Бездимно димим и си вредим! За цигарите, наргилето и забраните

Бездимните цигари вредят и на околните, обяснява пулмолог
8 авг 2018 09:15, Петя Славова
33

Забрана за пушене на закрито - в това число вече и на наргиле. Това е само една от промените, които предлага здравното министерство в Закона за здравето. Целта е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето и на наргиле.

"Борбата ще бъде голяма, тъй като има два полюса. От позицията на лекар няма как да не подкрепя тези мерки. Тези рестриктивни мерки са в ползва на здравето", посочи пулмологът София Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че подценяваме човешкия ресурс, а той е изключително важен за икономиката. Д-р Ангелова настоя, че ние сме тези, които трябва да мислим за здравето и се обяви твърдо да се забрани изцяло реклмата на тютюневи изделия.

Още по темата

Главният редактор на Dnes.bg и активен пушач Златко Желев е на мнение, че в предложените законови промени има поне едно абсурдно нещо - кметовете да могат да подбират двама-трима души, които да обикалят и да глобяват.

"Що за абсурд е това?! Къде са здравните инспектори, къде е ХЕИ? Дайте първо да си решим проблема с летните вируси по морето", призова журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Самият той вече залага на бездимните цигари. Отбелязва, че пуши по-малко, не приема отровите на конвенционалните цигари и дори смята да се откаже от пушенето.

"Много хора са минали на бездимните цигари, но те не са безвредни. Има горене и вреди на околните", каза от своя страна пулмологът София Ангелова.

Мерките на здравното министерство предвиждат да се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Ако забраната за пушене на закрито бъде погазена, то отговорни ще бъдат съдържателите на заведенията. Това до голяма степен засяга и собствениците на наргиле барове.

"Мит е, че е безвредно наргилето. Има горене и се отделят токсични вещества. Оказва се, че те не се филтрират. Опасното при наргилето е обемът дим, който вдишвате", обясни д-р Ангелова.

"Далеч съм от мисълта, че всичките тези законови промени, които уж са с грижа за нашето здраве, ще минат. Първо бизнесът ще скочи. Хиляди са наргиле баровете в България - това е печеливш бизнес, който е подкрепян от туристическите камари. Не виждам причина, поради която да няма вратичка в закона, за туристически сезон или за частни партита, където да може да се употребява наргиле", коментира още Златко Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
У НАс тровят с ХЛОР преди 5 години
Милиарди жертви на мед мафията която трови с хлор токсични бойни отровни веществаимат мигновена реакция срещу пушещи цигари. У нас масовите убиици са поразили милиони Българи в ясли и градини с тризон и Белина.Обгазени докато спят децата нямат никакви шансове срещу Хлора. развиват трайни увреждания вкл Астма,Бронхити,пневмонии,диабет,левкози,развалени зъби.
27
0
 
0
 
! Отговори
Мед мафията цака преди 5 години
Иначе как вече е публикувано Официално тютюнопушенето се причинява с техника на мед мафията.До към 2000 година мафиотите ползваха импланти зад дясно ухо на жертвите.Активират импланта жертвата пали цигара. След 1999 година почнаха с микро импланти подадени през устата. жертвите палят вече цигари с цел харчене на пари/
26
0
 
0
 
! Отговори
Тютюна е билка преди 5 години
Сравнение по вредност:Холограми подържащи масови убиици /маскирани като бандероли ракови черни надписиснимки на заразно болни вкл раково болниОбяснете на Борисов, че нагли престъпници от София продават тежко терористични ракови цигарени пакети.Ако филтъра е качествен ,хартията безвредна и тютюна лечебен самата цигара не е опасно вредна
25
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 5 години
Терористи на власт в СОфия продават десетки милиони тежко вредни канцерогенни цигарени пакети с инсталирани холограмни оръжия з а масово поразяване. Цигарените пакети са с ракови черни надписи и тежко вредни заразни снимки.Снимките дават инструкции на терористите как да поразяват хора точно със сниманите зарази вкл ракови.Холограмния скенер с е ползва за декодиране и пробиви в Енергоинформационната охрана на всеки пооделно.Техниката е древна тип черна високо проникваща магия.
24
0
 
0
 
! Отговори
НЕ НА Електронните ц преди 5 години
Най жестоко вредни са електронните "цигари". Експеримент с участието на известен експерт от чужбина и бизнесмен купил току що електронна цигара показа следното:за 5 минути димене тримата бяхме увредени с обемно преобсебващо поле.Помолихме го да спре.Спря.Опитахме да с е лекуваме в минерално топло джакузи>Два дни спахме много трудно обсебени от тн"Антисирииски масови убиици" виждат се около жертвите на цигарето.След това за 10 дена в Сандански на басейни криво ляво.
23
0
 
6
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
Какви наргилета бе хора?! Аз да не съм в Ориент експрес? Остава само и ибрици в тоалетните на заведенията да поставят!
22
1
 
1
 
! Отговори
2222 преди 5 години
До хахаОЩЕ ЕДИН НЕДОРАЗБРАЛ - писнахте ми вече ??? Вече повторно обясних на един търлък като теб. ОК
21
0
 
7
 
! Отговори
2222 преди 5 години
До До 13МОЛЯ ??? Момченце, 30 години внасям осигуровки, не съм пушач и преди да пишеш глупостите си чети .... Говоря за всякакви заболявания и за нивото на лечението. А какви храни ядем , а ??? С пъти по-отровни от наргилето, вярвай ми??? Писна ми от недо........ като теб. Щял да ми плаща !!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До До 13 само пушачите ли боледуват ,непушачите живеят вечно и здрави ?? кой им плаща на тях лечението ? по -полека
19
2
 
5
 
! Отговори
сова преди 5 години
госпожата пулмолог като ходи да дава експертното си мнение, да вземе да се информира малко , а не да дрънка глупости - имало горене при бездимните цигари и затова били вредни - поне да ги беше разгледала, ако не й се чете
18
1
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Не съм пушач от 6 години, не ми пречат цигарите, но какво ще стане с икономиката ако всички спрат да пушат ? А когато дойдат електрическите автомобили и не се купува и бензин ? Има далеч по важни неща, например защо СЕПА трансфер от България до Германия например струва 40лева а обратното струва 20 стотинки ? Защо за да си построиш къща трябва да имаш договор с енергото и вик при условие,че ти не искаш да се възползваш от услугите им ? Скоро ще си длъжен и мобилен да имаш за да строиш....
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забранят продажбата на цигари и тн. Но не искат, понеже не искат да се лишат от акциза.Лицемери.
16
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
И кво - значи само в парламента и по министерствата ще може да се пуши? За там забрани и закони ни важат - репортажи безброй от задимените им стаи, но пък простосмъртният данъкоплатец трябва да се пресира отвсякъде.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ще се брани здравето и човешкия ресурс, нека пак зачекнем темата какво слага мат'риала на масата по три пъти на ден и доколко и дали то е здравословно.Щото надписи от типа на "може да има следи от...", "съдържа източник на...", "препоръчителна дневна доза..." са за да се изпълнят формално някакви изисквания, въведени от кумова срама, но не правят закупеното по-здравословно!
14
13
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Аз ли да ти плащам лечението ?
13
3
 
16
 
! Отговори
2222 преди 5 години
Каква грижа за "човешкия ресурс". Я идете в лечебните заведения и вижте как се грижите. Не ви ли е малко срам. За всяко нещо се бъркаш в джоба, а качеството на лечение ...... Е, ако имаш "връзки" ще се излекуваш. Иначе всеки те побутва като ненужно животно, което пречи на спокойствието му. Особено за възрастните, да не говорим. ОПРЕЛИ ТЕ ДО НАРГИЛЕТАТА - ЛИЦЕМЕРИ И ПОПУЛИСТИ АБСОЛЮТНИ !!!
12
14
 
7
 
! Отговори
Отказал Ги преди 5 години
Аз моето си го изпуших и не съм длъжен да дишам вашето!Браво, забрана!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще затворите заведение "Флейм" в София? Пикльовци от 6 клас нагоре слизат на тумби от автобусите, за да пушат там наргиле, вместо да ходят на училище. Отделно, че цялата улица смърди на тютюн. Защо не се прилагат никакви мерки срещу подобни местенца?
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези поправки са чисто лобистки. Бат Бойко каза че като купуваме бездимни цигари ,и електрони пълним джобовете на чужденците.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 14 август ще станат 5 години откакто отказах цигарите :)