"Луксозни имоти"! Как да отличим истинския луксозен имот от клишето?

Луксът не може да бъде евтин и достъпен. Такъв ли е, значи не е лукс
8 авг 2018 11:00,
15
"Луксозни имоти"! Как да отличим истинския луксозен имот от клишето?

Много често собственици и брокери, които рекламират имот го определят в описанието като луксозен. Понякога това означава само, че имотът е ново строителство, а друг път, че е с уникален интериор.

При търсене в https://www.imoti.net и заложена екстра ЛУКС може да се види колко безгранично е разбирането за луксозност. Потърсихме за коментар експерти от водещи агенции за недвижими имоти.

Снежина Райчева - "Галардо"

По нашите ширини много често бъркаме лукса с красотата. Затова използваме и фрази като "достъпен лукс". Истината обаче е, че достъпен лукс няма. Напротив – луксът е характеристика на предмети, места и изживявания, които са редки или дори единствени. Неминуемо това ги прави скъпи, както откъм морална, така и откъм финансова стойност.

На горните правила отговаря и високият клас имоти. Нека вземем за пример един луксозен апартамент. В идеалния случай той е част от комплекс, построен с висококачествени материали; напоследък като символ на висок клас се възприемат и енергоефективните сгради. Отвътре луксозният апартамент е направен по изцяло персонализиран проект. В никакъв случай не е следван дизайнът на масово продаваните мебели, нито пък можете да видите такива в подобно жилище. Обикновено обзавеждането е взето от линиите на известни дизайнери или е направено изцяло по поръчка според нарисувания проект. Често виждаме грешката – един апартамент да се нарича "дизайнерски", само защото в него има дизайнерски мебели. Дизайнерски апартамент всъщност означава такъв, който е проектиран от интериорен дизайнер, тоест не може да се намери втори апартамент като него.

Разбира се, луксът не се изчерпва с мебелите и интериора. Напротив, за да определим един имот като "луксозен", са важни детайлите. Говорим за онези подробности, които не са постоянно пред очите ни, но могат да ни подразнят или дори да представляват опасност, когато не са изпипани. Най-хубавото качество на луксозните предмети и услуги е, че потребителят не трябва да мисли за подробности – те са осигурени от онзи, който предоставя услугата. При луксозните жилища такива неща са елегантните и безупречно чисти общи части, добрата охрана, качественото отопление и вентилация. Може би звучат като простички неща, но луксът се крие именно в простотата; в онова, което трябва да получим "по подразбиране", когато плащаме висока цена.

Светла Георгиева – "Смарт Брокерс"

В  България вече има доста луксозни имоти, които са изпълнени с материали, инсталации и обзавеждане от най-висок стандарт, като в същото време са и с уникални местоположения и характеристики на локацията и инфраструктурата, както и наличието на услуги и др. Основните характеристики на имотите, определяни като луксозни, са няколко.

За нашата компания такива имоти трябва да отговарят на екологични стандарти, политиките за устойчиво строителство, като пример ще дам нашата сградата в кв. Изгрев 132, която спечели "Сграда на годината 2017‘‘ в раздела " ЗЕЛЕНА СГРАДА" и още други определени изисквания като: Местоположение, технически параметри, архитектура, функционално разпределени площи и качествено нов начин на живот, клас на използваните в строителството и довършването материали, качество на околната среда и др. Имотите  определяни като луксозни, са отделни сгради (еднофамилни къщи), или цели етажи от сгради, които се предлагат  с пълно оборудване и обзавеждане, най-често дизайнерско. Пазарът на луксозни имоти се характеризира като относително стабилен, както при продажбите, така и при наемите. Сделки продължават да се сключват, което е доказателство, че инвестицията в елитен имот е относително сигурна.

Калоян Михайлов – "Мирела" - Варна

Какво прави един градски имот във Варна луксозен? Варна е морската столица на България и точно това прави спецификата за избор на луксозен имот по-различна от останалите градове. Луксозен имот е доста субективно понятие. Всеки човек, респективно клиент има своите критерии за лукс. Мога да спомена няколко такива, по които ние се ръководим за определянето на имота, като лукзозен. На първо място разбира се е обзавеждането на имота, което трябва да е с индивидуален интериорен дизайн, съобразен с конкретния имот. Задължително трябва да бъдат използвани съвременни и скъпи материали, от които да са изработени мебелите. Друга особеност при обзавеждането са наличните в домакинството електроуреди - да бъдат от утвърдени марки и модели на пазара. Новите технологии използвани при завършването на един имот са много важни за лукса. Такива са т.нар. "умни домове", "високия клас енергоефектиност" и др.

В града ни има много стари сгради разположени в непосредствена близост до Морската градина и плажната ивица, които могат да се превърнат в едни прекрасни апартаменти или къщи от най-висок клас. В новото строителство, важно за сградата е представителната фасада, както и поддържаните общи части, задължително е наличието на асансьор, озеленяването на околното пространство също е от значение. Важна е локацията на имота, сградата трябва да е в близост до прекрасния дар на града ни, а именно морето. Морската панорама завършва луксозния облик на имота! Към всеки такъв имот задължително трябва да има паркомясто или гараж за поне един автомобил.

Станимира Петкова – "Луксимо" – Варна

Практиката ни показва, че няма чек-лист или методология, която да даде точна информация дали един имот е луксозен. Водещи са най-вече опитът и интуицията на консултанта и доброто познаване на лукса във всички сфери на живота. Луксът вече е много повече отколкото локация, локация и пак локация. Ако имотът е в историческото сърце на града, би могло да го направи привлекателен, но не и да гарантира, че той ще попадне в селекцията ни от луксозни имоти. Границите се разрастват, централните райони се презастрояват и се оформят нови райони извън рамките на Варна. В гравитиращите курортни комплекси се строят жилища от нов тип. Те предлагат не просто високо качество на строителството, а ред допълнителни услуги, морска панорама, безопасност и не на последно място подходящи съседи, които споделят лукса във всички сфери. Луксът е също така осъзнатост и грижа за околната среда и за собственото ни здраве. Луксозният имот притежава модерните енергоспестяващи системи, разположен сред чиста природа, близо до минерални източници и др. Луксът е интериор. Много от купувачите в този сектор търсят напълно обзаведен, до най-малкия детайл, дом и са готови да платят повече. Не на последно място луксозният имот се характеризира и с удобство. Забелязваме тенденция за покупка на луксозни апартаменти в топ център от купувачи на възраст над 55 години, които продават своите луксозни къщи, за да се сдобият с имот, предлагащ лесен достъп до всички градски удобства.

Иванка Томова – "Юник Естейтс"

Напоследък много често се използва словосъчетанието "луксозни имоти", но как да отличим истинския луксозен имот от клишето? Това е отговор, който можете да получите след като сте посетили и сравнили десетки къщи с табелка "луксозни" и от тях са ви впечатлили само брой съдържащ се на пръстите на едната ви ръка!

Преди всичко локацията е главния фактор - има ли ексклузивност в местоположението на имота, дали ще бъде в предпочитана от мнозина зона в подножието на планината или в сърцето на града! Въпрос на лично предпочитание! Архитектурната визия и интериор са вторият фактор, който несъмненно изгражда първото впечатление! Дали ще бъде класически дизайн или модерна визия отново са критерии свързани с личността на обитателите. Просторния и поддържан двор, също е важен белег на луксозния дом.

Наред с многообразния избор от дизайн и дизайнери,  мебели и обурудване, подбрани сред световно известни брандове, можем да класифицираме лукса и като привилегия за малцина ! Напоследък е важно присъствието на технологичните новости като смарт система за управление на охранителна система, музикално озвучаване, осветление , отопление и охлаждане.

Ако трябва да обобщим какво е лукса: Луксът е в блясъка и перфектността, в разточителността и същевременно в ненатрапчивата екстравагантност! В удобството и мекотата на мебелите, състоянието на духа на обитателите, гледката, която радва и  помага за качествена релаксация. Луксът създава уют и спокойствие, увереност и креативност!

Снежана Стойчева –
Imoti.net

Луксът е качествена връзка с миналото или бъдещето. То е демонстрация на принадлежност към по-висок стандарт на живот. Луксът не може да бъде евтин и лесно достъпен. Такъв ли е, значи не е лукс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Бонд преди 5 години
Опа, Галардо виждам че сте компетентни, но бихте ли ми обяснили, защо шефчето ви Томас не ми плати ремонта на личната му къща? Имота му е луксозен , в Бояна е, звучи като клише. Интересното е, че и архитекта на къщата го отнесе.
12
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Уникални местоположения на локацията... Уот да фак!
11
1
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Панелното строителтво няма нищо общо с комунизма, не бъркайте нещата. То възниква в началото на 20 век в Ню Йорк, като предимствата му са, бързо изграждане, сръвнително ниска цена и много висока здравина. За моя голяма изненада, в големите западно Германски градове има много панелни блокове, наподобяващи нашите, както и в Англия например. Недостатъка на блока, независимо дали е панелен, тухлен или картонен, е че имаш много съседи, което не е задължително лошо.
10
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 5 години
"Дизайнерски" всъщност означава, че вътре няма един прав ъгъл.
9
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Хю преди 5 години
Всъщност, хубава статия.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Язекатова е клишето, аз го смятам иначе. При клишето взимаш товйта заплата, половината на жената и изплащаш вноската за 50 квадрата лукс, както си го описал. При истиснкия лукс вземаш двете заплати умножаваш по две и ако смяташ че два живот не ти стигат да го изплатиш, значи вече е луксозно.
7
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
До ЯзекаИ да гледа към задния двор на комшията животновъд
6
0
 
33
 
! Отговори
Язека преди 5 години
Aз знам как - 1/трябва да е на макет, а не вече построен 2/Да е в атрактивна локация - Бонсови поляни или Витоша 3/Да има септична яма в близост 4/Обявената квадратура да е поне 2 пъти над реалната 5/Цената - да е възможно най-висока и да не е обвързана с качеството. 6/Артистичен - всякакви скосявания са добре дошли. 7/Еко - да няма асфалтов път в радиус от поне 2 км
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова учим и работим. За да изкарваме парички, за яки колички, лащички и женички :)
4
10
 
12
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ами, всъщност в панелките са вложени доста здрави и дълготрайни материали, не е случайност, че повечето от панелните сгради продължават да се извисяват и до днес. Това, че социалистическият строител, били те виетнамски работници, или пък войници от строителни войски са работили лошо, и съответно е много трудно, ако не и невъзможно да се открие панелен блок с прави стени и подове, не е по вина на типа на жилищата от онова време.
3
3
 
26
 
! Отговори
Шикългрубер преди 5 години
Влизал съм в доста къщи с италиански цветни мрамори, кристал и скъпи дървесини, но кичозни та ти се драйфа.
2
3
 
20
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Лукс, това неминуемо означава нещо, което или не можем да си позволим, или можем да си позволим на доста висока цена. А, дали луксът ще ни гали сетивата, вече е въпрос на вкус, и на индивидуални усещания. Така, че няма как понятието лукс да не е субективно.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората, до такава степен им е набори, че панелката е нормална жилищна сграда, че всичко с ограда и двор, изглежда като палат ...