С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева

Еврозоната ще донесе необходимостта от реформи, категорична е тя
14 авг 2018 18:00,
308
С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Присъединяването на България към еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените. Това обяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя обясни, че разбира притеснението на хората, че стоките и услугите могат да поскъпнат сериозно.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро, само че 50% по-ниски", каза Георгиева.

Тя беше категорична и че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Още по темата

Кристалина Георгиева призна обаче и че освен позитиви влизането в еврозоната ще донесе и необходимостта от множество реформи в България. Една от тях, според нея, е в сферата на образованието, където проблемите нямало да се решат от приемането на еврото.

Георгиева коментира и напрежението с митата между водещите икономики в света.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става", каза тя.

Според нея тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми.

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега", категорична е Георгиева.

Тя обясни, че вторият проблем е дълговото бреме.

"На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън", каза Кристалина Георгиева.

Третият проблем, който според нея е актуален и за нас, е че има добър икономически климат, но много малко страни правят реформи.

"Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", обясни Георгиева.

Тя допълни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави: "Дори и с малко покачване на лихвените проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг", каза Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
40
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Кристалина не си е приготвила домашното! Няма държава в Европа, включително най-богатите, в която да не е поскъпнало почти всичко след приемане на еврото, дори драстично в някои отрасли. Ето защо някои като Полша, Чехия и Унгария отлагат постоянно въвеждането му. В момента е по-добре запазването на националните им валути. Не съм сигурен, че на България и трябва евро...
203
1
 
35
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Кристалина ( бaси името ) Георгиева, Поптодорова , Мария Габриел .... тези голддигърки отдавна са забравили какво е да знаеш, че заплатата ти ще стигне максимум до средата на месеца.Ситите ( от Стар Уарс ) на гладните не вярват! Повишението на цените щяло да бъде несериозно - разбирай - ще се подиграят пак с вас. В Германия пицата от 6DM стана 6? (12DM) ей така...несериозно...като на майтап. Ще се смеят някои...ама няма да са много! Бати Бенчо с Бенката - ще е един от тях.Хлябче в евро...
202
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая на снимката е от отбора предатели на майка-България, заедно с Меглена Кунева..................такива като тях да вървят на........................ще минем и без съветите им!!
201
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалисти като Кристалина лъжат като за световно......................но материалът не е много умен и й вярва на опашатите лъжи.
200
0
 
3
 
! Отговори
ток цена ток преди 5 години
ток нивга на скача или па да рипа. нема теквоъ нещо. като прав или вълнист, токъ тече само в една посока от високия към ниския потенциял.Цената на тока се движи също в една посока, правата и се вълнува.за да не краде малцинството ток, то треба да стане мнозинство и да забрани със закон тока да има цена и така ще се пресекът кражбите
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
198
0
 
0
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Та кво е казал Любо от Шумен по темата?!?!?
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любо от Шумен - ясновидец и лечител - е достоен заместник на Ванга.
196
0
 
0
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Аз, просто се опитвам да ви подготвя
195
0
 
0
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Т е някои ще могат...
194
0
 
6
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Забравихте какво казваше Ванга:Не искайте много, щото не е ясно, дали можете да платите цената.
193
0
 
10
 
! Отговори
Трол преди 5 години
С таз смяна на парите вас ще ви емигрират.Аз навремето обърнах квото можах в левове, после левовете в долари, а и доларите от по преди и отидах да се сравнявам със западняците т.е. плащах тяхните цени при моите спестени пари и си търсех доход като тях.Преди време вие, българите в Бг, вдигнахте аларма, че ви продават кофти храни, а имате най-ниския доход в Ес. 10 пъти по-нисък от Швейцария примерно.Е сега ще ви продават хубави храни, като в Швейцария, а доходите са си ваша работа
192
2
 
21
 
! Отговори
Сценарий преди 5 години
Сценарият е следния: Баце урежда схемата с влизането на еврото, след което сдава властта. Идва следващото правителство и баце започва да го узурпира, както правеше с Орешарски. Накрая пpocтият народ пак си избира баце и така дорде е жив.
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко издържаха Белгия и Холандия на война срещу Хитлер и Германия? Капитулираха един ден преди германците да нахлуят. Такава е икономиката им. Балон и реклама.
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък вие за цени в евро пишете.
189
1
 
11
 
! Отговори
Бай Тошко преди 5 години
Референдум и да се види за или против.Пък тази и такива като нея да си разтягат балона както си искат,но данени заблуждават,може да сме бедни,което не означава,че сме ***.
188
1
 
11
 
! Отговори
Да бе, да преди 5 години
Но и токът нямаше да скача, обеща Гинка
187
1
 
15
 
! Отговори
Шивача преди 5 години
Бля, бля, бля! Обърнете поглед назад какво стана с цените в Словакия.
186
1
 
14
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗА БОГА, БРАТЯ И СЕСТРИ, "ВЕРВАЙТЕ МИ" !
185
11
 
2
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.