Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еи ганио ганио немои тисе угоди ако направи защо го направил ако не го направи защо не го енаправил
163
1
 
16
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 5 години
Ако не друго - ти поне мислиш върху написаното от мен.А освирепелия електорат - хейти - без да мисли.Нещо не си спомням ...някое от предишните правителства на БЕЗОГЛЕДНИ КРАДЦИ да е понесло последствия...ако не броиш награбеното в пари и имоти. *** е нихилист..конформист...и пишман опортюнист...млати сланина с чесън..помни колкото златна рибка...и е страшен на закани!
162
0
 
11
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 години
Честито на племенника - това е Значимото - а иначе и Боко,и аз,и ти сме построени през соца и е почти невъзможно да се отремонтираме ментално - като мост или язовир..Човек няма избор - има Съдба - тоест житейска присъда - ти живееш в Германия,аз вегетирам в България а терминал 2 е Радецки - корабът на свободата - това е засега...
161
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е свързан с Олимпик, всичко е постановка да ограбят народа!
160
8
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА, ЩО ИЗПОЛЗВАШ ТРАГЕДИЯТА В ГЕНУА КАТО ПРЕЦЕДЕНТ В БЪЛГАРИЯ. МАЛКО НЕЩО НЕ ТИ ЛИ МИНАВА ПРЕЗ АКЪЛА ЧЕ СЕГА ЩЕ НАПИШЕМ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НА ЧИСТ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК КЪВ ЕВТИН ШУ*Т СИ.
159
6
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Борисов е убиец на Босия.
158
5
 
14
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 5 години
Мюнхаузен се е издърпал.за косата...но иначе сравнението си е точно.Не мога да предложа рецепта за оправяне...освен Терминал 2!Остават Герговци, Бенчовци, Сланиновки...няма да се промени управляващия елит..в тях и ножа...и сиренето.и хляба...даже и киселото мляко!С кой ще смените Борисов?За един приятел питам.Иначе сме в шурето - малкия му има Рожден ден!
157
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соцтролски бръщолевения, да е жив здрав ББ, ще щракате още дълго по клавиатурите, благодарение на него ядете хлеба на Нинова.
156
12
 
10
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 160 червен анонимник. В коментара ти виждам преди всичко огромна злоба и завист. Стягай сополите, защото Боко още дълго ще те управлява. Просто няма свястна алтернатива.
155
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За Герб няма данни за кражби..."============================Е как ще има данни, като дефектират дисковете от ТР...
154
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова е два пъти по тлъста от Нинова и главата и е по дебела, вижда се без очила
153
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянската Тлъстина със запретнатите ръкави, наистина идва в повече за днес.Явно усеща, че си отива и започна пак с ПР-акциите си.Но номерът за десет години доста се поизтърка.А и материалът поумня.
152
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Герб няма данни за кражби, но за БСП има тонове такива и връзки с мафията, справка Бенчо.
151
1
 
8
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 години
Това за Мюнхаузен - ОК,но трябва да имаш слонски уши,за да се самоизтеглиш.И друго - роденият в Блатото го смята за Езеро и Оцелява по този си начин - все някак трябва да оцеляваме,нали? Поздрави за шурето...
150
7
 
8
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До Олимпик. Че каква вина видя в ГЕРБ, че някаква частна компания е фалирала? Или да плюем за всичко по тях, даже и за летния дъжд, да та *** в червения галошш. А и ти като си селски тарикат да правиш евтина застраховка във фил иал на кипърска фирма сега ще духаш супата.
149
3
 
8
 
! Отговори
До Калинка преди 5 години
Те вече крадат и от гражданските отговорности!
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската минимум 1000 лева.
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами минималната работна заплата кога ще стане 1000 лева брутно? Когато и цените се качат ли? От минималната заплата зависи и средната заплата и останалите заплати на специалистите. Щом минималната заплата е 510 лева, защо да не може един заварчик или електротехник да взема 600 лева. Правят го това масово и не им пука, на всичкото отгоре дават и пари в пликчета, вместо по банков път.
146
6
 
15
 
! Отговори
Калинка преди 5 години
След магистралите и санирането, ще започнем да крадем и от мостовете. Гарантирано от ГЕРБ.
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва незабавно да се закрие мафиотската структура БСП.