Тайните на Змийския остров – история и природа

Липса на пътища спира туристите до археологическите паметници
7 авг 2018 15:23, Анисия Иванова
9

"Змийския остров в резервата "Ропотамо" крие големи археологически богатства. Те са на различни пластове - тракийски, елински, български. До средновековието островът е бил полуостров, откъснат от брега след покачване на нивото на Черно море. До скоро той беше бяло петно в българската археология. Змийският остров е страхотно съчетание между уникално красива природа и древно наследство. Змии няма, но това е единственото място в България, където има диворастящи кактуси в естествената природа", разказа зам.-директорът на НИМ и известен археолог проф. Иван Христов. 

Римската империя е носила цивилизация в завладените земи. Това е империя с изключително подготвена бюрокрация, военна организация, финансова дисциплина и върховенство на закона, каза още археологът пред Bulgaria ON AIR.

В България има над 45 000 археологически паметника. 20 000 от тях са от античността, в това отношение като археологическо наследство пред нас са само Италия и Гърция, но за съжаление ние все още не се възползваме напълно от това богатство. Гърция и Турция правят бизнес от това, а ние не успяваме напълно. Основна пречка е липсата на инфраструктура. Туристът няма как да стигне до някои от големите забележителности, коментира проф. Иван Христов.

Журналистите Петя Минкова и Иван Бутовски разказаха за изследването си върху живота на началника на отделение "А" на Обществена безопасност на полицията преди 9 септември 1944 г. Никола Гешев. Според тях той е бил изключителен полицай и контраразузнавач. Документи от Комисията по досиета на Държавна сигурност разкриват, че Гешев е издирван до 1961 г., тоест той остава жив след 9 септември. Най-вероятно емигрира в Канада и после в САЩ. 

Официалното име на връх Бузлуджа е Хаджи Димитър от 1942 година. В тази местност има напластявания на много драматични истории, разказа проф. Вера Бонева от УНИБИТ. Според нея паметникът на Бузлуджа, посветен на Бузлуджанския конгрес на БРСДП, трябва да бъде деполитизиран, запазен и ремонтиран като място за изложби на артефакти или произведения на изкуството, тъй като се ползва с голяма популярност сред чуждите туристи. От 1992 година паметникът е държавна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 години
Говоря за паметника на връх Хаджи Димитър разбира се- не за Змийския остров.
7
0
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 години
Щом туристите го харесват,превърнете го в мемориал на Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Даме Груев и на всички други Български борци,загинали за народна свобода.
6
3
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Дайте им на тея лаладжии по една торба арпаджик докато копат Археология да сеят щото само с празни приказки дето всеки ги знае не се живее
5
1
 
2
 
! Отговори
Свой преди 5 години
До 4 психопат малък и неразумно мислещ бих те нарекъл всяко едно нещо което е построенои може да бъде някакъв вид атракция или паметник трябва да се запази . Такива като теб *** съсипват паметници културни ценности от различни епохи . По начина по който мислиш ти дай да съборим и дяволският мост защото е построен от турци по време на робството . Заради такива немислещи и неуравновесени хора като теб няма туристи и не посещават тези места .
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WTFСтатията е за Бузлуджа, не за Змийския остров, започват издалеч, за да не се усети веднага човек."да бъде деполитизиран, запазен и ремонтиран като място за изложби на артефакти или произведения на изкуството"С народни пари искат да си ремонтират комунистическия символ.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват и пари.За това е посъбрала от тук,от там,та да сглоби малка статия.
2
0
 
13
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Алисия, какво общо има змийския остров с вр.Бузлуджа и началника на отделение А? Май статията се получи микс от няколко статии?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не го показват този остров?