Сагата София и провинция – измислен спор. Отговорът е възпитанието!

Никъде по света не съществува подобно нещо, настоя Джуджи
8 авг 2018 17:45,
65
Сагата София и провинция – измислен спор. Отговорът е възпитанието!
Снимка: Архив, Булфото

Вечната сага столица-провинция се задълбочава. След като през април тази година столични бизнесмени поискаха автомобилите от провинцията да плащат такса на входа на София, сега бургазлии решиха да отвърнат на удара.

Още по темата

Бургаски счетоводител написа гневно писмо до местен сайт, в който описва доста детайлно и цветущо положението денем и нощем в морския град, когато плажуват столичани.

"Това е един страшно измислен спор. Никъде по света не съществува подобно нещо. Хората се придвижват свободно от град в град и от държава в държава и никой на никого не прави забележки. Друг е въпросът, че невъзпитаният човек си е невъзпитан навсякъде", коментира в студиото на "България сутрин" водещата на предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR и родена в София Деляна Маринова - Джуджи.

Тя изрази мнение, че разковничето се крие в домашното възпитание.

"Всичко тръгва от семейството. Човек се държи така, както е научен от малък", допълни още Джуджи.

Журналистът и актьор Павел Владимиров, който е родом от столицата на хумора и сатирата Габрово, пък подчерта, че напрежение по родното Черноморие между софиянци и провинциалисти не се забелязва.

"От икономическа гледна точка Бургас все пак печели от пребиваването на тези хора. А невъзпитани хора има навсякъде", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Софийския говор звучи мъжки"По-скоро звучи лигаво, все едно някакъв нежен *** ми говори насреща.
30
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Столицата трябва да се премести обратно в Търново, където й е мястото. Простият шоп не заслужава да петни определението за "столица".
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По начина ти на писане и евтините ти определения като "мозъчна клетка" мога само да ти кажа че ти пориедната селска тояжка с комплекси, дошъл да се докаже в Софията майна.***!"В това гето, дето го наричаш "столица" съм се заклел, че ще стъпя само при неизбежни обстоятелства- командировка или лични причини и желателно за максимално кратък интервал от време. Слава Богу досега е имало само няколко изключения.
28
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Същите смешници сте софиянци като тия дето мекат.Те мекат,вие екате.Най-правилен български език говорим в Пазарджик.Нито мекаме,нито екаме.
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна месечна заплата за София - 1523 лв. Средна месечна заплата за провинцията - 700 лв. Затова вечната сага столица - провинция се задълбочава.
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНаистина е трудно да се общува с п.ростаци,които постоянно екат-ходимЕ,пиемЕ,отидемЕ.Напълно съм съгласен.Въпросът ми е знаеш ли кои говорят по този начин?
25
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софийския говор звучи мъжки и cool!С вашето миекане и мучене загрозявате езика! Ни стие интириесни!
24
3
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Прав си!
23
4
 
8
 
! Отговори
Браво на 24 преди 5 години
Много добре казано!
22
12
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Бе не знам от какъв тип е, но тук е все по-пълно с готини чужденци, дошли да работят и живеят в Сф, които не смогват да я хвалят за спокойствието и купона. В момента както си седя и пиша, долу пред нас се води разговор на немски. Преди малко минаха англичани и т.н. Могада дам 1 съвет на дошлите/идващите тук сънародници: не ни мразете и се опитайте да заобичате София и ние ще ми приемем без предразсъдъци. И още, гледайте да попивате маниери, а не да налагате своите. Все пак сте гости
21
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло хората не бива да се делят по географски признак! Да ме простят качествените хора от провинцията(има много) но, само като чуя да ми миекат и киекат, да ми шъкът и мъкът на някакви тъпашки диалекти и директно мнението ми се разваля.Още повече на същия диалект да вземе да ти се прави на интересен! Знам че не е добре да се делим но, мъка е понякога с такива да се общува.
20
5
 
23
 
! Отговори
Един факт преди 5 години
Всеки петък в 5 часа стотици хиляди софиянци се качват на колите и се прибират по родните си места.
19
5
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 15Неее град със селски манталитет.В интерес на истината най арогантни и слабоумни са "новите" столичани.Има и лаф за товаТропнаха му цървулките на асфалта...
18
7
 
22
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
А аз ти казвам, че болшинството "софианци" сте ограничени и прости като гъбена чорба, но със самочувствие до небето, също лично наблюдение. Надявам се, че единствената ти мозъчна клетка е в състояние да изпълнява жизнени и мисловни функции едновременно.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИЯ Е СЕЛСКА ДЪРЖАВА КОЛКОТО АНГЛИЯ Е СЕЛСКА ДЪРЖАВА.
16
3
 
29
 
! Отговори
смях преди 5 години
Да се мислиш, че си нещо повече от другите само защото *** те е родила на дадени географски ширини е показател за липса на каквито и да е било успехи в личния ти живот.
15
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София - град от селски тип.
14
10
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
На база дългогодишни наблюдения.И шопите ако не знаеш не са основното население на София.След освобождението София е 18000 жители.Първите преселници са от Подбалканският регион.Това за което говорим ако не си разбрал с малкият си мозък е манталитет.В чужбина само като го видиш....как пести, как купува все намаления, как се завира все при турци да работи и т.н....Ясно ми е! С такова поведение софиянци няма! Ти си лай колкото искаш!
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти във всички страни от бившия соц лагер съшествува този проблем, особенно силно изразен е в Русия там е направо ...
12
9
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 10Хихи.Вярно е че имате голямо чувство за хумор:)))СмешкоСамо в София ми се случи да отида на пазар и да не ми позволят да си избера плодовете.Дааа това е защото сте широко скроени.