Чиновническа България: Тук не е информация!?

Администрацията събира ненужни такси и изисква купища документи
13 авг 2018 07:10,
88
Чиновническа България: Тук не е информация!?
Снимка: архив, Булфото

Забрана МВР да събира незаконно и ненужно лични данни при издаването на документи за самоличност предвижда модел за трансформация на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.

Изследване в 3700 пункта за предоставяне на услуги от чиновници установило, че има 1701 проблема, с които се осъществява чиновнически тормоз - излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа и пр.

Една от най-проблемните администрации е в МВР, където са установени прекалено много практики, които затрудняват обслужването, разказва пред "24 часа" експерт, участвал в изследването и подготовката на промените.

Въпреки че не е предвидено в закона при издаване на лични документи, МВР изисква от гражданите да предоставят информация като имена и ЕГН на съпруга си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е напълно ненужна, а освен това МВР може да си я набави по служебен път през националната система “Население”, пише в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство трябва да промени заявленията за издаване на лични документи, предвижда пакетът от мерки на вицепремиера.

Подновяването на документи да не отнема повече от 7 дни за шофьорска книжка и повече от 3 дни за лична карта или паспорт, е друга от препоръките към вътрешното министерство. Така при повторно издаване на документи МВР няма да може да събира такса за бърза или експресна услуга, която е в пъти по-голяма от редовната.

При подновяване на шофьорска книжка заради сменена лична карта при граждански брак жените да не заплащат такса за книжката, е трета от препоръките към МВР.

Освен това вътрешното министерство трябва да направи възможно заявленията за издаване на шофьорска книжка да се подават във всяко поделение на "Пътна полиция" или чрез пощенски куриери, а не както е в момента само в поделението по адресна регистрация.

"Местата за подаване на заявленията са ограничени по постоянен адрес, без да има пречка да се подават във всяко звено, доколкото заявленията се разпечатват от единна система", пише в мотивите към предложението за тази промяна.

Почти всяка администрация в България може да облекчи гражданите, като въведе възможността заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата, става ясно още от предложенията на вицепремиера Дончев.

Освен това трябва да отпадне и изискването за предоставянето на номер на лична карта за ползването на почти всяка услуга в страната.

174 удостоверителни услуги пък трябва да станат вътрешни. Това означава, че чиновниците от различните ведомства ще си предоставят информацията един на друг, а няма да карат искащите услуга граждани да разнасят документи на хартия от едно гише на друго.

Издаването на съобщение за смърт, когато човек е починал в болница например, вече ще е вътрешна услуга. Това означава, че близките ще ходят само до съответната общинска администрация, за да получат смъртния акт. В момента те първо трябва да вземат съобщението за смърт на хартия, да го занесат до общината, а след това да се наредят за трети път на опашка, за да получат смъртния акт.

Вътрешна услуга става и издаването на бележка, че конкретен човек не се води на психиатричен отчет. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до получаване на разрешително за оръжие, и се издава от психодиспансер.

Според хората на Дончев психиатричният отчет ще стане електронен, а чиновниците, на които им трябва тази информация, ще си я изтеглят служебно.

Общините също ще трябва да се откажат от редица незаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са например издаване на разрешително за търговия с цигари и алкохол, каквото в момента издава Каварна. Или пък възможността общините да разрешават или не на фирмите да удължават работното си време.

София пък ще трябва да се откаже да издава разрешение за извършване на таксиметрови превози, защото нямала законово основание за това.

Обслужването на едно гише не работи!

Въпреки че съществува от години и е задължителна, системата за обслужване на едно гише реално не работи, установила проверката на екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Като пример е посочено отново МВР, където принципът на обслужването на едно гише формално е въведен. Гражданите обаче трябва на няколко пъти да се редят пред него, тъй като постоянно чиновниците им изискват плащането на такси, което става на друго гише.

Това водело до загуба на реда, който е даден с номерче от системата за управление на опашките, и повторно редене на опашка, за да бъде обслужен човек.

“При изтегляне на номер и стартиране на обслужването заявителят се изпраща на друго гише или да заплати такса. При продължаване на процеса по обслужване редът му е загубен, тъй като е дошъл ред на следващ номер”, е записано като констатация в предложенията на вицепремиера.

Оказало се и че гишетата, които обслужват граждани по време на обедните почивки, са недостатъчни. Обикновено тогава са най-големите опашки, тъй като хората могат да излязат от работа, за да посетят ведомствата.

Министерският съвет трябва да организира редовно проверки по администрациите на принципа "таен клиент", за да проследява изпълнението на правителствените решения за намаляване на административната тежест, препоръчва още Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
18
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Трябваше да извадя - данъчна оценка на жилище , от общината .Плащам данъците на жилището едно гише . На друго гише трябва да се попълни молба . Пиша я , след опашката влизам . Не можело с платените данъци , трябва да донеса акт 16 на жилището или да се кача при архитекта на квартала да даде документ че Сградата има акт 16 . Е КАК ВИ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ , БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ .. Архитекта измрънка че на тая сграда документите на били при тях и той ме праща в даг на центъра .. или да намеря строителя .
40
4
 
19
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До ??? Не си много прав. Чиновниците не измислят правилата, но ги изопачават както им скимне все в тяхна полза и се борят със зъби и нокти против всяко облекчаване на бюрокрацията, което ги задължава да работят повече.
39
3
 
9
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Цецо Съпротивата от страна на администрацията е огромна, защото това е което ги храни и подхранва корупцията. Трябва и много силен натиск от страна на бизнеса и гражданите. Какво става например с обещаното въвеждане на "мълчаливото съгласие" от страна на администрацията, както и реалистични срокове за извършваните услуги. Ще му сваля шапка на Дончев ако успее да се пребори с тази метастаза, наречена МВР. И да се бори бързо, защото времето за управление минава.
38
2
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Има държави (САЩ например) паспортът се получава по пощата. И данните се попълват електронно. Апропо, така си получих и Зелената карта.
37
3
 
14
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Паспорт Малка поправка. Във Варна например във второ районно снимката се прави на място в МВР, така че една от точките ви отпада. А голяма част от чакането ви ще отпадне като отидете двама и единият ви пази реда. (това в рамките на шегата). Специално в МВР много дразни и отношението, все още не е забравен социалистическия началнически рефлекс от служителките там. Преди време а сигурно и сега всички бяха роднини на МВР началници.
36
1
 
6
 
! Отговори
7+ преди 5 години
Сега, ако откием и топлата вода, грешка няма да имаме!
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да останат една трета, но да им утроят заплатите и да се борят за мястата си, а то сега им дреме... И без друго частния сектор иска кадри, а в държавното блато много хора дето не знаят какво правят или правят там нещо, ама то си е корупция.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено е трудно за родени в България чисти българи които живеят в чужбина. Мой познат се отказа да се бори. В паспортното не му разрешоха да подаде молба за лична карта понеже няма регистрация, а в общината не му дадоха да се регистрира понеже нямаше лична карта. Параграф 22. Абсолютно нарушение на Конституцията. Искат някакви дълги документи с информация до 9то коляно всички близки, ходене по гишета, просташко отношение, 6 месеца чакане...
33
2
 
5
 
! Отговори
dmx преди 5 години
До ???Това, което си написал е точно така. Това, което не си написал, е че самите чиновници са калинки. Те възпроизвеждат системата, която ги поражда. Да не спорим кое е първо кокошката или яйцето. Вие сте мафия.
32
1
 
21
 
! Отговори
Паспорт преди 5 години
За да ми издаде МВР международен паспорт/лична карта процеса е:1. Отивате на гише да си вземете 'заявление' - редене на опашка.2. Попълвате го.3. Подавате го - редене на опашка4. Като ви дойде реда ви казват че трябва да платите на Каса5. Отивате на Каса- редене на опашка6. Подавате заявлението - редене на опашка7. Решават че трявба да ви снимат и отивате за снимка - редене на опашка8. Снимат ви и ви дават номерче.9. След месец отивате да си вземете документите - редене на опашка....
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох най-после! Този ад който са устроили чиновниците в България няма равен на себе си. *** и арогантни лелки, без базово въспитание, мислят си че, са хванали Господа за шлифера, въртят те на шиш само защото очакваш да си свършат работата. Давай, спри им кранчето Дончев!
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В КАТ и в Паспортното работят връзкарки- съпруги на милиционерски началници. Затова са "непоклатими" на гишетата си.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В администрацията няма никакъв контрол, пълно е със заплатаджии, които не си вършат работата.
28
0
 
10
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До Анонимен 9преди два дни беше събота. Не знам на кое кьоше си бил, ама в събота гишетата са затворени.
27
1
 
5
 
! Отговори
До незнаещият 27 преди 5 години
БДС = български документи за самоличност. В статията става въпрос за тях, не за български държавен стандарт.
26
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
През година-две правят проверки, констатират, препоръчват... дано този път нещо се промени! Дано... ама надали!!!
25
2
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
То КАТ трябва да се закрие като особено вредна за България структура, а какво е БДС в МВР не знам. БДС от много години е Български държавен стандарт.
24
4
 
17
 
! Отговори
??? преди 5 години
Чиновниците не измислят правилата, по които работят. Тези правила ги въвеждат някакви Калинки, политически назначени на висока длъжност, от която да командват чиновниците. Разбираемо е, че Калинките не разбират от работата си. По принцип чиновниците се спукват от работа, особено тези, които работят с гражданите, но хората все са недоволни. Разбира се има и изключения, но те са най-вече за издаване на някакъв вид разрешителни или други подобни документи, например за строеж в имот.
23
11
 
3
 
! Отговори
Глупост преди 5 години
Това е поредният опит БДС и КАТ да се махнат от МВР. Тази идея противоречи на националната сигурност! Тогава трябва да се спрат всички системи! А от тях зависи националната сигурност на страната! някой от това правителство явно иска да сложи един голям кръст на службите за сигурност, а от тук и на България! Всички идеи в тази насока за това говорят!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че е така така е но дали нещо ще се промени.Но и защо всеки полицай като те спре особено гранични ти записват всички данни от личната карта на некакви листчета.