Тайните на Змийския остров – история и природа

Липса на пътища спира туристите до археологическите паметници
7 авг 2018 15:23, Анисия Иванова
9

3707 гледания   |  Още видео

"Змийския остров в резервата "Ропотамо" крие големи археологически богатства. Те са на различни пластове - тракийски, елински, български. До средновековието островът е бил полуостров, откъснат от брега след покачване на нивото на Черно море. До скоро той беше бяло петно в българската археология. Змийският остров е страхотно съчетание между уникално красива природа и древно наследство. Змии няма, но това е единственото място в България, където има диворастящи кактуси в естествената природа", разказа зам.-директорът на НИМ и известен археолог проф. Иван Христов. 

Римската империя е носила цивилизация в завладените земи. Това е империя с изключително подготвена бюрокрация, военна организация, финансова дисциплина и върховенство на закона, каза още археологът пред Bulgaria ON AIR.

В България има над 45 000 археологически паметника. 20 000 от тях са от античността, в това отношение като археологическо наследство пред нас са само Италия и Гърция, но за съжаление ние все още не се възползваме напълно от това богатство. Гърция и Турция правят бизнес от това, а ние не успяваме напълно. Основна пречка е липсата на инфраструктура. Туристът няма как да стигне до някои от големите забележителности, коментира проф. Иван Христов.

Журналистите Петя Минкова и Иван Бутовски разказаха за изследването си върху живота на началника на отделение "А" на Обществена безопасност на полицията преди 9 септември 1944 г. Никола Гешев. Според тях той е бил изключителен полицай и контраразузнавач. Документи от Комисията по досиета на Държавна сигурност разкриват, че Гешев е издирван до 1961 г., тоест той остава жив след 9 септември. Най-вероятно емигрира в Канада и после в САЩ. 

Официалното име на връх Бузлуджа е Хаджи Димитър от 1942 година. В тази местност има напластявания на много драматични истории, разказа проф. Вера Бонева от УНИБИТ. Според нея паметникът на Бузлуджа, посветен на Бузлуджанския конгрес на БРСДП, трябва да бъде деполитизиран, запазен и ремонтиран като място за изложби на артефакти или произведения на изкуството, тъй като се ползва с голяма популярност сред чуждите туристи. От 1992 година паметникът е държавна собственост.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Бонобо преди 6 месеца
Миш-маш от глупости! 3 несвързани едно с друго неща, и трите - с грешки! Кактусите са посадени от проф. (след 9.IX.1944 г.- академик!) Иван Буреш през 30-те години на ХХ в.
Възможно е по предложение на Борис III, с когото са били близки. Кой е Гешев, знаят всички. Не знаят всичко! Има даже версия, че НКВД го е намерило и той е написал много интересни показания, с което са държали някои тук във вечен шах.Не вярвам на тази версия.
Римската империя е носила цивилизация в завладените земи.Тривиално
8
0
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 6 месеца
Говоря за паметника на връх Хаджи Димитър разбира се- не за Змийския остров.
7
0
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 6 месеца
Щом туристите го харесват,превърнете го в мемориал на Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Даме Груев и на всички други Български борци,загинали за народна свобода.
6
3
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 месеца
Дайте им на тея лаладжии по една торба арпаджик докато копат Археология да сеят щото само с празни приказки дето всеки ги знае не се живее
5
1
 
2
 
! Отговори
Свой преди 6 месеца
До 4 психопат малък и неразумно мислещ бих те нарекъл всяко едно нещо което е построенои може да бъде някакъв вид атракция или паметник трябва да се запази . Такива като теб *** съсипват паметници културни ценности от различни епохи . По начина по който мислиш ти дай да съборим и дяволският мост защото е построен от турци по време на робството . Заради такива немислещи и неуравновесени хора като теб няма туристи и не посещават тези места .
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
WTF

Статията е за Бузлуджа, не за Змийския остров, започват издалеч, за да не се усети веднага човек.

"да бъде деполитизиран, запазен и ремонтиран като място за изложби на артефакти или произведения на изкуството"

С народни пари искат да си ремонтират комунистическия символ.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябват и пари.За това е посъбрала от тук,от там,та да сглоби малка статия.
2
0
 
13
 
! Отговори
WTF? преди 6 месеца
Алисия, какво общо има змийския остров с вр.Бузлуджа и началника на отделение А? Май статията се получи микс от няколко статии?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо не го показват този остров?