Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеска му е ден за пиар./търговския регистър?/
3
4
 
24
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА ЩЕ ИЗОБЛИЧА ЦЯЛАТА СТРОИТЕЛНА МАФИЯ КОЯТО ТИ СПОНСОРИРАШ
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Построй нови мостове, чул е снощи по новините за Генуа гледа филми, новини управлява държавата, сега сме на вълна мостове, утре ще асфалтираме железниците и ЖП линиите.
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Баце, благодарение на гръмките ти неизпълними обещания почти забравихме за ocиpaнето ти с търговския регистър. Докрая на деня гледай да си ни заринал с празни приказки, за да забравим съвсем!