Асфалт, магистрали... Пускат два участъка от АМ "Хемус" през 2019 г.

Борисов направи проверка на трасето между Ябланица и Боаза
Обновена: 7 авг 2018 16:13 | 7 авг 2018 12:15, Веселина Йорданова
186

Снимки: Правителствена пресслужба

Предсрочно ще бъде пуснат участъкът от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, съобщи премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на трасето.

Още по темата

Очаква се това да стане до август догодина - осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието строителство ще започне на 15 август тази година. 

Заедно с премиера в проверката участваха регионалният министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.

Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет.

Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство.

В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв., написа Борисов в профила си във Facebook.

Трасето от Ябланица до "Боаза" ще струва на държавата 55 милиона лева. То ще облекчи трафика от София за Варна и обратно, тъй като ще се избегне един от най-натоварените участъци - пътен възел "Коритна".  Максимално допустимата скорост ще е 130 км в час.

Премиерът потвърди, че цялата магистрала "Хемус" ще бъде завършена до 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи", коментира Борисов.

Попитан за АМ "Струма", той отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.

"Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.

По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. "Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки", заяви Борисов.

Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с представители на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

"В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години", подчерта премиерът.

"Всички системи имат нужда от повече финансиране", каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. "Това са две магистрали "Хемус", обобщи премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Почти го докарва като Бай Тошо,поне външно де.За останалото...
166
7
 
6
 
! Отговори
кой преди 5 години
Кой да ви извади доказателства? Кой ? ГЕРБ държи полицията на каишка. ББ и ЦЦ назначиха гравния прокурор и някои важни прокурори,особено тези в спецпрокуратурата. ББ и ЦЦ назнават на важните постове съдиите.
165
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво става с ремонта на прохода "Витиня"?Обещаха за три месеца, минаха 3 години и нищо.Трайкат си и вдигат винетките ежегодно.Там от време на време става непоносимо трудно да се минава, Боце и Дебеланата ходиха, правиха си снимки и PR и с това се приключи.
164
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Цар си бочкоууу,цааар си.Човек ако те слуша аха-аха и ще ти повярва.След като се изкара почти соц.слаб сега захлебваш 6те мил.шарана преди изборите.Е,захлебваш със стара стръв ама те и бг.шарани не са от придирчивите.Ама така е.В абсурдистан няма нужда една лъжа да се повтаря 10-ет пъти.Максимум 3-4 пъти и на 5-тия лъжата вече се превръща в истина.
163
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Интересно защо по всички медии това е водеща новина, а спирането на процедурата по проекта за пътя Ботевград - Мездра - Видин никой не каза дори и едно изречение. Пак ще чакаме избори и някой друг ще е виновен...
162
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите *** сте умни като чугунена тенджера с кисело зеле! Орешарски та Орешарски...Тиквата, Цацата и Пипона е.аха майката на всички, вече десета година, а на вас все Орешарски ви е виновен с мижавото си няколкомесечно управление!Няма такива селски опити за манипулация като вашите!
161
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А за пенсионерите ?Пиай Орешарски за пенсионерите като фалира държавата пред 2014 г.?
160
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До отвратителен скъп ПРАми, защо Корнелия Нинова не ги е извадила до момента. Аз виждам досега само доказателства за вашите престъпления на БСП - вашият председател на Общ. Съвет в Бургас е заловен на местопрестъплението, не са ГЕРБ.Липсата на доказателства за едно твърдение се нарича клевета и няма стойност!
159
7
 
20
 
! Отговори
пътно–строй инж. преди 5 години
6 милиона на километър, да ни е честито!
158
9
 
26
 
! Отговори
отвратителен скъп ПР преди 5 години
Няма нужда от доказателство за крадене. То е очевадно! Само вижте кой ни управлява - мутра, крадец, лъжец, убиец и психопат. За 10 милиарда, които мутренското управление всяка година краде, има документи и крайно време е Корнелия Нинова да ги извади. Иначе ще има много случаи Бенчев и ГЕРБерски суджуци за отклоняване на вниманието. А през това време Боко и компания ще продължават с краденето. Това е нагла, престъпна мутра с дебело платен ПР.Колко струва на данъкоплатеца всекидневния ГЕРБ пикчърс
157
10
 
14
 
! Отговори
Сити преди 5 години
Браво, ще папаме асфалт. Каквото има, това ще ядем.
156
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнела е най големия престъпник, обрала е не едно и две български предприятия, сега е начело на мафията.
155
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа коги най после ше си извади ръцете от джобовете ? Па тогива да приказва за работа !
154
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докажи, че има крадене?
153
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ревем против строителството, ревем против краденето, шуробаджанащината, геноцида над образованите, партийните лизaчи, милиционерщината, прocташката реч на "елита" и все такива едни, неразбираеми за гербавия гласоподавател неща, които в крайна сметка ще затрият Родината ни!
152
17
 
9
 
! Отговори
Тервел преди 5 години
Ей голямо реване, какво лошо има в това че се строи.Като нико не правят пак ревете като правят отново, явно голяма част от хората тук ги мързи да работят и по цял ден пишат глупости.Само помислете, ако можете трезвено да го направите, колко жертви имаше на пътя Чирпан-Бургас и на пътя от София до Благоевград преди да има магистрали в тези участъци и колко след построяването им.А да не казвам че преди до Бургас се стигаше за 7 -8 часа а сега за 3.
151
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чyмa да беше минала през България, за година-две щеше да отмине!От престъпниците на Гроб отърване няма!Само терминалите на аерогарата.
150
7
 
26
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
149
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяхте построили и вие нещо в България да правят рекламни клипчета и за вас!
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕКЛАМНО КЛИПЧЕ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИОННА СЛУЖБА