Пушим по-малко нелегални цигари. Борисов: Да не жънат канабиса, чакаме ги!

Премиерът очаква поне 300 млн. повече от борбата с контрабандата
81
Пушим по-малко нелегални цигари. Борисов: Да не жънат канабиса, чакаме ги!
Снимка: БТА

5,8% е делът на контрабандните цигари у нас за първото тримесечие на 2018 г. Данните са от традиционното изследване на инициативата срещу нелегалната търговия.

Това е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България.

То бе представено в присъствието на премиера Бойко Борисов, който определи резултатите като много добри. Той съобщи, че задържаните трафиканти са 77, като сред тях има и деца.

"Много сериозно сме се подготвили за "жътвата" на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат", предупреди Борисов.

Изследването показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Системно се появяват и нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други масово предлагани варианти.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, обяви вътрешният министър Валентин Радев. 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари.

Премиерът изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на личното ангажиране на прокуратурата по тази тема. По думите му държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Според него добрите резултати в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Това пък дава възможност да се отпускат повече средства не само в социалната сфера, но във всички останали.

Борисов очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 млн. лева да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
27
 
! Отговори
Ха, ха... преди 5 години
Главния на дрогата страхува косачите да не косят канабис, щото требе да се пласират неговите бело, кока, амфетки... а те гадовете шъ му подбиват пазара с нек'ва си МериДжейн за пушене...!!! :::)))Ха, ха, ха... :::)))Дааа...!!!
3
3
 
14
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Бреее теее цигари боко неможе да спи спокойно. Контрабандата що му пречи....? Очаквааа... И аз очаквам един милион ама немааа
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аа за трифата ще се караме :D
1
3
 
36
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Аз вече не познавам човек да пуши легални цигари !