Синоптиците предупреждават: Времето минава на автопилот!

Написаха отворено писмо до премиера и поискаха да се отделят от БАН
7 авг 2018 18:15,
23
Синоптиците предупреждават: Времето минава на автопилот!
Снимка: Pixabay

Синоптиците от НИМХ при БАН втвърдиха тона си към управляващите и предупредиха, че са готови да спрат да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поискаха Националният институт по метеорология и хидрология да бъде изваден от Академията на науките и да премине към Министерство на образованието като самостоятелна научна единица.

Дотогава синоптиците спират да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН. Остава и предупреждението, че прогнозата за времето може да бъде спряна.

Работещите в НИМХ са взели решението на Общо събрание днес. В него са участвали 89.2% от учените, специалистите и техническия персонал на пълен щат в Института, 93.4% от тях са били "за", 5.8% "въздържал се" и 0.8% "против".

Още по темата

Синоптиците започнаха протестите си преди повече от три месеца. Хората, работещи в НИМХ при БАН, настояват да получават полагаемите им се средства от бюджета на научния институт и са недоволни, че до тях не стигат нужните за съществуването на дейността им пари.

След като излязоха на улицата през юни синоптиците получиха съдействие от просветния министър Красимир Вълчев и обещание, че начинът на разпределение на средствата ще се промени. Днес те са категорични, че това не се е случило, но вместо него са подложени на засилващ се натиск от страна на ръководството на БАН протестите им да спрат.

"Тези проблеми са от години, но през 2018 г. придобиха за НИМХ критични мащаби, въпреки допълнително отпуснатите от Правителството 15 милиона лева на БАН. Вече сме напълно убедени, че те не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени", пишат в писмото си до Борисов синоптиците.

Те допълват и че имат непреодолими различия във виждането си за ролята на науката и общественото и икономическото й въздействие. 

"Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си. Време е и държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", категорични са още работещите в НИМХ.

Синоптиците гласуват вот на доверие на просветния министър Красимир Вълчев и добавят, че НИМХ продължава да работи единствено поради неговото отговорно отношение.

"Поради всичко това, настояваме правителството на Република България да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години", пишат синоптиците и завършват: "Заявяваме: До извеждането на НИМХ  от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
18
 
9
 
! Отговори
Пенсионер БСП преди 5 години
Радев, харманлйски негоднико, защо не се намесиш като мъж на място, а не такъв под чехъла на *** и жена си, бивша любовница? Защо мълчиш, ***?Дръж се като мъж поне веднъж и си свърши работата, вдигни заплатите на хората!
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Времето минава на автопилот!"Че досега някой контролираше ли го?