От Япония до България: От самурайски род до православието

Отец Николай (Оно): България е прекрасна, с прекрасни хора
Обновена: 13 авг 2018 07:12 | 12 авг 2018 20:00, Елка Василева
39
От Япония до България: От самурайски род до православието
Йеромонах Николай. Снимка: БТА

Той е от древен самурайски род, хората от който обаче са едни от първите свещенослужители на Японската православна църква.

Йеромонах Николай (Оно), който посети страната ни, пожела Божията благодат винаги да бъде с България и нейния народ.

Отец Николай /Оно/ разказва пред БТА, че неговият прадядо Оно Сьогоро Сигенобу е бил последният самурай в семейството. Приел е Светото Кръщение с името Йоан лично от свети Николай Японски през 1871 година и е бил един от първите християни на японска земя. Впоследствие Йоан Оно е ръкоположен за свещеник, занимава се активно с мисионерство и става настоятел на православния храм в град Осака.

Семейството на йеромонах Николай е самурайско по бащина линия.

"Всички мъже в бащиния ми род са били самураи. Живели са в град Сендай, който се намира в Североизточна Япония. Баща ми също се казва Йоан", разказва младият духовник за баща си, който днес служи в Токио.

Запитан дали православието не противоречи на самурайските традиции и обреди, йеромонах Николай обяснява: "Самурайството се предава от поколение на поколение. С моя прадядо свършват самураите в рода ни, тъй като той се покръства и приема православното християнство. Нашият род не е приключил със самурайството по собствена воля. Нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат. Това е било свързано с политическите промени в Япония в средата на 19 век. Дотогава Япония се е управлявала от Шогуните и самурайските власти са били на почит. Но в средата на 19 век нещата се променят, социалните касти губят своето надмощие, самураите губят силата си на самураи и започват да търсят нови пътища. Някои от тях намират смисъла на по-нататъшния живот в светлината на християнството", обяснява свещеникът.

Сестрата на йеромонах Николай също е православна християнка и заедно с  майка им пеят в църковния хор.

По паспорт името на родения през 1989 г. свещеник е Шигенобу, фамилията ми е - Оно. Кръстен е като бебе, на 6 месеца, при което му е дадено православното име Алексей, в чест на тогавашния московски митрополит Алексей. Вече при монашеството е приел името Николай.

За православието в Япония йеромонах Николай разказва, че то е било проповядвано от Светителя Николай Японски /Николай Косаткин/. Той е бил руски мисионер на японска земя. Дошъл е в Япония в средата на 19 век, когато в Япония не е било разрешено да се проповядва християнската вяра. Постепенно той е бил последван от редица японци. Николай Японски е починал през 1912 година. Към момента на неговата кончина в Япония православните вярващи японци са наброявали 34 хиляди. За цялото си мисионерство Николай Японски е кръстил над 40 хиляди японци.

Свещеникът обяснява, че богослуженията се провеждат по принцип на японски език. Богослужебните текстове са превеждани от гръцки и старославянски от Николай Японски. Има и превод на Библията. Православният превод е направен също от Николай Японски, има и католически, и протестантски преводи. Йеромонахът служи и на църковнославянски.

В момента отец Николай живее и служи в Москва.

Йеромонахът е за втори път в България: "Много ми харесва. Впечатлен съм от вашите църкви, храмове, манастири, от центъра на София и църквите в столицата", каза той.

Японският свещеник каза, че България е прекрасна страна, с прекрасни хора.

"Нека българите бъдат посрещани по света така, както аз бях посрещнат тук, у вас - топло, задушевно, приятелски, гостоприемно. Нека Божията благодат винаги бъде с България и нейния народ", пожела йеромонах Николай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Нади Ницаров преди 5 години
Вие не знаете ,Сър !
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нади Ницаров"Говорите глупости,будизма е единствената религия,заради която не се е проляла и капка кръв."Питай хората в Мианмар на които будистите им запалиха селата и убиваха хора без оглед на пол и възраст. Правят етнически прочиствания там до ден днешен. Вземи малко да се образоваш преди да говориш глупости. А за Камбоджа сигурно нищо не си чувал, вероятно дори не знаеш, че има такава държава. А за будистките терористични организации в източна Индия, нещо да кажеш?Нищо не знаеш!
24
10
 
2
 
! Отговори
Нади Ницаров преди 5 години
Говорите глупости,будизма е единствената религия,заради която не се е проляла и капка кръв.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БУДИСТ-ът е ***, който по време на първенството по футбол твърдеше, че е индианец, и пишеше същите мръсотии със същите главни букви. Не знам дали наистина някой плаща на такива хора или са си само шиз.офре.ници.
22
2
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Как е възможно един толкова ведър и доброжелателен човек да възбуди толкова низки страсти и мисли у нашего брата? Вероятно доброто японче е влязло у нас с розови очила и запушени очи. Нямам други обяснения.
21
3
 
7
 
! Отговори
От 28 преди 5 години
Слагаш минус,значи знаеш от де се е пръкнал този старославянски език.Щом знаеш,обясни ни.Можеш ли?Или за по лесно да пляснем минус и толкова.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този старославянски език?Така ли вече наричат българския?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джапанките съм ги признал за най-невероятната нация в света. Няколко пъти съм бил там и гистоприемството им е ненадминато. Усмихнати и добри хора. Хуморът им е в сърцето. Но ако видят, че не ги уважаваш и жална ти майка. Докато корейците къде на една плюнка място са отвратителни.
18
5
 
2
 
! Отговори
Мечът Бушидо преди 5 години
Е тоя папаз какво се хвали с прародителите си,били са хора които са рязали гърлата на обикновените селяни,разбирай сиромаси.Самураите в древна Япония не са имали никакви военни и бойни подвизи,понеже е нямало с кого да се сражават.Били са еничари,на служба при императора,и за шепа ориз са убивали хора,дръзнали да търсят правата си. Тези легенди за честта на самурая са отживелица.Който се интересува ще намери достатъчно инфо,какво са били самураите. Както борците бяха пазителите на синьото БКП.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впечатляващо.Трябва да се научим на уважение към тези,които откриват нещо хубаво у нас,като нация.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адаш ми е. Най-хубавото име.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** в пост 22 беше синоним на невлезлия във филтъра "дирник". Не уточнявам мит или немит е.
14
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 5 години
Печелиш "Златен хипопотамски ***" за най-tъпото, излязло на кирилица за месеца!"Кремълската КГБ далекоизточна църква ни пробутва монголски шамани за японски самурай". Освен, че не знаеш, че КГБ не съществува от 1991 г., не можеш в едно изречение да съгласуваш по брой.За нормалните: съвсем неотдавна четох за истински самурай, който е командвал руска част при Плевен през Освободителната война. В атаката е влезнал, облечен в самурайски доспехи само с една катана и е посякъл много османци! Герой!
13
3
 
2
 
! Отговори
Емблемата плати ли преди 5 години
Не можеш да му хванеш истинското име. Същия като онези мошеници с тирето от Ловеч. За Европа казаха че са Литекс, у нас викат че са ЦСКА, като ползват отстъпка за спане в Правец пък се представят като Етрополе. Като разтопена от дъжда захар си замитат следите.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тоя дето се пише "БУДИСТ", вече се е случвало да водя спор, в който той си приказва едни и същи работи без да мисли. То вярно и юдеите и много други още са ***, но будистите бият по всички параграфи.
11
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълската КГБ далекоизточна църква ни пробутва монголски шамани за японски самурай и при следващото посещение на Киро попа ще обясни на Радев, че православието дошло у нас през тайгата от наще братушки - сибирските Чогуни !
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Бридчеда, явно си въобразява, че е неква друга порода. Не е раждан от чиляк. Интересно откъде са го утървали, но обаче щом стане дума за религия и се развихря. Иначе едва ли въобще е чел някаква будистка литература, но се възприема като просветен будистки монах. И най-вече врещи срещу останалите и ги обижда пък в будизма това се осъжда.
9
2
 
20
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Добра новина !
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Става въпрос за православие, а не за католицизъм.
7
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен 12"лично от свети Николай Японски през 1871 година и е бил един от първите християни на японска земя."Да, най-първия християнин е бил. Като изключим онези, който са били там 300 години по-рано. Навярно имаш предвид католиците. Според вижданията на просветен православен (какъвто е един монах) те не са точно християни.