"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?

Кампания цели обръщане на нагласи във възпитанието на децата
135
"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?
Снимка: flickr

Започва кампания "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца.

Фокусът е да се преобърнат обществените нагласи, че това е социално приемливо и да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим "педагогиката на шамарите", обяснява проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики, на когото е кампанията.

От института ще си партнират с други организации от чужбина.

"В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение", каза тя пред БНР.

"Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата", допълни Петрова.

Кампанията е част от цялостната дейност на Института срещу насилието над деца. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към "лекото попляскване".

Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

"За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим. България е една от страните, забранили телесното наказание", посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах, драги хора, шамарите граничат с животинските нагласи. Има други начини за възпитание, много по-ефективни от шамарите, но за тях се иска четене и образоване, а не ракийки и телевизия.С боя и шамарите се свиква, казвам ви го от личен опит, като човек на 30 години къде родителите са му го били редовно, и накрая пак си правех каквото си искам.
107
5
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#58Пример:Йоан,който наръга момчето в Борисовата градина,без причина,просто така.Същият е бил малолетен,когато взима пистолета на баща си и застрелва кучетата на съседите.Едвa ли това са единствените животни,които е убил.С убийството на животни се започва.Убийство за удоволствие.
106
4
 
3
 
! Отговори
nina преди 5 години
До Анонимен #58Относно серийните убийци,психопатите и тнт.има много игрални,документални филми,книги и тнт.Discovery ID ,е такъв канал,има FBI files .и много други.Но една сигурна черта на психопат е липсата на емпатия.Така че децата не започват да измъчват и убиват животни хей така,без нищо.Освен ако нямат емпатия,нямат нравствените норми за добро и зло и тнт.Пример:Йоан,който наръга момчето в Борисовата градина,без причина,просто така.Същият е бил малолетен,когато взима пистолета на баща си и застрелва кучетата на съседите.Едв ли това са единствените животни,които е убил.С убийството на жи
105
1
 
7
 
! Отговори
НПО активности преди 5 години
Не се хващайте на дъвките, които ви подхвърлят НПОтата, ами влезте в сайта на ИСДП и вижте с какво се занимават и как се финансират. Аз бегло разгледах сайта им и доколкото разбрах по отношение на дейността им са написани всякакви либерални алабализми, финансират се от някакви чужди фондове - около 100 000+ лева годишно. Подкрепят ИК (джендърската конвенция) и работят за въвеждане на Ювеналната юстиция в БГ. Тази кампания е да си оправдаят похарчените пари. С други думи НПОшници отвсякъде.
104
7
 
3
 
! Отговори
nina преди 5 години
#104..Говорене,терпение,внимание,обяснение,любов.Предполагам,че реакцията на вашето 2 годишно дете към бебето е ревност -детето ви ревнува вниманието към бебето.Детето ви иска повече внимание.А получава пляскане .Разбирате ли ме сега?
103
3
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#104Уважаеми господине,аз нямам никакво намерение да ви уча как да си гледате детето.Не знам какво ви кара да си мислите,ч вашето дете е по-специално от моето по отношение на послушание,глезотии и тнт.Всяко едно дете тества границите на родителите си.Моето също.Редовно.Но с времето разбра,че лигаво поведение,тръшкане и тнт не минава пред мен,и няма постигне желанието си по такъв начин.В нашето семейство аз съм с късите нерви.Мъжът ми е спокойният родител,с много по-голямо търпение от мен що се отнася до детето. Както казах,мога да си позволя да повиша тон,да я накажа според провинението.Гово
102
2
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До ninaГлупости на търкалета!Има деца и деца. Малката ми щерка е артист, манипулатор и непоносим инат, която във всеки един момент може да реши да провери до къде са и границите, малко да усети слабост и да и се вържеш, докато не прекрачи всички граници и не ни скъса нервите на всички не спира. Няма думи,няма обяснения, няма обещания, няма заплахи, няма наказания. Изтърпява си наказанието и казва "Ще правя каквото си искам!". А пред чужд човек е самата невинност. Ако Бог ви прати такова изпитание, тогава ще говорим...
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ninaКаква любов,като децата не разбират често последиците от постъпките си?Двегодишната ми дъщеря няколко пъти удря сестра си,която е бебе.Говорихме й,но тя продължаваше.Изяде два шамара по дупето и спря.А всеки удар спрямо бебето може да нанесе тежи последици.Аз като баща съм отговорен за здравето на децата си.И един шамар по дупето няма да навреди на голямата ми дъщеря,но удари върху бебето може да са фатални.Много е лесно да даваш акъл,когато не ти е на главата.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сравнението за тревата и тежката дрога-зависимостта на даден човек към алконол или наркотици идва от неспособността на даден човек да се справи с психичните си проблеми,както може и да има и генетична заложеност(алкохолизма).Някой спомена в коментарите нещо за "учене "на емпатия от майката-емпатията не се учи.Човек я има(по рождение)или я няма.Тези,които не изпитват емпатия са психопатите,нарцисистите.Разбира се,не всички психопати стават задължително убийци,доста успяват да се интегрират сре
99
8
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
"Един шамар по дупето е безвреден."..Пълни глупости.Един или 5,шамарът е физическо насилие,показващо неспособността на родителя да се справи с проблема.Един шамар учи детето на свой ред да шамароса друго дете,когато мисли,че е право или не става на неговата.Няма нужда от шамари,за да научите детето си да ви уважава.Това става с говорене,търпение,внимание,любов.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за шамарите, дето водели до еди кво си е като оная приказка за тревата, дето задължително водела до тежка дрога. Нищо не е задължително. Всичко е по желание. Не говорим за системен побой, а за здравословен шамар. Повечето серийни убийци са мамини синчета, лигльовци, възпитани като "съкровището на мама", не виждали шамар и съответно - не знаещи как да съчувствуват. Разбира се, че има и маниаци, жертви на побой, но шамарът не е побой.
97
0
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 5 години
Явно знаеш много добре къде е това "робско пазарче" аз не съм го чувал. ПП. Сметките ми са уредени.
96
1
 
6
 
! Отговори
72 преди 5 години
Не просто станахме хора - станахме корави хора. Побеждаваме както по-младите, така и по-възрастните, всеки на техен терен. Ние сме нулевото поколение - набор от около 1970, до около 1988 - най-твърдото, най-оцеляващото поколение. Първо ядохме шамари от родителите, след това от учителите, последваха шамарите в казармата. Младостта ни беше в мътните 90, когато всичко беше анархия и мутри - не всички оцеляха, но тези, които го направиха, ще разправят. Трудни времена? Ядем ги за закуска.
95
7
 
7
 
! Отговори
за шамарите преди 5 години
ако имаше повече шамари, щеще да има по малко меки китки
94
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
долния коментар е за #85,моя грешка ,;))
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#87Човек като прочете коментара му става пределно ясно,че нямате елементарна култура на общуване..Не знам какви деца си мислите,че възпитавате,след като възпитанието липсва при вас...
92
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенИ какво значение има къде учи детето ти?Ако естествено не лъжеш,че имаш дете..Децата понякога не разбират от думи.Един шамар по дупето не е болезнен,но има възпитателен ефект.Изобщо не става въпрос за пребиване на деца.Което само *** правят.
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само тукати ритници бой по каската докато омекне !Иначе стават *** и еврогеове доказано неефективни с талибаните .
90
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарите са елементарни и примитивни като 80% от БГ населението
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81С тоя речник и грамотност по-добре ползвай презервативи. :(((