Развързаната връзка деца-родители: Едните на гурбет, другите по скайп

Телеродителството няма да изчезне, то е необратима тенденция
7 авг 2018 20:43, Елка Василева
57
Развързаната връзка деца-родители: Едните на гурбет, другите по скайп
Снимка: архив, Булфото

Дистанционните родители – сърцераздирателно или нормално? Днес майката не може да носи на работа детето си в цедилка. А връзката родители-деца се развързва, се казва в анализ на проф. Ивайло Дичев, публикуван в Дойче веле.

Детето, оставено на баба някъде из България, сяда да закусва.

След мъжка борба дядото успява да включи скайпа.

На екрана се появява майката, включила телефона си в слугинската стая някъде из Италия.

Станала е по-рано, за да „закусва“ с детето си.

„Научи ли си уроците? Ама защо не си ядеш филийката?...“

От Германия бащата звъни само в неделя, защото на строежа няма интернет.

С него обсъждат каква футболна фланелка ще му донесе за Коледа.

Покъртителното стана всекидневие

Преди петнайсетина години този сюжет звучеше покъртително, а днес взехме да свикваме. Хората пак са принудени да чергарстват, но откакто България влезе в Евросъюза, връщането стана по-лесно, а и много хора вече взимат децата си там и ги закачат за социалните служби. Нали оправданието на емиграцията и преди 15 години, и сега е едно и също: правим го за децата.

Има и психологически казуси на хора – най-често разведени бащи, които предпочитат да общуват дистанционно, защото физическият контакт им е труден. Тези случаи са много по-разпространени, отколкото си представяме. Седи тийнейджърът в стаята си, запушен със слушалки и потънал в някакви сайтове, а таткото, който също сърфира из някакви екрани, му текства от другата стая:

„Днес съм свободен, искаш ли да правим нещо заедно?“

„А, сега не мога."

„Е, добре друг път."

Как се развързва връзката родители-деца

Интерфейсът те улеснява, когато искаш да откажеш, да игнонираш, да превключиш към друг разговор. И в този смисъл позволява да се развърже тежката и многопластова връзка дете-родител. Това сякаш е и същината на дигиталната революция: да се освободим един от друг.

Телеродителството е необратима тенденция, а раздялата всъщност е елемент на всяка модернизация. Когато жената тръгва на работа в завода, тя вече не носи детето в цедилка, за да го кърми между смените – поверява го на детска градина.

В глобалния вариант на модерността става все по-трудно и мъжът, и жената да си намерят работа на едно и също място. И това важи не само за семейства от гледачка и строител като в горния пример, но и за инженери, университетски преподаватели, евроексперти. Обикновено единият се жертва за по-добрата кариера на другия. В някои случаи работодателят намира работа и на половинката, за да задържи желания специалист. Но тази асиметрия често създава конфликти и допълнително подкопава и без това нетрайните семейни връзки.

Дигиталната комуникация: колкото, когато, с когото

Засега не изглежда, че телеродителството скоро ще изчезне, дори напротив. Предлагат се разнообразни апликации на различни платформи, които улесняват телеродителя - най-често разведен баща. А колкото по-флуидно става семейството – раздели, нови бракове, децата от единия и от другия живеят в третия... - толкова по-важна роля ще придобива онлайн контактът. Та нали главната специфика на дигиталните комуникации е следната: само с когото искаш, колкото искаш, когато искаш. Затова си заслужава психолозите да разсъждават по темата.

Проблемът е в това, че онлайн родителят не е цялостно човешко същество, той е образ. В реалния контакт ние въздействаме на детето цялостно, включително с елементи на поведението си и с езика на тялото, които не осъзнаваме. На екрана се саморедактираме – появяваме се само в момент, в който сме в добро настроение, подготвили сме предварително какво ще кажем, какви шеги, какви обещания за подаръци. В резултат детето често идеализира родителя, който му се явява не като противоречиво човешко същество, а като филмов герой – има немалко случаи, когато деца, контактували години наред онлайн, срещат реалния родител и се разочароват, не го искат - защото са живели не с реалния, а с идеализирания образ.

"Истинска" и истинска майка

Другият момент е раздвоението. В миналото дете, оставено, примерно, на леля си, първо страда, после лека-полека пренася родителския авторитет върху нея, тя му става майка - и точка. Осиновяването е старо колкото човечеството – то предполага отговорността и грижата от един да премине у друг.

Нали сте чували за фантазиите на много деца, че истинските им родители всъщност са граф и графиня и ще ги избавят от сегашния им живот? Е, тези фантазии са просто начин на борба срещу властовите отношения в семейството - и си отиват с порастването на детето. Какво обаче се случва, когато детето е оставено (на леля, баба, мащеха, съседка...), а „истинската“ майка все пак през ден му се явява на екрана и плаче за него? Слагам кавички, защото майка, която е напуснала детето си, вече не е истинска - майчината роля вече играе друг.

Резултатът е, че родителската роля се раздвоява, единият авторитет е тук, другият там далеч, а детето чудодейно получава възможността да ги сблъска, да ги използва един срещу друг. Нима така израстваш като възрастен човек? Нима изграждаш здрава идентичност?

Какви са психологическите следствия от всичко това ще разберем в близките години. Подобно раздвояване мултимедийното присъствие на отсъстващото поражда във всички сфери. Например емигрантът, който продължава да поддържа връзка с родината си и никога не се интегрира докрай: той развива двойна идентичност, която според някои е богатство, според други обаче сериозен проблем за демокрацията.

А ако си припомним сериала „Черното огледало“, можем да си представим, че след някоя година компютърът ще ни позволява да общуваме с починалия си близък, като ни го връща във вид на холограмно, говорещо привидение. Никога няма да го погребем, да надживеем загубата и да продължим напред.
 


57
Още по темата: връзкародителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Тато преди 5 месеца
До sdsd
Ние сме баварска колония на балканския полуостров по идеята на бай Тошо!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Активист на БКП

СЕГА СИ ПЛАЩАМЕ ЗА ВЕРЕСИИТЕ ПРЕЗ СОЦА.........
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До тв

Комунистите са проклятие от Бога!
Тяхната Родина е СССР а не България!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Активист на БКП
Лекуването беше безплатно а големците се лекуваха във Виена и имаха всякакви илачи.
На всяка група от 4 души приятели се внедряваше един доносчик на ДС задължително
На всеки 2 приятелски семейства едното от тях бе завербувано.
По училищата и ВУЗ-овете имаше комитети и активисти които всичко пренасяха.
На работното место партийните секретари вербуваха работници да им докладват какво се говори по техен адрес....НРБ..това бяха 9 милиона микрофона......................
48
0
 
1
 
! Отговори
ПИОНЕРЧЕ преди 5 месеца
До Активист на БКП

В началото на соца при жилищната криза ти продовоха апартамент заедно с квартиранти,
и 20 години не можеше да ги изгониш! Едва когато кризата премина икомунягите първи са настаниха във собствени апартаменти - тогава ЖИЛФОНД беше закрит!
Децата ги учеха за папагали и доносчици по комунистически безплатно. За партизанските деца си имаше елитни езикови и климатически училища а останалите ги събираха заедно с безпризорни, които разваляха цели класове и поголовно крадяха!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
30 ти знаеш ли какво е немски старчески дом????? И защо един ден, ако не можеш да си вдигнеш гащите сам трябва да съсипеш живота на децата си, да загубят работа си и да ти сменят памперса. В немският красив, чист старчески дом има грижа. Има и жилища за над 60 годишни, където се пренасяш включително с мебелите и всички са на твоята възраст, правите си компания, екскурзии и т.н. Хайде в 21 век да не пречупваме през балкански трагедии, как се гледат възрастни хора.
46
0
 
0
 
! Отговори
бащата преди 5 месеца
юли изкарах в холандия, детето беше отпуска, прибра се и цял месец изкара с майка си тук, а аз там хранех котката поливах цветята и постегнах тва-оноа в къщата. края на август пак заминавам, защото заминава за франция с договор за една година, а наемателите ще ги пусна в края на октомври. поне наема ще покрие вноските по ипотеката, вноските по лизинга на колата не са проблем 400е, нема и една надница. пътувам с една торба лекарств и здр. застраховка. има крематориум в градчето, ако нещо се счупя
45
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 5 месеца
Затва пък всички тука в бг гледаме да превърнем държавата си в кочина. Като че ли не знаем, че няма истински живот извън нея... За родителите, разделени с децата им, които са в България - сърцата им се късат и мислено са тук и с тях постоянно. Да не говорим пък как се отразява на децата всичко това... Но, това е положението. Парите са важни...
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Факт е, че много малко хора наистина намират своя дом навън! Аз имам приятели от 15 год в друга държава, със супер професии, образование и всичко и само с българи контактуват и все гледат да си дойдат. Това не мога да го разбера, но хората сме различни! За мен няма по - готино от това да се запознаеш с дадената култура и да живееш като и с хората там, нали за тва си отишъл...Ако си само за пари е друго, но иначе да си вечен българин в чужбина противоречи на всякаква интеграция...тъжно е някак
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
38 - Да, правят си рейтингите и средната аим класа изкарва по над 100000 евро на година. Нашата не оценяват да замъкне до 10000...
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ганьо .. стига злобя. Това, че не всеки е забил в гадна панелка с 550 лева заплата, не прави хората предатели. Аз изкарвам малко над 10к на месец в България и все чувам, какъв предател съм, че не нося потури (анцуг, се) и не пия ракия. Инаккво - да живея в калта с теб ли ?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
38 - Най-главният в държавата е мутра, отговорна за смъртта на много хора!!! Средната ни заплата е вечеря за 4има в обикновен ресторант в Европа. До 10 години, ще останат 5 болници в страната. Митьо Очите е цар на морето, а лакеите му с Ролс Ройси те обиждат в лицето, колко си *** ... Държавата вече се разпада. Всеки втори млад човек, мечтае да е батка с ланецц,. Мерцедес и "бизнес". Младите момичета, се обличат като проститутки, или поне на такива ми приличат. Какво ще остане ? Кажи ?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само Росьен от Хаськово е инструктиран навреме за велоалеите в Лондон. Приятел в нужда се познава щом трябва. Магазините са добре заредени. В някои има лютеница и шкембе чорба в консерви.
39
0
 
7
 
! Отговори
Зара преди 5 месеца
Винаги е съществувал проблема.Преди родителите работеха в Коми,Африка,Ирак,Сирия...,но бабите рано се пенсионираха и със здрава ръка държаха внуците в правия път.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде отиваш бе предателю кой ще рухне първи ние или запада , африканска Франция и пакистански лондон.. Кой е некомпетентен виж какви лидери има запада Меркелица , Макрон , Тереза Мей взе бездетни дегенерати.. По лидерите им ще прецениш колко им е добро образованието , това са легенди и митове вервай те си правят рейтингите и се пишат на първите места.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 35

И още нещо - когато държавата рухне под тежестта на собствената си некомпетентност, когато си в лагерите с бежанци, ще ти нося овесена кашичка
, да си хапваш :)
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Е то е лесно, когато не знаеш, какво, как и защо, да "затапиш" по аграрски и да не говориш.
Само, нека ти напомня нешо - Аз и ти - ни сме различни породи. Не сме от едно цяло, никога не сме били и няма да бъдем. Аз градя, а ти след мен рушиш. Аз искам свобода, ти ми слагаш окови. Аз намирам начини, дат е отлъча, ти ме наричаш предател, зщаото отказвма, да съм ти в служба. Проблемът ми е, че ТИ унищожаваш и малкото, което има народа ми. Ти си Митьо, ти си общинаря ... ти си злото !
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С предатели не говоря и не споря .. повече обяснения няма .. Ако си мераклия да вървиш по пътя на предателя .. Тръгвай това си е твой избор..
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
32

Аз норадоа си не мразя ... мразя теб, зашото искаш да ме накараш да се чувствам зле. Ти и останалит Ганьовци, който не знаете, що е музика, култура, държание, възпитани и знаете, само да псувате, мразите и рушие. Вие, който знаете, само да тъпчете и да пречите на всичко, що не ви угажда ... Вие сте големия български враг,многократно по-страшен от всички врагове на народа ни, взети заедно.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 32

Мислш, че българите не са измирали от глад ? Защо ? Защото когато са започнали да водят статистиките, реално погледнато, държава България не е имало, а имало един етнос в пределите на Османската Империя ? След Освеобождението, светът е бил друг. Ако България я имаше в периода XIV - XIX век, щеше да има статистика и прочие.