С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева

Еврозоната ще донесе необходимостта от реформи, категорична е тя
14 авг 2018 18:00,
308
С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Присъединяването на България към еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените. Това обяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя обясни, че разбира притеснението на хората, че стоките и услугите могат да поскъпнат сериозно.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро, само че 50% по-ниски", каза Георгиева.

Тя беше категорична и че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Още по темата

Кристалина Георгиева призна обаче и че освен позитиви влизането в еврозоната ще донесе и необходимостта от множество реформи в България. Една от тях, според нея, е в сферата на образованието, където проблемите нямало да се решат от приемането на еврото.

Георгиева коментира и напрежението с митата между водещите икономики в света.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става", каза тя.

Според нея тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми.

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега", категорична е Георгиева.

Тя обясни, че вторият проблем е дълговото бреме.

"На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън", каза Кристалина Георгиева.

Третият проблем, който според нея е актуален и за нас, е че има добър икономически климат, но много малко страни правят реформи.

"Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", обясни Георгиева.

Тя допълни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави: "Дори и с малко покачване на лихвените проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг", каза Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Витамин B17- 960 лв за 100мл в БгСъщия в UK - 17£
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах кои цени са два пъти по ниски.....
222
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защитниците на еврото! Сега ще ви обясня, понеже знам че на село гледате телевизия с розови очила и мислите че сте развита европейска страна. Живея 25 год в една истинска европейска страна със силна икономика. Влизането на еврото ни увеличи двойно повечето продукти. На 1-ви януари 2001 год хората бяха втрещени като влязоха в магазина, заредиха бензин или просто си купиха нещо на двойна цена. Заплатите останаха същите. Не ми се мисли в България какво може да стане!
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според професор Иво Христов над 80 % ще ти ,,повярват" !
220
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А значи няма да има сериозно вдигане на цените, но все пак ще го има, било то и несериозно! Какви подли лъжци! За България едно вдигане, било то и не сериозно както се изразява тази манипулаторка, би било фатално за огромна част от населението! Какво означава не сериозно!? Какво означава да не го вземали много навътре хората!? Кажи го с цифри, не да мънкаш и да говориш глупости! Разбира се че се вдигнат и много! Всички страни които го имат преживяха това. Разликата е че те не са България
219
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Защо няма някой от майка роден да стане да попита Сталинка да си покаже годишната данъчна декларация да видим колко й плащат за тази номенклатурна и никому ненужна позиция!
218
0
 
9
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
До Неа: Скъпа Неа, как така какво общо има образованието с еврото....ама това е Кристалина Георгиева, тя освен да говори несвързани и безсмислени неща какво друго да прави.Щом тя ти казва, че след еврото нищо няма да поскъпва, и изплува от дълбоко забвение ни в клин ни в ръкав по средата на август- сама си прави изводите!
217
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русоробите яко спамят срещу еврото. Рубли да сме приемали... егаси простия народ.
216
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе малоум.ници, стига дъвкайте тов 'цените ще скочат 2но' няма да стане. Колко да ви се обяснява, дей.ба и селяните му.
215
0
 
7
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Тя ,какво иска да каже ,че народа ще получава эаплата вместо 800 лв,само 400евро и разходите и заплатите ще си перевалутират от лв в евро.Еврото ще влиза в себестойноста на продукта и неминуемо е растежа на цените.
214
1
 
12
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Проблемите в образованието няма да се решат с приемане на еврото . Господи какво общо има ???
213
1
 
14
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
"Присъединяването на България към еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените."Георгиева, какво значи "сериозно" ? Кви са тия локуми ? При твоите доходи, двойно да поскъпне всичко - пука ти ! "Несериозното" поскъпване ще довърши мизерията и миграцията в България ! Оставете ни на мира ! Щото...има Видовден !!!
212
0
 
32
 
! Отговори
Irena преди 5 години
Груба, безпардонна жена. Хитра лицемерка, не и давайте да ви лъже.
211
1
 
9
 
! Отговори
# преди 5 години
"нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро, само че 50% по-ниски" - 50% по ниски цени, като се "напраснат" към европазара значи 100% поскъпване... ДВОЙНО ПОСКЪПВАНЕ...Казано в прав текст, а продължават да ми анализират анаЛЛизаторите.КО?!? НЕ!!!
210
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази краката й трябва да не стъпват в България твар долна !
209
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е официално признание, че цените ще скочат. Сериозно ли, несериозно ли, но ще скочат, това си е признание. Ми, честито.
208
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените няма сериозно да скочат. Само двойно.
207
1
 
20
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Правителство, което въведе еврото, няма да изкара мандата си! Много добре го знаят управляващите.
206
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е някой вярва ли още на клишета ? Забелязал съм , че ако някой каже няма по телевизията ... задължително става .
205
1
 
14
 
! Отговори
Рубли-защо не? преди 5 години
Не е ли по-добре да преминем към рублата. Русия е богата, ще помага!