Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!

Родителите протестират и настояват за оставки
10 авг 2018 15:30,
103
Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!
Снимка: архив "Булфото"

Ново напрежение ескалира между майките на деца с увреждания и управляващите. Родителите поискаха оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Те се събраха на протест пред сградата на правителството, където заседава работната група, която трябва да подготви новия закон за хората с увреждания. Документът трябва да отрази и забележките на майките, но това не става според очакванията им.

Още по темата

"С тази помощ няма да има оцелели хора с увреждания", обяви зам.-шефката на Националния съвет на хората с увреждания Адриана Стоименова пред Нова.

Според нея проектът е дискриминационен и няма да заработи през януари, защото има заложени няколко шестмесечни срокове преди влизането му. Стоименова смята, че така много хора ще останат без лична помощ.

Майките са разочаровани и от социалния министър. Те отново получиха подкрепата на омбудсмана Мая Манолова.

"В този проект реформа няма. Аз наистина не разбирам защо е тази съпротива срещу реформата в политиките по отношение на хората с увреждания. Индивидуалният подход, индивидуалната оценка имат абсолютно пожелателен характер. Личната помощ е маркирана с едно изречение и няма никаква гаранция, че тя ще бъде предоставена", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Намеренията са общественото обсъждане на текстовете да започне най-рано на 20 август, а наесен те да бъдат гласувани от депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази малка група от хора иска да и се отпускат на година още по 150 мил лв. Каква е тая наглост бе? Всички са тежко положение в тази държава неможе да искаш такива пари на гърба на другите работещи. Правителството да не се съгласява!
78
0
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Че хубаво. Става. Готов ли да ми правиш компания да се скъса е от работа и всички пари да идат на правилно място в помощ на реално нуждаещи се деца с увреди или си от онези, за които собственото его е преди всичко?
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 74Държавата си ти !Например, бащата на едно дете с увреждания каза, че иска да работи, а някой да му гледа детето.Можеш спокойно да се разменим с този човек и тогава държавата няма да ти дава данъците на фалшивото масто !
76
4
 
10
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
И аз дадох толкова много за осигуряване и данъци, както писах, УМИРАМ, но НЕ *** против деца с увреждания. Ти го правиш. Безчувствен си. И явно не с хващаш в какво си се превърнал. Срам ме е от хора като теб!
75
5
 
19
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Значи да се срамувам аз,който съм дал десетки хиляди лева като данъци и осигуровки,и не получавам никаква помощ от държавата,нито пък двете ми деца.А тези хора получават по 900 лева и искат още.И аз да съм се срамувал.Откъде накъде?Егати и наглеците.Баща ми е с един куп болести и получава 200 лв пенсия.И си е дал здравето за тази държава.Уникални наглеци сте.
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имам хронични заболявания,за които давам по 300 лв месечно за лекарства.Държавата не ми дава и един лев.Имам и две деца..."Работиш ли? Плащаш ли си данъците и осигуровките? Ако е "да", смяташ ли, че това, което ти се случва, е справедливо? А знаеш ли колко хора са в твоето положение?Защо не протестираш, защо не протестират тези като теб? Пари има! Но глупостта и алчността ще ни затрият!
73
5
 
9
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
Другият е държава, има милиарди от осигуровки. Ще може да си позволи, споко, дишай по ведро. Просто се дърпат щото тези пари в други джобове е било планирано тайно и неусетно да потъна, а сега ядец.
72
4
 
11
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
И като вземат от народа, чудо голямо. Няма да е за първи път. Нали за мигранти вземат, за какви ли не вземат. Така поне ще е оправдано.
71
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помощ се дава, не колкото искаш, а колкото другия може да си позволи !
70
0
 
6
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Ако имаш проблем с безпочвена подозрителност, има и за това лекари. Е, малко е срамно, ама ***. Солидарно от моите осигуровки ще иде за твоя преглед, не се притеснявай, че ще ти се разсърдя за това. Само да се оправиш. :) бъди здрав.
69
1
 
10
 
! Отговори
ДА СЕ ИЗСЛЕДВА! преди 5 години
Броят на децата, родени с увреждания (особено тези с ментални увреждания) нараства всяка година.И никой не се заема да изследва причината за това, за да може да се работи за нейното отстраняване. Говори се, че за това са виновни химикалите в храните, пестицидите, изкуствените торове и химикалите за растителна защита или храните с ГМО, които уж са забранени, но се промъкват като фураж за животните.Щото разни учени цял живот инжектират бели мишки с вода, за да видят дали няма да станат сини.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67 Сигурно има , но бъди сигурен , че ще вземат от теб и от мен , а не от новите мерцедеси .
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 59Нали току що написа, че не ги подрепяш, бе. Платените *** взехте да се бъркате вече кой като какъв герой трябва да играе.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66Пълни тъпотии. Щом има пари за нови мерцедеси и майбахове на Бойко и компания- пари има предостатъчно.
65
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да помислим и за майките на деца без увреждания . За да дадеш на някой винаги трябва да вземеш от някой .
64
8
 
9
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Хайде да се мерим. Моето заболяване е нелечимо и обещава да ме убие, а преди това да ме инвалидизира. И не вземам от България. А да, имам дете. Знам какво е разходът за лечение и моят разход е повече от твоя.Аз подкрепям хората с увреждания и в случая, тези майки. А твоето ми звучи така. Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да изгори плевнята. Засрами се. Ако можеш, де.
63
0
 
2
 
! Отговори
До спасителя преди 5 години
Благодаря,добре че не разчитам на Вас!Иначе много по здрави от мен!Дядо Петър!
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59Ахааа, тоест не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле.
61
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59В коя година и на коя географска локация живеете, за да смятате, че 900 лева са достатъчни за каквото и да е? Аз като здрав индивид не бих могъл с толкова да водя нормален живот, камо ли да отгледам дете, което ще има нужда от целодневна грижа и лекарства. И докато си стоите у вас и мрънкате- никой няма да ви даде повече, съжалявам.
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Позитано може да си позволи по най-безскрупулен начин да политизира страданията и незавидната съдба на тези хора - Системата убива при положение, че същата Система направи техния кмет Бенчо, от сакат 95% - милионер.