Буря вилнее в НИМХ, но обещават: Прогноза за времето ще има!

Протестът на синоптиците е срещу ръководството на БАН
Обновена: 8 авг 2018 15:32 | 8 авг 2018 10:45, Боряна Павлова
26

4433 гледания   |  Още видео

"Страната ни няма да остане без прогноза за времето, независимо от нечии желания. За щастие в държавата ни все пак има отговорни хора, с чиято финансова подкрепа ще продължим дейността си", коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Той уточни, че протестът всъщност е бил насочен срещу ръководството на БАН, а не срещу правителството.

След него е станало ясно, че не достигат 1 млн. и 200 хил. лева. Управляващите са дали обещание, че финансовите средства ще бъдат изплащани поетапно.

Още по темата

По-рано служителите от Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че ще спрат своята дейност. Част от тях настояват да бъде изваден институтът от Българската академия на науките и да мине под шапката на Министерството на образованието и науката.

Четвърти месец метеоролозите и хидролозите в института алармират, че са на ръба на силите си.

Синоптиците обясниха, че липсват средства не само за заплати - те не могат да си платят дори сметката за ток.

Служителите на института излязоха с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те информираха, че ще спрат работа и ще подновят протеста си.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 8 месеца
ДО БАН - ДАВАТЕ МИ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА И ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ВИ ДАВАМ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО-ПРАЩАМ ПО МЕИЛА.
23
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
При положение, че има един куп сайтове които дават прогнози за времето и то в пъти по - точно от нашите метеоролози / те дори не копират правилно от тези сайтове/, за какво са ни метеоролози?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата на мизерията и протестите... който протестира - му се дава, колкото да не умре. А останалите, който си мълчат да умират тихо - те не притесняват никой.
21
2
 
2
 
! Отговори
В нормалните държави преди 8 месеца
наука се прави в университетите.
Нашите хрантутници сочат няколко меганаучни центрове, финансирани от държавните бюджети, но и насън не могат да им стъпят и на малкото пръстче. Там се дават пари за финансиране на конкретни, стратегически проекти, от които тази държава има нужда. И се правят забележителни открития!
А нашите, какво? Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак!
Да идат да кандидатстват в тези центрове, щом са такива велики учени - ще ги грабнат като топъл хляб!
20
1
 
4
 
! Отговори
От НИМХ да обяснят преди 8 месеца
какво са направили с парите, които от бюджета им се осигуряват за заплати и за електричество?
Кой им разреши да прехвърлят финансови средства от едно перо в друго?
Всеки знае така - давате ми пари за нещо, ама аз ги харча за друго! Хайде сега да ми дадете пак и пак!

ВЯРНО ЛИ Е, че по света има метеорологични служби, които са изцяло автоматизирани и за поддръжката на техниката отговаря само един човек? Четем за такива неща, но като не сме специалисти, всеки "учен" ще ни лъже, че е незаменим!
19
0
 
3
 
! Отговори
НАГЛА ЛЪЖА !!!!! преди 8 месеца
Синоптиците обясниха, че липсват средства не само за заплати - те не могат да си платят дори сметката за ток.
_________________________________________________

И в най-бедните години, на всеки институт се осигуряваха пари само за две неща - за заплати на служителите и за електричеството, което съответният институт е изразходил. Ръководството на БАН казваше, "За всичко останало сами ще си набавяте пари!" И така беше. После нещата се пооправиха.
От НИМХ да кажат какво правят с парите, та няма за
18
0
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 8 месеца
Как така какъв е смисълът?
Определен брой хора са назначени там на държавна издръжка. Колко от тях вършат полезна работа, това може да каже само специалист, запознат с дейността им.
Но като знаем дереджето на БАН, можем да предположим, че поне 7-10% от хората в този институт може би вършат нещо, от което има полза. Което обаче не оправдава поддържането на такова звено точно в БАН.
Ако някой от тези е годен за научна работа, ще иде да преподава и паралелно с това ще развиват и научна дейност.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е смисълът от НИМХ, след като Accuweather дава по-верни прогнози?
16
2
 
5
 
! Отговори
Започвай, Бойко! преди 8 месеца
Вади едно по едно звената, които могат и да не са в БАН!
Не им давай допълнителни пари, намали и тези, с които разполагат! Като са толкова "ценни",нека продават изобретенията и откритията си и ако щат, милионери да станат.Ако пък няма какво да предложат, тогава защо ги хрантутим?
Защо държавата им е предоставила имоти на стойност 5 милиарда? Нали са национализирани през 1947 г. и днес БАН е само ползвател? Защо им се дава възможност да ползват много от тези имоти за частна облага на отделни лица
15
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 8 месеца
Те и досега си правят каквото си искат, имам предвид властимащите в НИМХ. Ти ги попитай коя им е директорката и с какво е заслужила този пост?
И в НИМХ е както във всеки един от останалите институти на БАН - жезълът се предава по наследство и ако не е удобно детето, внучето или гаджето директно да замести пенсионирал се или изкачил се по-високо в йерархията шеф, тогава се прави услугата-заменка на принципа "Аз взимам твоя внук и го толерирам, а ти назначаваш моята племенница и я толерираш."
14
0
 
3
 
! Отговори
OK преди 8 месеца
Нека телевизиите да помагат финансово. И без това ползват безплатно прогнозата, за д амогат някакви дългокраки каки и плещивци да се правят н аклоуни да я четат.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И домусага ли обедня от герб та си мина в бсп че боико го позлати
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е то след герб ... нормално да няма пари за държавата
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Се една е
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е не искат ли направо да минат към Министерство на финансите? Там хем са парите, хем от метеорология разбират по-малко и от МОН. НИМХ ще си прави каквото си иска за колкото си пари иска. Американска работа.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Нека да се отделят

На МОН и образованието в България само НИМХ-БАН му липсва на главата хахахаха
НИМХ И СЕГА МОЖЕ ДА ПРЕХВЪРЛИ ЧАСТ ОТ РАБОТАТА СИ НА УНИВЕРСИТЕТА, НО НЕ ИСКАТ ЗАЩОТО МОНОПОЛА ЩЕ СЕ РАЗВАЛИ А ТОЙ ГИ КРЕПИ.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИМХ СА ИЗТРЕЩЕЛИ ОТ ЖЕГИТЕ.
7
0
 
5
 
! Отговори
Предполагам преди 8 месеца
Вероятно отсега заговориха за протести, за да подготвят почвата, докато стане време за изготвяне на бюджета за следващата година. Така ще могат или да си издействат повече пари, или да убедят управляващите да ги прикрепят към друго ведомство и там да насочат парите, които бюджетът може да отдели за прогностична и изследователска дейност в областта на метеорологията и хидрологията.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще докарат градушка и буря, ако ги ядосат и не им платят рекет. Те управляват времето. Може да закрият Слънцето. Скоро закриха Луната от небето, защото са им ниски заплатите.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Протестира се от октомври до май-юни.
Няма смисъл да се разпънат палатки на протестиращи пред празната сграда на Парламента или под прозорците на Министерския съвет в период, когато правителството е в отпуска.