"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?

Кампания цели обръщане на нагласи във възпитанието на децата
135
"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?
Снимка: flickr

Започва кампания "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца.

Фокусът е да се преобърнат обществените нагласи, че това е социално приемливо и да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим "педагогиката на шамарите", обяснява проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики, на когото е кампанията.

От института ще си партнират с други организации от чужбина.

"В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение", каза тя пред БНР.

"Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата", допълни Петрова.

Кампанията е част от цялостната дейност на Института срещу насилието над деца. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към "лекото попляскване".

Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

"За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим. България е една от страните, забранили телесното наказание", посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
10
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До ЕстетНито в Европа нито в Шенген искаме. Те искат нас, но търсят как да го извъртят уж че ние искаме. Без шамари дете не се възпитава - виж ги европейските гейчета колко са възпитани, аз не искам и моето дете да е като евро-атлантическите гейчета..
27
5
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
В Русе си имаме един Росен. Няма как да не сте засичали Роско, обичайно по бул. Борисова. Ходи, крещи, ръкомаха, прави лицеви опори на осевата линия. Това, което вероятно не знаете е, че баща му, твърда ръка една, го е провесвал като дете с главата надолу от балкона. Така де, да се знае кой е авторитета.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Щом нямаш деца имаш правото да ЗАМЪЛЧИШ!Все едно да ти преподавам немски въпреки,че не го знам.*** работа.
25
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказано либералното възпитание е пълен провал.Понякога шамарите помагат много.Като майка на момче ви казвам,че без шамари са неуправляеми.Не става въпрос за бой а за шамар.Има огромна разлика.
24
6
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Разбира се, че децата ми преднадлежат, те са мои не твои, аз се техен родител, аз се грижа за тях, аз ги възпитавам, аз съм им дал живот, а ти коя си? Една куха лейка, която ако си мисли, че щи казва как да възпитавам децата си, ще изяде тя шамарите.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо предупреждавам - "Спри или ще те набия", ако не слуша, повтарям казаното. И след това пердаша. Научиха се още след първото казване да спират с лигавщините.
22
13
 
5
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
"Твърдите ръце" и "слабите мозъци" даже нямат представа какво ще им се случи ако изплющят шамар на детето си пред свидетели в която и да е развита държава на планетата ни. Ама наистина, даже в кошмарите си не са и сънували.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбира се, единственият начин да научиш някого на нещо, е като му изплющиш един токат. Ей така, да се почувстваш могъщ, да покажеш кой е шефът. Няма да се лигавим, я.
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БатманМоже и да няма деца, но пък има да усвоява доста пари през НПО-то, кампании трябват, промиване на мозъци, те хората са си платили все пак. Човек с някаква мозъчна дейност ведна би видял, колко деградантски са тези идеи за цялото ни общество. Въпроса не е в това да биеш детето си като ***, а когато сбърка, когато се държи неадекватно, да му покажеш, че такова поведение е неприемливо и тук добрия стар шамар чудодейна работа! Децата трябва да имат авторитети,а не л.игльовци за родители
19
16
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Няма как да не ви поздравя! Вие просто събрахте в квинтесенция всичко, което исках да кажа! Разбира се, че детето е ВАША СОБСТВЕНОСТ! Също като масата в хола и ТВ-то на изплащане! Айбе бе! Ще ви казват те какво да правите със своята собственост!
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРиби, един шамар не е бой, е възпитателен метод! Много интересно как ще възпиташ едно дете, ако го оставяш да си прави каквото иска, без да го научиш кое е нормално приемливо поведение, кое не е? Предишните поколония как се оцелели без вашите розови правила, пък и кои сте вие, че ще ми казвате как да възпитавам собствените ми деца?
17
16
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
Благодаря Ви! Наистина искрено ви благодаря. Всеки път когато нещо ми домъчнее за територията на която съм роден, попреглеждам мненията из коментарниците и воалла, минава ми всякакъв мерак да дишам един въздух със сънародници. Страхотни сте! Давайте все така :)
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнда, трябва твърда ръка и авторитет. После твърдата ръка не проумява защо детето му я стане наркоман, я има тежки емоционални проблеми, или пък се маха от вкъщи и не ще ни да го види, ни да го чуе. Накрая твърдата ръка лющи пещерска пред телевизора и псува "оня неблагодарник, аз човек го направих, пък той..."
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме толерантни към абсолютно всичко, защото на който му се е налагало да вика полиция или инспекторат или квартален знае как ще го отсвирят. Ако пък сам се намесиш в побой ще се влачиш после 13г по дела. Та на това ако се казва толерантност да, толерантни сме
14
8
 
21
 
! Отговори
Батман преди 5 години
А тази *** Петрова дето дава толкова акъл дали има деца че е толкова компетентна. Аз също съм за някой друг шамар. Иначе стават едни разлигавени - това искам, онова искам и трябва да стане на момента. Я бе едно 3 годишно дете ще ми казва какво да правя. Като стане на 18 да прави каквото иска....
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МакаренкоМного интересно как със шамар ще осакатиш който и да е било!? Шамара показва границата която детето не бива да преминава, така се възпитават хората от както свят светува - коя си розова пеперудке, че си мислиш, че можеш да промениш природните закони? В едно дете трябва да се възпитат ценности и дисциплина, това с молене и инфантилни разговори няма как да стане, трябва твърда ръка, авторитет.
12
10
 
7
 
! Отговори
Тъжен до 9 преди 5 години
Грешите уважаеми. Просто не осъзнавате щетите които са нанесени върху личността ви. Наистина го казвам добронамерено.
11
16
 
8
 
! Отговори
Естет преди 5 години
Моля?! Искали в Европа?! Моля, и в Шенген искали ?! *** първобитни, я пийте две ракии, разбийте носа на жената, издрънчете с колана хлапето, налейте си още една ракия па си кажете "ей тъй се става човек". И оставете европата на мира!
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и каруците са работели хиляди години, освен да слезем от колите и айде пак Белчо, Сивушка и скръц-скръц талигата?
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мене лично са ме преплясквали като дете и смея да твърдя, че не съм понесъл щети от това препляскване, а тази професорка да си намери нещо по сериозно за занимаване