Голяма Богородица е! Да почерпят Мария, Марияна…

Вярващите търсят покровителството й за житейските си проблеми
15 авг 2018 07:56, Елка Василева
44
Голяма Богородица е! Да почерпят Мария, Марияна…
Снимка: архив, Булфото

Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Голяма Богородица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
До 29 от: Belge преди 5 години
Колкото право казваш 29 номер ,ТО Толкова и право Бог да Ви дава 29 ,до края на земния Ви живот за свидетелството с лъжата ви в с.мрежа !-защото съм убеденче до днес ,дори и незнаех те , за съществуването на тази книга .МРАЗЯ И НЕНАВИЖДАМ ЛЪЖАТА 29 номер !
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успение на Пречистата, Преблагословена Пресвета Богородица и Дева Мария , се почита и чества на 28 АВГУСТ, а не на 15 август! Моля, пишещите да се въздържат от лошите и злобни свои мнения по отношение на Църковните Православни празници. Нека да знаете и това, че православните християни нямат нужда от вашата злоба, ерес, хули и лъжи!
27
3
 
1
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
До belge,Това че човеците не са създадени да записват вярата си на хартия не го пише в книга на Енох. Не го пише никъде. Това си е твое мнение, което пришиваш на Енох. Аз искам цитат - точен и неизкривен.
26
5
 
1
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
До първо прочетиДа харесва ми псевдонима ти - Първо прочети. Забелязала съм че православните не четат библията. Тях не ги интересува. А и по принцип би било хубаво не просто да я четат, а да вярват че всичко което Бог казва е истина и е добре конкретни неща да се правят - като например да се почива в събота, а други неща да не се правят - рисуване, освещаване и целуване на икони. Поне 10-те божи заповеди да си бяха прочели и да ги изпълняваха - ама не... решили са да правят на пук явно
25
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
И затова ли промениха броенето григориански към юлиянски календар ?oт :Belge
24
1
 
2
 
! Отговори
Belge преди 5 години
Това да будя духът вяра Бог в хората изгубили я и не по тяхна вина ,не ме спита да продържам по голям дух в истината съзнание чистота морал в хората че има Бог дори знам че всич.комент.са тест бъдещ с/у нас самите ! А ако ли нямаше Бог то папата като избран за най -близкия до Бог и политика ,отговора в кого знаят многото да /завладее/ овладее/превземе/правомощия с тази вяра /на/за/от/ светлината в света (?)преди 4г писах за вакс. Гмокемтрейлс ,трет пол,хим.ета ...имаше и тогава демони пров
23
5
 
2
 
! Отговори
До WTF 9/10/11 преди 5 години
книгата на ЕНОХ етиопска славянска версия)XXXVIII ...Енох след това видях тайните на Небесата и рая ...От Господаря на Всемира ще бъдат поразени ангелите които направиха разкрития и научиха земните жители на магията ,лъжата...1Аазел,2 Демонеел,3 Гадаал приластил *** ,4 Вадаел научил з.жител. на писмо показал им мастило и хартия ,защото човеците не бяха създадени да записват своята вяра на хартия .5...и т.н. Книгата на ЕНОХ е книга на отговор на всички въпроси WTF.от :Belge
22
5
 
4
 
! Отговори
Приснодев Мариев преди 5 години
Защо ми слагате минуси, наистина ли вярвате, че девици могат да раждат? Абе хора, когато са писани тия книги науката е била в зародишно състояние и даже и възрастните са вярвали на приказки. Сега защо? Или просто се връзвате на ония с черните рокли и ролексите. Те знаят защо извършват тази недостойна дейност. Ако не знаете защо, ми щото не им се работи, затова. Егасимо
21
4
 
6
 
! Отговори
Дай за Ролекс преди 5 години
И да не забравите да дадете своята лепта за дедо поп. Че Линкълнът е вече стар, дедо поп не харвсва старото ако в материално. Той и духовното не харесва много, ама му изнася.
20
2
 
5
 
! Отговори
Фрик шоу преди 5 години
Винаги става голямо шоу, когато представители на различни секти се хващат за гушата и всеки си настоява за своята си легенда. Хубавото на религиите е, че концентрират в лоното си всевъзможни антисоциали, девианти, да не щъкат като свободни електрони. Така поне са институционализирани, след като здравните институции са очвидно безсилни да го направят.
19
6
 
2
 
! Отговори
P.s 17 Belge преди 5 години
Прочети в Wikipedia кой са Амети, Амен, Амон ,Амен ... Иисус никога не казвал че той е Бог ,Иисус е титла ДОБЪР ЧОВЕК : тоест път към истината , Иисус е пратен от Бог . Кой още вярва че Бог може да толкова жесток да измъчва пратениците си ?! Нито е един пратеник не е погинал в мъки ,Бог ги е въздигал преди това .Погледнете короната на Мария тя е с 12зведзди а кои са те?Вярата в Бог е СЪРЦЕ УМ ДУША ,сърцата и ум разрушиха ДНЕС МАНИПОЛИРАТ ДУХЪТ тоест: ДУШАТА
18
9
 
3
 
! Отговори
Приснодев Мариев преди 5 години
Хах, още има немалко хора, дето си мислят, че девици могат да забременяват. А тази Мария, дето я празнуват днес, даже и след като е родила, пак останала девствена, т.к. е, разираш ли, приснодева. Оффф, лийв ми ълоун, плийз.
17
4
 
2
 
! Отговори
P.s 16 Belge преди 5 години
БОГ НЕ Е 3-РИ В 1 ВЪВ Отца сина свет и дух са кръст образуващ 4-ри триъгълника събиращи 4-те посоки :исток запад север юг ,земя ,вода,въздух и огън . Кръст, с прокарани прави контури образува ИЗДИГНАТ и подобряваш триъгълен уличен знак ,събиращите се в средата В точка едно цяло . Бог и каза : по делата ще познаете лъже пророците. Прочети книгата на Енох и за да стигне душата до истина си задай ? -Защо във всички религии на вяра Бог Богове чака един и същ Бог . Какво е Кабала фил.от наук?!
16
2
 
2
 
! Отговори
P.s 15 Belge преди 5 години
Бог раздели мъртвата материя ,тоест : там по стредата в празното мястото е Хаос наречен от Бога бездна тъмна енергия празнота Хаос е Бездна Мъртва материя и всички неща потъват в нея и се разрушат . ХАОС беше преди сътворението .От Хаос произлиза мрака Ерен син на Хаос с нощ в мрака е нищото на Луцифер светлината към мрака променящи му имената през вековете ...РА ...АМЕН САТАН,ОЗИРИС ...прочети за Хаост и Библията на Дявола в Wikipedia .
15
2
 
2
 
! Отговори
Belge преди 5 години
Битие ДЕН ПЪРВИ ОТ СЪТВОРЕНИЕТО ;1. В начало Бог сътвори небето и земята. 2. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната !?! и Дух Божий се носеше над водата. 4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината !?!.Бог разпла земята като шатра .И Бог каза :Нека да има светлина! Бог раздели мястото , кадето се събираха източниците на живот с жива природа от мъртва !? Бог раздели мъртвата материя ...
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който търси, намира. Останалото са приказки за малки деца. Не разбирам защо прохождащи търсещи, полагат усилия да им отнемат удовоствието от обаятелния разказ.
13
4
 
3
 
! Отговори
първо прочети преди 5 години
WTF е прав.Тия глупости в статията ги няма никъде в Бибилята, а обожествяването на божията майка си е абсолятен Католически идол.Пълво четете, после коментирайте. А "тайнствата" са едни от най-омразните неща в библията. Не на празна е казано там, ако наящчеш за нещо тайно, разпространи го!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WTF?Пак ти казвам религията не е само Библията. Не всичко е написано там защото не е "за всички". Вярата е ВЯРА. Или вярваш или не. Доказателствата са излишни в случая. А ти търсиш точно такива в Библията. Това което се опитваш да кажеш е твърдение на Евангелската църва. Няма лошо - бъди си евангелист. Ходи да пееш, да подскачаш да викаш 'аллилуя" и т.н.не пречиш на никого
11
4
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Отново - аз искам цитат от Словото на Бог. Къде Бог каза че има тайнства? Къде го пише в библията? Къде?
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WTF?Има неща които се наричат в църквата "тайнства". Православието и католицизма ги спазват но и те имат различия по въпроса.