Гробовете на именити българи – обрасли и поругани

Кой е отговорен за тъжната им съдба? Вижте!
Обновена: 7 авг 2018 11:09 | 7 авг 2018 09:30, Александър Попов
24

Само преди ден Александра Сърчаджиева изрази своето възмущение от поругаването на гроба на нейната майка - актрисата Пепа Николва. Преди седмици същото се случи и с гроба на Стефан Стамболов.

Доколко поругаването на гробове на именити артисти и интелектуалци е въпрос на вандализъм и липса на морал в обществото ни или е по-скоро държавна отговорност? В "България сутрин" коментира направилата собствено разследване журналистка Даниела Горчева.

Още по темата

"Народ и властимащи са оставили на произвола на съдбата гробищните паркове. Обиколила съм гробищата в цял свят, те много често са туристическа атракция - както в Истанбул, така и в Париж и в Букурещ. В Белгия, Холандия и Германия те са изключително добре поддържани", каза с огорчение Даниела Горчева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че до 44-та година не е бил наблюдаван подобен вандализъм. По думите й комунистическата власт не е искала да има памет, а гробищата са именно място, което разказва историята на България.

"Гробищните власти са длъжни да поддържат алеите. Роднините имат задължение само за поддържането на гроба, а алеите са обрасли в бурени", изказа наблюденията си Горчева и разказа за състоянието на гроба на Стоян Михайловски, Петко Славейков и Пенчо Славейков, чиито паметници са обрасли в бурени с полуразрушени надгробни плочи.

"Отговорността е на държавата, управляващите са българи, не цигани. Разрухата, която се вижда в централни гробища е обхванала цялата държава. Българската държавност бе унищожавана през тези 45 години. Тогава имаше тенденция да се заличава паметта на обществото, но сега вече минаха 28 години", каза още Горчева.

Тя акцентира също на необходимостта от натиск върху управляващите, които според нея трябва да бъдат преследвани с въпроси за управлението на държавната собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е гроба на Червената армия,пуснете русофилите да й изнесат литургия.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете така да обрасне паметника на Червевната армия- крайно време е вече!
19
0
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Добре че комунизма-кретенизма си отиде: иначе как щяхме да забележим,че имаме проблем?
18
1
 
1
 
! Отговори
ЗА ПЛАСТИКАТА преди 5 години
КАКТО КАЗВАТ АНГЛИЧАНИТЕeasy com, easy go
17
2
 
4
 
! Отговори
НЯМА ДАЛАВЕРА преди 5 години
НЕ СЕ КРАДЕ МНОГО ОТ ГРОБИЩАТА, ИНАЧЕ ОТ ГЕРБАРИ НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ АЛЕКСАНДРА СЪРЧАДЖИЕВА Е ТОЛКОВА СТАРА.ПОМНИ ДОБРЕ КАКВО Е БИЛО ПРЕДИ 44 -та ГОДИНА.АКО СЕ ПОНАПЪНЕ, ЩЕ СИ СПОМНИ И КАКВО Е БИЛО ПРИ ФАРАОНИТЕ.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, разрушаването започна посредните 28 години...
14
6
 
0
 
! Отговори
месара преди 5 години
опааааа, явно се заформя нов протест. абе другарката "истина" нинова, не спи ли, не почива ли?!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Ако обявят гробищата за атракция, наследниците ще стоят денонощно там с бурканчета да събират стинки от посетителите и горди и усмихнати ще се снимат пред гроба на дяда си с тях. Народонаселението ни е чиста по.рно.граф.ия
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че имаше комунизъм, иначе с какво биха се оправдавали всички хрантутници.
11
2
 
2
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
Наследниците им. Макар, че е ужасно това с гробовете и поклоненията. Огън, прах и вятър ......
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Атракция ? Гробовете на вашите предци ако ги приемат като атракция как ли ще реагирате ?
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам, че 80 процентните си представят гробищата като атракция. Така е защото нямат морал и ценностна система. Никой турист не ходи на гробищата защото са атракция да подскача на гробовете да се радва и да си прави селфита, а ходи на поклонение на известен или любим човек. Постои, положи цветя и си заминава. Това не се нарича атракция. Толкова ни е паднало нивото, че май повече няма накъде. На дъното сме.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Париж гробището Пер Лашез наистина е туристическа атракция и може да се посетят гробовете на много от световно известните хора. В София до 1989 година гробищата се поддържаха, но дойде демокрацията ....
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох, че гробищата са туристическа атракция и повече не искам да чета
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при демокрацията! Тотално поругаване на човешките ценности и въздигане в култ на дявола!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краде се метал, а кой го прави всеки знае!
4
4
 
5
 
! Отговори
м даа до 1 преди 5 години
Прав си , но до някъде."Парко " местата в Орландовци струват пари , и по един лев да взимат на калпак са хиляди всеки месец- ами нека ги вложат в регулиране на парка. Шапка им свалям на американците заровят те и след време минат , загладят отгоре , сложат един чим трева и готово, а не като в бг- всеки започва да лее плочи, бордюри и т.н. да се въведе ред за това как да се подреждат гробовете и готово.
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така си е, главната отговорност е на роднините. В нашия град общината поддържа "на едро" - гледа си алеите, отрязва ако има големи дървета за сечене, изхвърля насъбрана смет и т.н. Ромите дори по-скоро помагат - хващат се на дребно да очистят някой друг гроб, правят плочи. А в момента половината гробища са потънали в бурени и никой не ги поглежда. Ако има нещо за крадене и унищожаване, досега щеше да е откраднато. Големите проблеми очевидно са в София, където има конфликт на интереси.
2
6
 
11
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
За това е отговорна БКП-БСП и по-конкретно безродието,което насаждаха у нас тези партии. Затова ако имах думата,щях да изкарам всичките им днешни членове заедно с първите секретари на тримесечен принудителен и безплатен разбира се труд,с който да възстановят нанесените по тяхна вина щети!