Зам.-министър: Становището ни за Македония е ясно!

Според Георг Георгиев президентът Радев не търси диалог с кабинета
Обновена: 13 авг 2018 21:53 | 13 авг 2018 21:42, Екип на Bulgaria On Air
20

Каква политика води България спрямо Македония и имат ли резон критиките на президента Радев, че България не е реагирала адекватно след скандалното изявление на премиера Заев за Илинденско-Преображенското въстание - тези въпроси коментира в студиото на Bulgaria ON AIR зам.-външният министър Георг Георгиев.
Още по темата

"Вероятно президентът не е имал възможност да проследи всички публични изяви на правителствените представители. Много недвусмислено бе изразено становището на България. В дипломацията и международните отношения няма как да имаш остро поведение, защото рискуваш да навредиш на имиджа на държавата", каза зам.-външният министър в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той изрази опасение, че "за президента се е превърнало в запазена марка да не търси диалога, а да влезе в спор с правителството - да бъдат хвърлени едни обвинения".

Георг Георгиев обясни, че няма как реакциите да бъдат прости заради позиционираността на страната ни във връзка с Договора за дъбросъседство с Република Македония, който и двамата премиери са имали смелостта да подпишат.

Зам.-външният министър допълни, че вероятно Радев не е получил достатъчно информация за причините за анекса към Договора за добросъседство.

"Анекси към международни договори не се правят просто така. Договорът се позовава на декларация от 1999 г., а текстът отразява интересите и на двете страни, за да се стигне до подписването му през 2017 г.", каза още Георгиев и прикани всеки да си прави сметка за това, което казва, защото не било добре "с лека ръка да се руши атмосфера на приятелство и разбирателство".

"Не бива да влизаме в реторика, която в някакъв момент може да ни навреди. Няма държава, която толкова братски да е протегнала ръка, следвайки една кауза. Да гарантираме, че тук повече няма да бъдем арена на въоръжени конфликти е основен приоритет за балканските държави", заяви Георгиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там, при тях, във фиром мирише на война, дано да не стане, но е малко вероятно. Въведете им визи, отнемете им раздадените им паспорти, заградете им границата, не им помагайте за нищо, не им се месете в нищо и ги дръжте по далече от нас. Не желаем тяхната зараза да стигне тука. Като потъват, да не би да завлекат и нас.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е оцеляла през вековете България, то е защото такива смешници са попадали случайно и за малко във властта! И историята ги е изтрила от паметта си, за да не ни срамят!
14
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 5 години
Такъв пък мазен тип чак да те е яд да го гледаш, как пък точно него намериха за министър да сложат та било и зам.А и друго не се съмнявайте, че на този жена му (ако не е джендар де) 100% ще му шава цял живот, точно като тази на Плевнелиев първата, просто защото е ПУСИ (за да не го изтрият).
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Становището ви за Македония е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!ГЕРБ ПРЕДАДЕ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ! ФАКТ!
12
2
 
16
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Туй са хората на Герб. До толкова им стигат умствените способности. Дори и оправданията им са смешни
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли недоразумение са го оставили дежурен да води външната политика?
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя т. нар. зам. министър си го представям на среща с Помпео или Лавров 0-)))Репликата ще е нещо от типа:Ей гарсон, я донеси още лед за напитките!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георг, Георг, ***. Скрий се някъде заедно с Борисов, че сте срам за България. Заев се изплю върху нас, а вие мишкувате и не смеете да защитите родината си.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм съм слушал цялото интервю на тоя съвременен полит. водач на будната младеж, ама цитатите в статията са пълни с плам и трепот... да не го нахоканякой от "големите началници".ДИПЛОМАТ ТА ДРЪНКА, ШЪ ЗНАЙШ !!!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВД последно вдреме тези новоизпечени дипломати мълчат като риби по въпроса за Западните Балкани.Защото на срещата на върха във Виена хърватската президентка казала, че терминът Западни Балкани е дискриминационен и се е възприел нов термин - Югоизточна Европа.Така че край на Западните Балкани.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зная ги македонците: *** и брадясали, *** на пот и чесън горски дървари, които седят край огъня и ядат наденица
5
13
 
6
 
! Отговори
Македон преди 5 години
дядо беше македонец тате беше макоденеци Язе съм македонец
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този г-н Георг Народът го изрита от Парламента и го настаниха за изхранване в министерството на външните работи.Пълнеж.
3
0
 
19
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Пазим се от храчките на Заев с листа с договора. А, дано не ни уцели в лицето.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е зам. министър????
1
4
 
24
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Заев Ви се изпика на договора , а Вие дрънкате някакви мантри!