"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?

Кампания цели обръщане на нагласи във възпитанието на децата
135
"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?
Снимка: flickr

Започва кампания "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца.

Фокусът е да се преобърнат обществените нагласи, че това е социално приемливо и да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим "педагогиката на шамарите", обяснява проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики, на когото е кампанията.

От института ще си партнират с други организации от чужбина.

"В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение", каза тя пред БНР.

"Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата", допълни Петрова.

Кампанията е част от цялостната дейност на Института срещу насилието над деца. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към "лекото попляскване".

Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

"За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим. България е една от страните, забранили телесното наказание", посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенВтрещеният е имотентен ***, покрепящ Истанбулската конвенция. Втрещения няма и понятие и не е гледал въобще деца, но е гледал розовите сапунки и анимациите на ***/дофи/ла Уолт Дисни.Истината е такава, че колкото и да казват родителите на своите отрочета " принцесата на мама и на тати" или "принцът на мама и на тати", нека всички да знаят, че НЕ са от благородно и царско потекло, че да наричат отрочетата си "принцове" и "принцеси". Хората с благороден род са възпитани.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е поредната деградантска акция на БХК.
86
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Това, че си отгледал деца, изобщо не значи, че имаш идея как се прави. Много са ми смешни някакви такива, на които им се скъсал презерватива, забременяли и после се взели много насриозно, щото то било много сложно, видиш ли, да забременееш.
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенВтрещеният е имотентен ***, покрепящ Истнабулскат аконвенция. Втрещения няма и понятие и не е гледал въобще деца, но е гледал розовите сапунки и анимациите на ***/дофи/ла Уолт Дисни.Истината е такава, че колкото и да казват родителите на своите отрочета " принцесата на мама и на тати", "принцът на мама и на тати", нека всички да знаят, че НЕ са от благородно и царско потекло, че да наричат отрочетата си "принцове" и "принцеси". Даже хората с благороден род са възпитани.
84
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенАз съм бащата на Марк Зукърбър, всеки ден го биех и виж какъв стана.
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенТи се отвръщавай колкото искаш, на никой не му дреме какво мислят маргинални розови джендърчета като теб. Детето не може да отвърне!? Това да не е боксов мач, простако? Смисъла на шамара не е в това да го нараниш физически, да го победиш и т.н., а да го научиш, как се държи, какво може и какво не. Много си ***, вземи отгледай деца и тогава си пиши глупостите.
82
5
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
До АнонименИмам великолепна дъщеря завършваща Йеил. Толкова е решил Господ.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенКолко деца имаш,та си толкова компетентен относно отглеждането на деца?
80
8
 
9
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
Уникални! Детето му, щото той го бил създал, било негова собственост! УНИКАЛНО!!! И може да си го дрънчи до припадък ?! Господи, какво детство сте имали бе хора?! Кога, как, какво се случи, че сте израснали ментално отклонени?! Даже не го схващате, че имате колосален мисловен проблем. Ужасяващо е! Как ще удариш дете?!?! Та то не може да ти отвърне! Отвратен съм! Погнусен съм!
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен всеки родител трябва сам да избере как да възпитава детето си, дали ще е със шамари или някакви други методи, това е личен избор. Не мога да приема, че някой ще ми налага как да възпитавам децета си, това за мен е тотално неприемливо и няма да го позволя!
78
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Съгласен съм с мнението ти. Днес виждам малки, разглезени пикли и пиклювци, които нямат никакво уважение към собствените им родители, а какво да се каже за чуждите хора. Такива неблагодарни,малолетни *** нямат уважение към възрастните, защото техните биологични родители не ги възпитават,а ги глезят и им позволяват всичко. За разлика от нас, българите, други народи не мислят като нас. Японци, руснаци, китайци и др. възпитават децата си с бой и наказания, и не съжаляват.
77
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно е,че само бездетни стари моми и *** дават акъл как да се отглеждат деца.Тия един памперс не са сменили ,ама много били компетентни.
76
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите са тези, които са дали живот и са създали ново човешко поколение. Когато двмата родители - бащата (мъж) и майката (жена) смятат, че тяхното дете е кривнало от правия път, и че то става невъзпитано, грубо, лошо; в такива случаи е редно и задължително това лошо дете да бъде превъзпитано от родителите си с начина "Макаренко" - бой, бой и само бой, може и с точилка. Децата трябва да уважават и почитат родителите и възрастните хора. Децата нямат правото да посягат на учители и слаби хора.
75
0
 
1
 
! Отговори
Stefka преди 5 години
До А бе,Веднага има засегнати...
74
1
 
6
 
! Отговори
А бе, преди 5 години
НПО активистите, я кажете дали троленето по сайтовете влиза в длъжностните ви характеристики?
73
4
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
Ти си станал "хора" ли?! Я, марш на робското пазарче, че сметките те притискат.
72
5
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#65Според класическата дефиниция, лѝчност е човекът като индивид, лице с присъщите му духовни качества" Разбира се,че детето е индивид,не насекомо или тревопасно животно.Но на вас явно понятието "индивид" не ви е много ясно. :)
71
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарите са задължителна част от възпитанието. Без шамари детето ще порасне лигаво, капризно, надуто и ще си мисли, че всичко му е позволено. Без шамари няма уважение. Едно време ядяхме здрави шамари не само от родителите, но и от учителите и станахме хора. Като гледам днешните дечурлига и виждам как растат разлигавени психопатчета.
70
8
 
6
 
! Отговори
Знаете ли ... преди 5 години
Аз в някаква степен разбирам хората, които бият децата си. Наистина ги разбирам. Липсата на родителски капацитет ги вкарва в безпомощна спирала. Те просто нямат умения да възпитат детето си с обич, подходящи примери, с разговор на детския им език. Абсолютно логично е да прибегнат до насилие. И да, в 100% от случаите те, родителите са били възпитавани с насилие.
69
6
 
8
 
! Отговори
ПерничанинЪ преди 5 години
До РусенецЪДа кажа и аз Пешо Ж. от малък му казваха да прави каквото си иска и от нищо да не му пука, че бил най великия. Шамар не е виждал. На 18 открадна кола, на 19 изнасили момиче, после преби с приятели 2 момчета. Сега на 24 е за трети път в централния. Баща му всеки ден почна да шамари майка му, щото тя книги чела как да възпитават малкия Пешко.