Как възпитава "шамареното право" и колко опасно е това?

Специалистите съветват да се изгради отношение родител - дете
13 авг 2018 21:25, Екип на Bulgaria On Air
86

Тъжна статистика разтревожи преди няколко дни. Стана ясно, че 7 от 10 деца са жертва на тормоз, независимо дали той се случва вкъщи или в училище.

Някои психолози казват, че е хубаво децата да се потупват, но никога по главата. Въпреки това отдавна е ясно, че боят не е решение за възпитанието на децата и формирането на ценности не минава през насилието.

За съжаление обаче не за всеки е ясно, че това е проблем. Доколко "шамареното право" е ефективен начин за възпитанието на децата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Дани Колева от Националната мрежа за деца и психологът Младен Владимиров.

"Трябва да отричаме всякакъв тип насилие, дори вербалното. Използваме превантивното биене като опит да се вземе страха, което може да е много опасно", заяви психологът Младен Владимиров.

Ако се прилага силовият метод като начин на възпитание обаче, това може да доведе до сериозни здравословни и психически проблеми. Изследвания показват, че хора, жертви на насилие, изпитват трудности при учене, намиране на работа и дори са склонни към самоубийства.

Освен това възпитанието с бой от страна на родителите разкъсва връзката между тях и децата и руши доверието.

"Много родители не познават други алтернативи. Не си дават сметка, че това е унизително за детето, не го учи как да промени поведението си, а напротив - как да го прикрива", каза Дани Колева от Националната мрежа за децата.

Според събеседниците в студиото един шамар показва по-скоро слабост, отколкото сила от страна на родителите и освен това боят води до натрупване на обида и загуба на доверието и връзката родител-дете.

Кой е правилният начин да възпитаваме децата си?

"Първо трябва да познаваме детето си - да се изгради отношение. Нищо не може да стане, ако родителят е дистанциран, отчужден и вечер, когато се прибере от работа, решава да проконтролира детето си. Родителстването е процес, изграждането на положително отношение е процес. Шамарът е дресировка, не е възпитание", заяви в предаването Младен Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73Но там в западна Европа и в северните страни 50% са меки китки и ***. Известна част са високообразовани пияници на които също не им е до насилие. Население обработвано от огромно количество психолози, психиатри, хипнотизатори, магове, и репресивен държавен апарат. Но това си е техния живот.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До tsccccСъгласен съм със Вас. Като вземат децата от родителите какво ще постигнат. Душевна травма на родителите и децата. Обществени харчове от държавата по отглеждането. И понеже хората са различни някои деца като пораснат и искат да бъдат приети обратно, няма да бъдат приети. Нови психични травми. Едни разсипани и изгубени животи и от двете страни. Междувременно може и нови деца да се появят и тези леко да бъдат забравени. Това ли иска държавата. Ами тя ще го получи.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За това източна европа е с десетилетия по назад от западна по отношение на убийствата и физическите саморазправи."Демагогче, айде сега дай справка за същото, ама от преди крадливата либерална демокрация. Нещо не пасва, а? Яяя, още един проблем. Нарича се САЩ. И там нещо клането и боя не стихва, гони Мексико почти.Изводи? Очевидни.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пример всички страни от Западна и Северна Европа имат с до 50% по малко убийства на глава от населението спрямо България и балканите. Русия пък за пример има 2 пъти повече убийства от САЩ (кадето всеки може да си купи пушка помпа от магазин тип практикер ). Съвпадение.... не мисля, повече от сигурно е че насилственият подход на възпитание води до повече насилие. За това източна европа е с десетилетия по назад от западна по отношение на убийствата и физическите саморазправи.
71
0
 
0
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 години
Ipma momenti kogato dezata si go prosiat.Istinata e edna obrasovaniet ni e pod nulata.Na kakvo gi u4i stoeneto pred komputera...na mo6to.
70
6
 
3
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
Не е нормално да си биеш детето трябва да си голям ***!И мен ме бие баща ми и заради даскало и че съм се прибирал сутринта и заради това ще си пукне сам като куче!Ще му го върна за всичкия бой който съм ял просто като се махна от нас и повече не ми е никакъв,не искам да го виждам повече в целия ми живот!!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По ниво на интелигентност"Коя точно интелигентност? Защото интелигентността е бая видове и в действителност много, ама много трудно се оценя количествено.
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Знаеш ли колко бездомни деца има там"Точно бездомните не организират масовите стрелби в училищата.
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По ниво на интелигентност в България средното е отчетено като 93 единици. Едно от най ниските е ЕС. За сравнение в Италия е 102, Франция и САЩ 98, Англия 100, Поне сме пред Турците с 3 единици. Искам да кажа, че хората в България като цяло са на сравнително ниско интелектуално ниво за да се изказват по подобни сложни теми и да обясняват как деда им и баба им ги отгледали и те били добре.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За шамари в Щатите не ставало и дума? Знаеш ли колко бездомни деца има там, изхвърлени на улицата от родителите си без последствия? Що се отнася до политиката не казвай НЕ на дете имат предвид купуването на поискано смъртоносно оръжие от непълнолетно с доказани психични проблеми и обучаването му в стрелба за да стане мъж.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границата се определя от интелекта, а не от шамара. Ако знаеш изобщо какво е това.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново рекламиране на джендърски хипи ценности от разни НПО-та, гладни за грантове! Когато възпитаваш някой, дали ще е дете или не няма значение, ти трябва д аси авторитет, а не прислужник, розова пеперудка и т.н. Шамара определя границата, установява правила, налага дисциплина и в този ред на мисли, шамара не е бой, а възпитателен прийом. Но все сам решава как да възпитава наследниците и аз нямам претенции към никого, но тези които се опитват да налагат модели вече са опасни!
63
0
 
5
 
! Отговори
рускиня до 61 преди 5 години
..."Това по Макаренко ли? Държание, задължения, наказания"това не по макаренко,а по норми на цивилизовано общество. Има една група хора, която не познава задължения, не знае държание в общество и не приема наказания. Това са онези "***". Та се чудя дали ви е приятно да бъдете като тях.
62
0
 
6
 
! Отговори
рускиня до 59 преди 5 години
Така е, на детето нужно време.И през това време докато то още не може да се контролира емоции-на-добре родители да не го влачат по обществени места, там където може да пречи на околните. Но сега "мамите" смятат,че са алфа и омега на света и не се затормозяват с неудобство на околните.Но тук вече става въпрос за интелигентността на родители и тяхното възпитание.Смятат,че у родители,които се съобрзяват с околните-не може да бъдат истерични деца. Модел на поведение неусетно се отразява върху тях.
61
0
 
0
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До От 54Тц,тц,тц...ти си бил голем плащач бре,тия работи ги говори некъде другаде,може и на шапката ми. :)))))
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиня 52Това по Макаренко ли? Държание, задължения, наказания...
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влезте в американски сайт и четете под някоя новина за училищна стрелба какво пишат хората. Всички казват, че това е резултат от постулата "никога не казвай НЕ на дете" За шамари в щатите и дума не може да става. Децата растат с убеждението, че са център на света, че всичко им е позволено и когато не стане както си го представят, превъртат. Един дори обясняваше как 27 годишната му племенница /!!!/ правила истерични пристъпи в университета.
58
1
 
1
 
! Отговори
От 54 преди 5 години
Ще им платя обяда, няма проблем. А на детето е нужно време, както и на родителя. Да приложиш насилие е най-лесното.
57
2
 
9
 
! Отговори
рускиня до 54 преди 5 години
"..нормално да има пищящи деца.Това че хората го намират за дразнещо,е белег колко е назад обществото ни" Не,това е белег,че родители не се справат с възпитанито на децата.Ако детето позволява си да *** и да се тръшка на обществено място.Представи че си покани на заведение приятелка за романтичен обяд.На съседна маса има 2 квичащи същества(защото и там ги влачат).Та по време на обяд ти опитваш да надвикаш техните писъци, като от време на време тичащи деца събарят чашата ти.Ами приятен обяд
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата на хората с възможности , често са разглезени. Гледането е съ6о толкова вредно, колкото и шамарите.