Асфалт, магистрали... Пускат два участъка от АМ "Хемус" през 2019 г.

Борисов направи проверка на трасето между Ябланица и Боаза
Обновена: 7 авг 2018 16:13 | 7 авг 2018 12:15, Веселина Йорданова
186

Снимки: Правителствена пресслужба

Предсрочно ще бъде пуснат участъкът от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, съобщи премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на трасето.

Още по темата

Очаква се това да стане до август догодина - осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието строителство ще започне на 15 август тази година. 

Заедно с премиера в проверката участваха регионалният министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.

Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет.

Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство.

В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв., написа Борисов в профила си във Facebook.

Трасето от Ябланица до "Боаза" ще струва на държавата 55 милиона лева. То ще облекчи трафика от София за Варна и обратно, тъй като ще се избегне един от най-натоварените участъци - пътен възел "Коритна".  Максимално допустимата скорост ще е 130 км в час.

Премиерът потвърди, че цялата магистрала "Хемус" ще бъде завършена до 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи", коментира Борисов.

Попитан за АМ "Струма", той отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.

"Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.

По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. "Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки", заяви Борисов.

Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с представители на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

"В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години", подчерта премиерът.

"Всички системи имат нужда от повече финансиране", каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. "Това са две магистрали "Хемус", обобщи премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимка 4 - на този мъж дали му е приятно Борисов да го опипва?
146
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛАГОДАРНИ СМЕ НА ЕС, ЧЕ НИ ПРАВИ МАГИСТРАЛИ. ТОЗИ САМО РЕЖЕ ЛЕНТИТЕ И КРАДЕ ОТ ПАРИТЕ.
145
7
 
17
 
! Отговори
И преди 5 години
Как точно Орешарски я предизвика ако беше я предизвикал щеше да е в затвора ББ я предизвика Орешарски дойде на власт и от първия ден ББ и платените от него протестъри му пречеха да управлява и неможа и година да изкара исе махна сам.Всички знаем,че ББ е милиардер всичко друго са лъжи.
144
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако не беше гласувал за Орешарски, който предизвика трета национална катастрофа сега пенсиите щяха да са 1 000 евро.
143
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А що караш по асфалт тогава?
142
4
 
17
 
! Отговори
Рино Рейнс преди 5 години
Преди време бях член на тая партия. Кадровият потенциал е потресаващо *** и безидеен. Според мен, копират Лидера и неговият шут Цецо. Жалка родна картинка!!
141
7
 
16
 
! Отговори
асфалт не ям преди 5 години
Бойко Бойко народът асфаааалт НЕ ЯДЕ.
140
4
 
16
 
! Отговори
ТИКВУН ВИНЕТУВСКИЙ преди 5 години
От тая асфалтова кратуна, какво да очакваме? Колкото повече пътища и санира, толкова повече рушвети и комисионни.. *** икономиката и образованието, важно е асфалта...
139
3
 
19
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Какъв бизнес и туристи,бе тикво зелена.Българите в България се топим като сняг, и вместо да се стреснеш ти лично и бандата кръвопийци около тебе, продължаваш да демагогстваш и да лъгондриш най-долно...
138
2
 
3
 
! Отговори
До 141 преди 5 години
Ти прочете ли коментара ти имаш нужда от доктор а не аз ***.Заради ниските минимални заплати ще се махнат.
137
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жестоко! А пенсиите по 100 евро и заплатите по 300 евро. Но имаме магистрали!
136
4
 
17
 
! Отговори
анкета истинска преди 5 години
Кой е по-корумпиран и крадлив - БСП червено, ГЕРБ - зелено?
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО да не напада Румъния?
134
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия магистрали за турските Тирове ли ги прави г-н Суджука та да карат преспокойно с 200 защото той българина все по-често започна да се движи със самолети напускайки държавата без да се връща.Села затриха от картата ред е и на градовете.В моя само манг-али и пенсионери останаха и ако те движат икономиката аз на трамвай да стана.
133
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май пак ще подава оставка .
132
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обръчите от фирми на ГЕРБ/ДПС продължават да източват еврофондовете. Джи Пи Груп печели навсякъде, други абонати са ПСТ и Хидрострой на Шишкавия
131
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бб= магистрали и спортни зали , индустрия=0неговият приятел орбан получи новия завод на БМВ, а у нас фабрики за амфетамини на редник Киро, и бб ще ми говори за БВП
130
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ги яд БСП-то,че когато са на власт и ЕС им спира кранчето с парите.Каквото откраднат от бюджета това и най-много една банка да фалират.Друго си беше 1997г......
129
3
 
12
 
! Отговори
Калин преди 5 години
G.P. Group Ltd най-големите мошеници!
128
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С откраднатите пари за строежа на магистралите, ГЕРБ могат да свалят всяко друго правителство и си купуват нови години управление и нови години грабеж на България. Както се казва: Парата върти Земята.