БАН срещу Времето: Синоптиците са длъжни да изпълняват!

Ръководството на академията отвръща на критиките на синоптиците
8 авг 2018 19:20,
40
БАН срещу Времето: Синоптиците са длъжни да изпълняват!
Снимка: Pixabay

Решението на синоптиците от НИМХ да не изпълняват вече разпорежданията на ръководството на БАН предизвика ответна реакция на академията.

"Обръщаме сериозно внимание, че НИМХ е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН", обявиха днес от ръководството й.

Реакцията идва ден след като служителите на Националния институт по метеорология и хидрология поискаха от правителството да извадят НИМХ от БАН и той да стане част от просветното министерство.

Още по темата

Причината е недоволството на синоптиците от начина, по който ръководството на Академията на науките разпределя бюджета. 

След повече от три месеца протести вчера синоптиците обявиха, че търпението им е изчерпано и че не се отказват от намерението си да спрат прогнозата за времето, ако властта не ги чуе и не ги извади от БАН.

Днес шефовете на академията бяха категорични, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос.

От БАН обявиха и че ръководството винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от институтите на академията и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране.

В отвореното си писмо до премиера Бойко Борисов вчера синоптиците обявиха, че до извеждането на НИМХ от състава на БАН спират да изпълняват всякакви разпореждания и решения на ръководни органи на БАН.

Решението им е било взето на Общо събрание на работещите и служителите, Общо събрание на учените, Научен съвет и Съвет на директорите в НИМХ на съвместно заседание на 7 август на базата на резултат от допитване в периода 31 юли - 5 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Не са стотици, повече са. Броят на назначените на научни длъжности в БАН варира ежегодно между 2 800 и 3 000. 5% от тях вършат горе-долу нещо като научна работа. В БАН работят още 5 000 човека като помощен персонал. Една значителна част от тези 5 000 помощника са висшисти, но не са им стигнали връзките, за да се уредят на научна работа.Затова безропотно вършат работата на "учЕните", с надеждата някой ден да бъдат допуснати да защитят докторат, но повечето от тях остават с излъгани надежди.
32
1
 
2
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Да бе отваряш, който и да е ап и гледаш празно петно. Вие да не мислите, че в тия апове времето се мери и подава от Ханс, дето обикаля европа и мери. Аповете са едни прости прило ения дето ви оредсавят обобшена информация за времето, но измерена и подадена от кой?
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ, ТАЗИ БАН НЕ Е ЛИ ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА?Цели стада докторанти, а докторските им дисертации си приличат като близнаци.На хранилка са стотици безполезни хора.
30
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
От това губим ние, гражданите, защото времето е важно да знаеш, когато решиш да пътуваш. Понеже обичам да пътувам извън София, лятно време, ми е важно да знам какво ще е времето, ако вали да не пътувам. А и като тръгнеш на работа, дали да вземеш чадър. Макар че се вижда дали ще има слънце или дъжд.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето българи живеем ден за ден, не ни трябва да знаем какво ще е времето.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИАБГ = Изпълнителна агенция за борба с градушките
27
3
 
7
 
! Отговори
До Интересно? преди 5 години
Академиците са успели да подобрят собственото си битие и да настанят голяма част от роднините си по научните институти - на рахат и с осигурени възможности да припечелват от странични дейности.Освен това, тъмна Индия е ползването на имоти, подарени на БАН преди 09.09.1944. При одита, който им беше направен преди 8 години, установиха, че в някои от тези жилищни имоти живеят хора, които нямат нищо общо с БАН, но незнайно кой ги е настанил в аристократични апартаменти на някогашни богати дарители!
26
5
 
7
 
! Отговори
Интересно? преди 5 години
Някой в България може ли да каже , кое е това нещо ,подобрило живота на българина ,което е измислено (създадено) от академиците на БАН ? Аз не съм чул за такова нещо ,а и историята ни от 1945 г. до сега показа,че България е фалирала 4 пъти ! Е,какво полезно нещо са създали всичките академици от БАН ? Ами ,създали са едно НИЩО !!! Щом сме фалирали толкова пъти..........
25
5
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Ако ще и извънземните да започнат да управляват България, ако БАН остане в сегашния си вид, пак 95% от служителите й ще са по произход "наши, червени" - така са попаднали там и колкото по-червен е генът им, толкова по-лесно и бързо се осъществява кариерата им. Иначе, партийните им пристрастия зависят от това, кой в момента е управляващ.Всичко това нямаше да е толкова страшно, ако не бяха влизали във ВУЗ и вземали изпитите си като "свои хора". Зад дипломите, и докторантурите им не стоят знания.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОкомерКакво означава ИАБГ?
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Всяко от ръководствата на БАН (създадената през 1947 г. БАН), се над/уп/ва пред всяко правителство, независимо от коя разцветка е.Но по произход всички БАН-аджии, дори и доскорошните върли седесари, са с тъмночервена мая заквасени. Иначе нямаше да ги допуснат в БАН, там всички са проверени, дори и онези, които са без връзки или са със слаби протекции.
22
3
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Имаш ли представа колко хора, навършили пенсионна възраст, са на щат в БАН днес, а млади хора, защитили редовни докторантури към БАН, чакат месеци, една година, година и половина, за да се освободи място и да ги назначат. И обикновено ги назначават, пенсионирайки някой работяга без връзки - такива има на всички нива в БАН, но са малко.Знаеш ли, че след пенсионна възраст там дремят дори креатури със средно и основно образование, да не говорим пък за хора на научни длъжности, които стоят до 70 г.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синоптиците са най-големите негодници , най-лесно се завършва това , ама им викат физици..
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес всеки може да кара доктурантура , но хората не искат , защото е загуба на време.. И в Германия учените не взимат много пари.. Корпорациите плащат повече.. Така , че не се оплаквайте от старците , няма кой да ги измести.. Докога ще говорите за комуснисти и старци като ЦРУ управлява вече 30г.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШматкаЩом като взимат заплати, длъжни са да изпълняват задачите, за които са ги назначили.Ако ще протестират неработейки, редното е най-напред да престанат да теглят заплатите си от банкомата. Как така ще взимат от парите на данъкоплатците, а няма да вършат онова, за което са назначени във ведомство, което е на бюджетна издръжка?Да спрат да си теглят заплатите и тогава да протестират колкото си искат. Така ще е почтено!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Само че как да стане същото и у нас, след като средното и младото поколение в нашата БАН са децата и внуците на синодалните БАН-ски старци, станали шефове под крилото на Партията през соца?
17
1
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Пич, обществото е заблудено на тема имотите на БАН.Тези имоти са били национализирани след Девети септември. Закрита е и тогавашната БАНИ. На нейно място е създадена сегашната БАН, в която на всички ръководни постове - включително и шеф на канцелария, състояща се от две женици - са назначени проверени другари.Понастоящем БАН е само ползвател на имотите. Държавата може да разполага с тях както си иска.Относно интелектуалната собственост - не ме разсмивай. Как да заграбят нещо несъществуващо
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев Василев Предателю отивай си в новата родина .. не те искаме.. не си ни нужен..
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соросоядите са против БАН има имоти и интелектуална собственост. Трябва да се ограбят..
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАН останаха без кинти, бат бойко и сие разбират само от елементарни практически науки