Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
10
 
! Отговори
Хаос преди 5 години
От събота над 250 000 ще са без гражданска
143
7
 
9
 
! Отговори
Ало преди 5 години
Не мостовете, цялата държава е за ремонт. А ГЕРБ е за закриване.
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров.Познайте от коя партия е ?
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аке беше казал (както е редно за един уж политик): "мостовете са строени отдавна, хубаво е да се прегледат основно" , никой нямаше да каже нищо.но да изръсиш :" строени са през соца - значи са за ремонт", акцентирайки, на подсъзнателно ниво, че щом е "от соца, значи е ***", значи да настъпиш мотиката и тя да те прасне по тиквата.
140
7
 
8
 
! Отговори
Олимпик преди 5 години
В момента получих съобщение, че до 17.08 имам гражданска и трябва да я подновя при условие, че миналата седмица я сключих и платих в пълен обем!Благодаря ти Герб!!!
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП мафията ще продаде виадуктите и мостовете за старо джилязу, дайте им само малко власт.
138
6
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Тодор Живков построи държавата, а бодигардът му Бойко разрушава готовата работа. Затова нито за ГЕРБ ще гласувам, нито за БСП и ДПС, нито пък за фалшивите патриоти, смешниците като Боян Расате, Барековци, шоуменовци като Слави и тем подобни. Всички на сметището. Царистите също са за сметището.
137
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП-Мафия
136
1
 
9
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 5 години
Четеш ли - мантрите в прослава на правешкия овчар - помежду си - се обиждат на "панелни ***" ... *** иначе Тошо ( лично...с мистрията ) им ги построил.Живи шизофреници!
135
7
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 5 години
Нещо да кажете че Олимпик фалира и хиляди сме без гражданска? А за търговския регистър? Или Тиквата нареди да не се разгласява?
134
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ремонтирай че ако дойдат айдуците на БСП и ДПС и виадуктите ще отнесат
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по въртоглаво време е имало голям контрол. Всеки бетон се изпитвал, т.е взимала се е проба, изсъхвала и се е слагала на натиск. Имало си е държавни стандарти и не можеш да краднеш една торба цимент. Да се прегледат тези след 90-те, че много се пести и краде. Да погледне недовършената сградата на в-к Въртоглаво дело на Цариградско бетонът тук там се олющил, а много нови сгради са вече за ремонт!
132
7
 
4
 
! Отговори
до 137 преди 5 години
През 1976г граничарите заловиха на границата един чичка изнасящ компютри правец прирбаха го у едно мазе и там оня си призна че работи за Апъл първо лъжеше че е елгиез Апъл крадяха технологии от нас Американите идваха да снимат мостовете и да видят по каква технология са строени. Наскоро в САЩ падна един мост. Бай Тошo строеше качествено, капиталиста не строи качествено краде матеряли за хотел на морето и за Мерцедес да си купи.
131
3
 
10
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 5 години
Как да ти кажа...както сте затънали в лaйната...не може да се видите отстрани!..Аз се ядосвам на Меркел ...не ми дреме за Борисов...но виждам - какво направиха и Виденов...и Стани-Шеф ...и царя....Упражнявай "самоиздърпването на Мюнхаузен" ... иначе ще си останете в лaйната!Франкфурт - днес е перфектно - 25 и лек ветрец!
130
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123" през 70-те са ползвани компютри и лаборатории," ... я пак това за компютрите го напиши че ме напуши смях ... :)))) ... и виадукта на 48 километър е проектиран от ААС Якобсен - норвежци дето бая такива виадукти са проектирали :))) ... *** елементарен
129
3
 
21
 
! Отговори
Бащите и майките ни преди 5 години
Го добре,че беше соца, че нашите бащи и майки с труда си да направят от нищото държава. Като почнем пътища, канализация, язовири, електропреносна мрежа, комбинатор, заводи, училища, детски градини, библиотеки, училища, университети, административни сгради и т.н. иначе сега щяхме още да си газим в калта и да си носим вода от кладенеца. Последните 30 години всичко това беше напълно занимателно, унищожено и продадено. Не ми се мисли ако сега трябваше да се строи тая цялата инфраструктура.
128
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко, тикво, 10 години все теб гледаме и пак предишните виновни!
127
4
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Bravo be za BOJKO...... abe za se go biva
126
6
 
14
 
! Отговори
ТИКВУН ВИНЕТУВСКИЙ преди 5 години
До 101а герберастите да не са по-Ентелегентни.. От лични наблюдения ти казвам, че са още по-*** и крадливи.. Това е основната причина, поради която ще загинат като политически субект. ВЯРВАЙ МИ!
125
2
 
3
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 години
Пак те наапаа муите и те изби на полит - поезия...Беки и във Франкфуртя да е толкоз жеговито?!