност . Изоставените Деца станаха Доходоносен Бизнес , и то законен . Според Световната Банка дори Приходите които не се облагат с Данъци , Надхвърлят оборота на Наркотиците .
3
1
 
36
 
! Отговори
сс преди 5 години
Първо е проверката за годност за осиновяване и после идва избор на дете
2
5
 
48
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Доколкото знам е голямо чакане докато стане факт осиновяването, губят се поне една или две години. Прави се проучване на родителите, битовите условия и всякакви неща.Ако си решил да осиновиш дете на 3 , а това се случи, когато детето е вече на 5, пораиди проверки , в този случай, би трябвало държавата и съответните институции да бъдат съдени за това. Отделно от административните пречки дискриманацията също е налична. Браво на тази жена, че се е заела сериозно с въпроса и е потърсила правата си
1
3
 
44
 
! Отговори
От 10-11-1989-КРАХ! преди 5 години
Моля последният да дръпне шалтера...