Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?

Динамиката на пазара е различна във всички части на страната
13 авг 2018 14:15,
83
Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?
Снимка: архив Булфото

Устойчивият пазар на имоти в момента се движи основно от български купувачи. Техните предпочитания все още са насочени предимно към големите градове и в по-голяма степен към централните райони. Какъв е профилът на купувача в София, Пловдив, Шумен и в селата според експерти в бранша вижте в анкетата на imoti.net от тази седмица.

Елена Николаева – Инвестиционно-строителна борса

Пазарът на селски имоти на фона на оживлението в големите градове продължава да бъде със слаба динамика, с нарастващо предлагане и свиващо се търсене. Част от причините са свързани със запазващата се тенденция на миграция на населението от малките населени места към големите градове и към чужбина. Сделки се правят главно със селски имоти, които са разположени на петдесетина километра от столицата и големите градове, за да може, ако хората са работещи да пътуват до града, а ако са пенсионери  да живеят близо до семейството си. Селските къщи са предпочитан тип имот за отдих през почивните дни или дори за постоянно живеене, когато са в близост до големия град. Ориентацията на купувачите е основно към екологично чистите и лесно достъпни райони в близост до големите градове, до известните курорти и до населените места с минерални извори. Интресът на чужденците към българските селки имоти е в пъти по-малък в сравнение с търсенето  преди десет години. Забелязва се засилване на търсенето от страна на български емигранти, които може да  разделим на такива, които по носталгични причини искат да си купят имот по родните си места. Другата група са, тези които искат да се върнат и да се установят за постоянно живеене в българската провинция. Първата група са основно хора в трудоспособна възраст, а втората са основно пенсионери. Един много разпространен проблем с имотите в провинцията е, че почти навсякъде има неизрядни документи с много собственици и по тази причина много колеги избягват да работят с евтини селки имоти. За „Инвестиционно строителна борса“ това не е проблем, тъй като фирмата предлага услуги и като строителен надзор. Друг проблем с предлаганите на пазара имоти в провинцията е тяхното качество. Много от тях са в много лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт или напълно разрушаване и построяване на нов имот. Много често сумата на ремонта, който трябва да направи новия собственик, надвишава покупната цена на имота. Предлагането на качествени имоти е сравнително по-малко, а за тях има търсене. Може да се каже, че като цяло цените на тези имоти не са надценени. Малко са покупките на селки имоти с цел бизнес – за развитие на селски туризъм и/или еко земеделие. Друг вид инвестиция е покупката на ваканционен имот в селските райони. Хората, които са решили жилищните си проблеми мислят за инвестиция в селата на гръцкото море.  Ваканционните имоти в гръцките села като цяло са по-качествени и някои са на цени по-изгодни в сравнение с подобен клас имоти в България. Но и покупката на имоти в Гърция е добре да бъде направена чрез агенция, която има натрупан повече практически опит в този бизнес.

Кристин Илиев – КА5 имоти

Въпреки че определянето на профила на купувача във един огромен и динамичен пазар е почти невъзможно, можем да разделим купувачите на два основни типа -  хора, които купуват жилище за задоволяване на личните си потребности и купувачи, които купуват имоти с инвестиционна цел, най-вече за отдаване под наем по един или друг начин. Двата типа купувачи имат ясно изразени различия в изискванията си към недвижимия имот, както към вида на имота, така и към местоположението му.  Инвеститорите в по-голямата си част търсят сравнително малки жилища, основно тип дневна с кухненски бокс плюс една спалня, на комуникативно място с бърз достъп до основни транспортни коридори – метро, автогара, аерогара, железопътна гара  или близост до основни потребители на наемни услуги като големи университети, бизнес паркове и т.н. Този тип купувачи се характеризира с това, че не се набляга на определени райони на  София, а се търси комбинация от ниски продажни цени с близост на изброените по-горе свойства. Вторият основен тип купувачи са хората търсещи имот за лични нужди. Най-често срещаното търсене на този тип клиенти е имот с поне две спални, по възможност ново строителство, в повечето случаи наличието на гараж е важно предимство. Тези клиенти се ориентират основно към южните и югоизточните райони на града – Манастирски Ливади, Витоша, Младост, Кръстова Вада. Като цена на имота, обикновено този тип търсения варират в рамките на 80 до 120 000 евро.

Ваня Рангелова – Шанс Билдинг - Пловдив

В момента много млади семейства в Пловдив предпочитат да закупят собствено жилище, като за тази цел ползват ипотечни кредити, вместо да живеят в жилища под наем, тъй като кредитът има своята възвращаемост в дългосрочен план. Българите, работещи и живеещи в чужбина, купуват имоти в Пловдив с цел инвестиция на средства и отдаването им под наем. Относно предпочитаните райони - темата е много обширна.При покупката на имот с цел инвестиция, предпочитаните райони са централната градска част, в близост до университети, училища и големи предприятия. Хората, които купуват имот за живеене, предпочитат локация към периферията на града, с по- малко трафик, важно за тях е удобното паркиране, детски заведения в близост, паркове за отдих и големи химермаркети. Имотите по периферията и извън града стават все по-предпочитани, като профила на купувача е разнороден. Интерес имат, както семейства за целогодишно живеене - търсещи къща с всички удобства, както и такива, които да ги ползват в почивните дни - вилен тип. Привличат ги със спокойствието си и близостта до голям град.

Хари Томов – Томов имоти – Шумен

През последните две години профилът на купувача в Шумен и региона се промени и разнообрази. Много от българите в чужбина започнаха да се връщат в родните си градове и съответно със събрани средства да закупуват жилище. Винаги най-предпочитаните райони са централните, но има и немалко купувачи, които предпочитат в точно определен периферен район, защото са израснали там или за да са по-близо до свои роднини и приятели. Прави ни впечатление, че все повече млади хора купуват жилища в региона, които са на стойност над средната за пазара. Това е един от знаците, че има възможности за развитие в по-малките градове и хората намират мотивация да живеят в тях. Тенденцията с изселването от Шумен към по-големите градове, което беше характерно в последните 10 години, драстично е намаляла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КупувачОня ден си приказвахме с един приятел и той каза същото.Че се е издънил, че теглил кредит. Каза - ако бях под наем ,а казва ,че има даже и за 100 - 150 лв. наемище спести пари само от лихвите които е платил ще купи същият апартамент дето е теглил кредит.
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
33, заварките на панелите според изследване на екип от УАСГ от 2005г. ще издържат средно 150 години. Брошурата я има в книжарницата на университета. Освен това тези прословути заварки са фиксиращи, а не поддържащи.
35
1
 
4
 
! Отговори
от 22 преди 5 години
28, е да де, ама говорим за "чистия" случай - стойността на жилището на кредит, и нивото на наема за същото. А и е по-коректно да се съобразява човек с ГПР, а не само с лихвата. А иначе си прав, ако тръгнеш да си решаваш имотния проблем на 50-55, вероятно ще стане трудно с кредита.
34
3
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
За 300-400 лева дават под наем гарсониери в София, Младост.
33
6
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 31Имам един лек проблем - заварките на панелите не са вечни. Някой трябва да ги презавари.
32
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на изчакващите да паднат цените на жилищата е, че цените няма да паднат, а ще се вдигнат и по-важното - те остаряват, а с пенсия кредит не се изплаща. Кредит може да се изплаща докато човек работи и то не винаги. Затова човек поглежда колко години му остават до пенсия, вади 2-3 години за всеки случай и гледа какъв кредит може да вземе и да изплаща за тези години. Това е. Другият вариант е да си живее както досега - под наем, при родителите, в маломерно жилище или в някакво порутина.
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
купихме ново строителство.тухла.затворен комплекс.заради една бариера и чистачки плащаме такса поддръжка по 100 лв на месец.стените се напукаха.навсякъде влага и мухъл.и на всичкото отгоре като измерихме апартамента от 85кв.м. се оказа реално 60кв.м.сега вече знам-център и старо строителство с реална квадратура.бих боядисала общите части за моя сметка на един панел.
30
0
 
12
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До КупувачАми уредил си се с нисък наем - затова.
29
2
 
26
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
Аз в момента за двустаен в София плащам 400 лева на дългосрочен наем, а тристаен апартамент от какъвто имам нужда в момента при средна цена 200 000 лева, ще ми излезе с вноска поне 800-900 лева (при заем 180 000 лева) за 25 години изплащане. Ремонтът ще ми излезе 30 000 лева. 6316,60 лева за нотариални такси и излиза, че трябва да имам близо 60 000 джоб пара. Така като гледам, ще продължа да си плащан наема !
28
4
 
15
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Ипотеката ...При кредит за 50 хиляди, при 4% лихва за 25 години е с 260 месечна вноска, но ако кредита ти е за 15 години е с 370 месечна вноска, при 30 годишен кредит - 240 месечна вноска. С други думи вноска по кредит може да е и много и малко. В този смисъл вноската по кредита може да е приблизително колкото е наема на жилището или не много по-висока от него.Тук проблемът е друг - колко години ти остават до пенсиониране и колко време евентуално можеш да погасяваш кредит.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвеститорите в по-голямата си част търсят сравнително малки жилища, основно тип дневна с кухненски бокс плюс една спалня, на комуникативно място с бърз достъп до основни транспортни коридори метро, автогара, аерогара, железопътна гара---ако дава 100 хилки - да се обади! отговаря на всички изисквания и е епк, не е панел!
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хехе брокерчета , нещо в последно време намаляха балъците а ? че и статийки пускате .
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета повечето коментари, бих рекъл, че нема смисъл да се интересувате от покупка на имот. Първо понаправете пари, а после гледайте обявите и обмисляйте. Инак връзвате каруцата пред коня.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените се определят от "търсене/предлагане". Това че себестойността на квадрат е 200-250 евро, по никакъв начин не определя нивото цената в либералната икономика.
23
3
 
11
 
! Отговори
До 19 Бре преди 5 години
Там, където ти живееш и не познаваш хора, които да взимат повече от 1000-1200 лева заплата, цените на жилищата са в пъти по-ниски и няма да ти трябва голям заем. Ще ти стигне и заем с 100-120-130 евро месечна вноска и то за целия имот, без да имаш спестени пари.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18, вноската по ипотеката е поне два пъти по-висока от наема - при един и същ имот.
21
1
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Е, колко да се вдигат - сега са "нормални" щото, после да станат минимум 200 хил. евра боксониера ли. Ми кой има да дава. И българинът ще става все по-платежоспособен...
20
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента доста хора продават досегашното си жилище и взимат малко по-голямо на цена не много по-голяма от цената, на която продават досегашното си жилище. Ако добавят и прдажбата на някой наследствен имот в България, а такива има много, и ето ти как хората се местят от двустайно в четиристайно в София и то при тези цени на имотите. Обяснението е, че хората в България масово имат собствени жилища.
19
12
 
19
 
! Отговори
Бре преди 5 години
260 евро месечна вноска??? Че това е непосилно за 99% от работещите българи? Те хората вземат заеми по най много пои 5-10 хил. да си купят кола примерно като някой и това едвам изплащат.Явно някой хора живеят във паралелна реалност. Не мога да си обясня как ги изкарват тия пари. Аз не познавам човек който да взема повече от 1000-1200 лева заплата в бг. Повечето вземат по 700-800 лева чисто и това им стига колкото да не умрат от глад. За спестявания и дума и не може да става.
18
10
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Като продължение на предишното - ако си под наем в София, плащаш наем в размер съизмерим с вноската по кредит за подобно жилище.