Асфалт, магистрали... Пускат два участъка от АМ "Хемус" през 2019 г.

Борисов направи проверка на трасето между Ябланица и Боаза
Обновена: 7 авг 2018 16:13 | 7 авг 2018 12:15, Веселина Йорданова
186

Снимки: Правителствена пресслужба

Предсрочно ще бъде пуснат участъкът от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, съобщи премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на трасето.

Още по темата

Очаква се това да стане до август догодина - осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието строителство ще започне на 15 август тази година. 

Заедно с премиера в проверката участваха регионалният министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.

Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет.

Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство.

В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв., написа Борисов в профила си във Facebook.

Трасето от Ябланица до "Боаза" ще струва на държавата 55 милиона лева. То ще облекчи трафика от София за Варна и обратно, тъй като ще се избегне един от най-натоварените участъци - пътен възел "Коритна".  Максимално допустимата скорост ще е 130 км в час.

Премиерът потвърди, че цялата магистрала "Хемус" ще бъде завършена до 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи", коментира Борисов.

Попитан за АМ "Струма", той отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.

"Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.

По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. "Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки", заяви Борисов.

Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с представители на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

"В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години", подчерта премиерът.

"Всички системи имат нужда от повече финансиране", каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. "Това са две магистрали "Хемус", обобщи премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
двама сърби обядват в гръцки ресторант :- кога ще ги стигнем гърците ?от съседната маса се обажда румънец :- тихо , да не събудите българите ...
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да имаше как и жертвите на катастрофи да ги скалъпват като самоубити.......
85
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Суджука се е насрал, откакто кмета на Симитли го ***, Баце *** като самосвал.
84
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се спешно памперси за Позитано. Кутевската сбирщина се наср***ла :)))
83
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санктпетербургските *** са на амбразурата! Да се внушава: в България всичко е лошо!
82
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се краде.
81
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо строене на магистрали пада.
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ена друга особа пък вика за среща на Путин със Стивън Сегал Сделка с дявола. Било много тъжно Путин да раздава руско гражданство на звезди със залязваща кариера. И дърти. Звездите де. Младите актьори от Хамерика не искали при Путин Дяволска работа било тва.Много ни смахнат ефирът, честно. ***, провинциален, нахален и грозен.
79
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналайката, дето замества Хех. се държи като истинска простачка, ама много нагла простачка. Ако някой дигне тоя народ да им разгони фамилията на герберските кухи кратуни, то ще е някоя такава ***. Зорлем ме правят бесепар тия особи. Честно, не мога да си обясня как ни заля тая простащина. Навсякъде се вихрят някакви безскрупулни, ниско кОлтурни и нагли жени. И грозни. Даже Тома Биков се затруднява да ги настигне. Беновска, Бенатова, Цънцарова. Ша фана да гласувам за БСП само за да ги видя как се гърчат, ако Нинова стане министерка. Уникална наглост, уникална амбиция, уникална работа,
78
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората асфалт не ядат.....А тия смотани гербаджийски магистрали не стават и за *** на зелева каца - дупки и бабуни.
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В подкрепата на безумната глупост с писмата до бежанците от политиката на Партията и Правителството с призиви за завръщане в рОдината, пуснаха Бенатова и нейната тъпотия за двама млади, които се върнали от злата чужбина. Бенатова вика, че България имала добри икономически показатели. Ама са невидими. Нещо като Конникът без глава, аха да ги видим тия добри икономически показатели и те се шмугнали в храстите.
76
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При БСП нямаше построена и козя пътека, а троловете на БСП все ще намерят маана, това е градивна критика.
75
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че не трябва да спира да се внушава на материала,че магистралите ги стори Той - Бойко Борисов.
74
5
 
24
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Боко явно живее в някаква друга държава с висок ВВП, перфектни пътища, изградена инфраструктура и благодарен народ. Най - вероятно от неговите сънища.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко да не объркаш пътя
72
5
 
25
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Не знам какво строят тука, но румънските пътища са перфектни от няколко години насам. Там думата дупка е забравена. Отделно кръгови кръстовища, но големи и широки, путните има знаци са три пъти по големи от нашите, видими отдалече при всяко време, маркировката им мнооого по трайна от нашата, а пешеходните пасарелки са колкото и пешеходните им пътеки.. Говоря за румъния не за германия.... При нас магистралата е годна само една година след лентореза, после тоталка.... Кръпки лепене и подлепяне.
71
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България се използва много по-разлчина категоризация, отколкото по света.Това у нас, което наричат с гордото име МАГИСТАЛИ всъщост са второкласни пътища.Не всеки път е магистрала.А пък специално за качеството не ми се коментира. Юли се върнах от Бургас - трагедия.
70
2
 
32
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Само качеството да не е същото като тази до бургас! Там след 5 г изглежда като на 50! Това им е проблема на герб, 50 процента от парите не отиват за обекта а между няколко субекта... Така вече 10г....
69
1
 
14
 
! Отговори
Насо преди 5 години
До Бойко БорисовМестата на катастрофите са едни и същи, участниците различни, сега помисли малко и реши задачата. Каква е причината
68
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП усвояват 100%, в джобовете.