Бездимно димим и си вредим! За цигарите, наргилето и забраните

Бездимните цигари вредят и на околните, обяснява пулмолог
8 авг 2018 09:15, Петя Славова
33

Забрана за пушене на закрито - в това число вече и на наргиле. Това е само една от промените, които предлага здравното министерство в Закона за здравето. Целта е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето и на наргиле.

"Борбата ще бъде голяма, тъй като има два полюса. От позицията на лекар няма как да не подкрепя тези мерки. Тези рестриктивни мерки са в ползва на здравето", посочи пулмологът София Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че подценяваме човешкия ресурс, а той е изключително важен за икономиката. Д-р Ангелова настоя, че ние сме тези, които трябва да мислим за здравето и се обяви твърдо да се забрани изцяло реклмата на тютюневи изделия.

Още по темата

Главният редактор на Dnes.bg и активен пушач Златко Желев е на мнение, че в предложените законови промени има поне едно абсурдно нещо - кметовете да могат да подбират двама-трима души, които да обикалят и да глобяват.

"Що за абсурд е това?! Къде са здравните инспектори, къде е ХЕИ? Дайте първо да си решим проблема с летните вируси по морето", призова журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Самият той вече залага на бездимните цигари. Отбелязва, че пуши по-малко, не приема отровите на конвенционалните цигари и дори смята да се откаже от пушенето.

"Много хора са минали на бездимните цигари, но те не са безвредни. Има горене и вреди на околните", каза от своя страна пулмологът София Ангелова.

Мерките на здравното министерство предвиждат да се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Ако забраната за пушене на закрито бъде погазена, то отговорни ще бъдат съдържателите на заведенията. Това до голяма степен засяга и собствениците на наргиле барове.

"Мит е, че е безвредно наргилето. Има горене и се отделят токсични вещества. Оказва се, че те не се филтрират. Опасното при наргилето е обемът дим, който вдишвате", обясни д-р Ангелова.

"Далеч съм от мисълта, че всичките тези законови промени, които уж са с грижа за нашето здраве, ще минат. Първо бизнесът ще скочи. Хиляди са наргиле баровете в България - това е печеливш бизнес, който е подкрепян от туристическите камари. Не виждам причина, поради която да няма вратичка в закона, за туристически сезон или за частни партита, където да може да се употребява наргиле", коментира още Златко Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 10 години забрана на тютюнопушенето в Европа, отчетоха спад на броя на пушачите, но не и спад в броя на заболяванията - тежките заболявания си остават същите на брой и нищо добро от този забрана не произлезе, освен, че една група граждани се настрои против друга група граждани...МИТ Е, ЧЕ ЦИГАРИТЕ ВРЕДЯТ И ВОДЯТ ДО БОЛЕСТИ - депресията, проблемите, неудолетвореността и недоимъка са причината за повечето болести, а останалото е наследственост.
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ Е ТОТАЛЕН ФИНАНСОВ МИНУС ОТ ВСЯКЪДЕ!!!!КАЧИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА А С ТОВА КАЧИ ГАЗА С 30% С ИДВАНЕТО НИ НА ВЛАСТ 3-ТИ МАНДАТ БЕЗ ДА Е ИМАЛО ТАКОВА ПОКАЧВАНЕ ОТ РУСИЯ!ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БОРИСОВ 3-ТИ МАНДАТ СА ЧИСТИ АНТИБЪЛГАРИ ИНТЕРЕСЧИИ ИЛИ С МОЗЪК КОЛКОТО ГРАХОВО ЗЪРНО!
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНИТЕ ПРОМЕНИ ОБСЛУЖВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЦИГАРЕНИТЕ ФАБРИКИ!!!ДОКАЗАНО Е, ЧЕ ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ СА МНОГОКРАТНО ПО МАЛКО ВРЕДНИ ЗА ОКОЛНИТЕ !ЦЕЛТА Е КАТО ПОВИШАТ ДАНЪЦИТЕ И ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ ДА СЕ ВЪРНАТ ХОРАТА ОТНОВО НА ЦИГАРИТЕ !!!ИЗОБЩО НЕ МИСЛЯТ ЗА ЗДРАВЕТО НИ ИНТЕРЕСУВА ГИ КАК ДА НИ ОСТРИЖАТ ОТНОВО!!!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен госпожа Ангелова дали в България има и други пулмолози ? И кои са вредни цигарите на "Булгартабак" или бездимните ?
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата щял да нареди на лакеите си, да приемат законче, според което, който не търка по три билета на ден, закупени от лафките на глиганчето, да бъдат обявявани за врагове на народа. А пушачите задължително трябва да купуват продукцията на глигантабак, за непушачите е препоръчително да си купуват поне един стек на месец, да си имат, може и да пропушат някога.
3
3
 
17
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Кучетата си лаят, кервана си върви... 99% от тази забрана НЕ СЕ СПАЗВА!! Така че... Нека си въвеждат колкото си искат закони хахаах
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусно лицемерие. И да подчертая, от една година не съм пушач.Зад миловидната грижа за ЧУЖДЖОТО здраве, се прокарват лобистки закони.
1
3
 
36
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Нема такава държава!!!!! Пълна забрана за тютюнопушене в закрити пространства, а няма държавна институция, в която да не се пуши някъде в сградата, като на повечето места си пушат по стаите! И понякога се минава и се казва, не пушете до едиколко си часа, че ще има проверка! Пълно лицемерие!