Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всеки месец внасяне минималните осигуровки на БГ- то, то към 50 татари си година ще съм и купила един 80 квадратен апартамент който мога да оставя на внуците си. Поне нещо полезно съм направила. Иначе потъват незнайно къде. А заедно с осигуровките на моят съпруг стават два хубави апартамента в наследство. Защо да ги подарявам на държавата.Да си гледа бюджетните, а нас бедните и глупавите искаме да ни остави да си живеем живота както си го разбираме.
127
0
 
6
 
! Отговори
Marie Claire преди 5 години
Може да пишете, колкото си искате хейт. Но половината население е неграмотно и незаинтересовано, а тези, които четат и ги е грижа, и се възмущават на трапезата или в социалките, няма нищо да променят. Манипулират ни и ни мачкат, както си искат и всичко е за заблуда и контрол на стадото. Плюс това големите сили не искат да сме богата държава, не само вътре в държавата.
126
2
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
може ли някой да ми помогне моля, каква пенсия ще зимам като доходите ми са 6 цифрени на година, живея квартала срещу операта, а от прозореца на офиса ми виждам ситито на Сидней, и всеки ден минавам покрай операта на път за офиса? Някой има ли представа?
125
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Какво влагане на много пари? Някой гледал ли е какви такси му удържат във втория пенсионен фонд позволени от държавата? Всичко е измислено цял живот да финансираме задължително разни тарикати!
124
2
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Кой те излъга, че нямаме външен дълг?През последното управление на ГЕРБ те изтеглиха заеми в Евро и долари, колкото никога никой в нашето управление не е теглил.Тепърва ще ядем дървото от заемите им. Ще ги плаща всеки човек за много години напред.По-инттересното е, за какво точно отидоха тези пари?Гербаджиите скромно си мълчат, не се вижда нищо полезно насреща.Един ден ще им излязат кирливите ризи (може би кой колко е лапнал от тези пари и по какви вредни схеми са похарчени, но ще е късно.
123
0
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
Що бе, да не би Дянков и Прецедента да са ти дали на теб 3000 лв пенсия?Ами и двамата са налични.*** да им целуваш ... (ти си знаеш какво), радвай им се и сигурно ще цъфнеш и ще вържеш.
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе всеки *** (чудно защо ни напъват да ги наричаме Роми) е с няколко ключови документа. Първо, той е с документ за инвалид, второ, за самотна многодетна майка, ппосле, има интеграционни плащания, вози се гратис в транспорта, лекува се гратис и не плаща вода и ток и какво ли още не.При положение, че всеки от тези хубавци не работи, а освен това и не внася нищо в държавната хазна, а на всичкото отгоре ражда N на брой наследници, от къде идват плащанията, които им налива държавата?А пенсии?
121
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Петя - твоето нещастие е това,че си живяла във бедни времена където си нямала шанс да получиш инвестиционна култура за съжаление. Единствено под дюшека и после се мятат от балкона на някой мангалин..... Вашето бъдеще хора зависи от вас. Ако може да ходите и да работите нещата зависят от вас. За тези които не могат държавата ще се погрижи според богатството си....
120
2
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Така е права си, но точно поради тези грешки трябва да си спомним една стара приказка за неволята. Аз така и направих и съм започнал да мисля за моите старини още на 20 възраст. Освен осигуровката която се внася в първия и втория стълб, аз сам си внасям в още 5 БГ фонда и 2 извън България. Да сумите са малки по 20-30 лв. от сорта.... Но познай за 30 години какво се е получило и то с доходност средно 5-7%. Мога да се пенсионирам спокойно сега и да вземам поне 800лв. Така,че мислете за вас вие !
119
2
 
4
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Искам да продължа,,,,, след 1989 г.дойде една Лидия Шулева и нареди всички работещи в туризма през зимата на трудовата борса за 110лв.без да се зачита за стаж, след нея дойде една Масларова която нареди в туризма най-ниските осигуровки ,,, и така години наред и досега. Е и,,каква е моята вина да ми казват ,че някой сега работи за моята пенсия? Искам да крещя , но кой ще ме чуе?
118
3
 
9
 
! Отговори
Петя преди 5 години
А аз с какво съм виновна като съм се пенсионирала през 2011 с 42 г. трудов стаж и работодателите ми са в внасяли най-ниската осигуровка и съм била с най-ниският осигурителен стаж,,,,и накрая с пенсия от 185лв. Кой можеше да се противопостави на това и на този ,който те е управлявал? А и сега как да се противопоставя на управляващите, които се блъскат в гърдите ,че увеличавали всяка година пенсиите? От 2011 до 2018 имам увеличение общо 21лв.На кого да го изкрещя това? Обидно ми е, но,,,,,,?
117
1
 
11
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Ами не може цял живот да работиш за 500 лева, да ти се удържат за УПФ по 25 лева от заплатата, а после да искаш да получаваш 100 лева допълнителна пенсия, как да стане този номер ?
116
1
 
9
 
! Отговори
трябва строгост! преди 5 години
Най-зловещото престъпление на комунистите е че обезвери хората.Не може сегашното поколение да работи за да плаща пропиляните пенсии на своите родители, а после да няма кой да плаща пенсии на сегашното поколение.Тази Нинова трябва да я затрупат с камъни за да имат страх социалистите от престъпленията които са извършили.
115
2
 
10
 
! Отговори
кики преди 5 години
ГОСПОДА ДЪРЖАВНИЦИ,МОЛЯ ВИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА БЪРКАТЕ В ДЖОБА НА ХОРАТА И ТО БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ ,СПРЕТЕ ТЕЗИ ЗАДЪАЛЖИТЕЛНИ ВНОСКИ ЗА ВТОРА ИЗМАМНА ПЕНСИЯБИЛО НЕЗАКОНО ДА ПРЕСТАНАТ ДА МИ БЪРКАТ В ДЖОБА И ДА ГИ ДАВАТ НА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИ ФОНДОВЕВ ЦЯЛ СВЯТ НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВНОСКА КОЙТО ИСКА ДА СЕ ОСИГУРЯВА ПРИ БАНДИТИТЕ,НО ДОБРОВОЛНО ДЪРЖАВНИЦИ ЗАЩО НЕ ОБИЧАТЕ НАРОДА
114
0
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
До ***"Ще гледам да получавам 2000-3000 Евро пенсия след 15 години" - надежди - говежди! Иначе, след 40 години може и да докараш 1500-2000.
113
8
 
3
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Като разбрах какви хубави пенсии получават и инвалидите и пенсионерите веднага напуснах БГ за да нямам и аз същата съдба .Ще гледам да получавам 2000-3000 Евро пенсия след 15 години .Не искам децата да ми помагат финансово ,не искам да прося ,искам да обикалям света и да е-б-а-м
112
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска 450 паунда пенсия да си вземат родителите в Лондон .. да си ги хранят лекуват... Никой не е длъжен да издържа и лекува родителите на изменниците и предателите.
111
1
 
10
 
! Отговори
Сметка с кръчмар преди 5 години
Тук е ролята на Държавата, да направи работещ модел и да гарантира достойни старини за коректните хора и фирми. Иначе губя смисъл да се осигурявам. Колко несъбираемо ДДС има да събира НАП от препродадени фирми на клошари??? Има, имааа, ама няма кой да ни даде!
110
1
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Е какво очакваш. В първия стълб влизат над 80% от осигуровките ти а във втория едва 20% дори и по малко. Как очакваш от първия стълб да вземаш добра пенсия като няма доходност дори е отрицателна защото парите не се инвестират в икономиката. А тези от втория стълб 20% пък могат да инвестират но само в държавни ценни книжа :)Е как да се получат нещата. И пенсията с натрупване от 40 години да стане 1000лв. ? Може но трябва да се работи с парите не да стоят на 0% лихва !
109
0
 
18
 
! Отговори
Сметка с кръчмар преди 5 години
Получавам 1000 лв. бруто. Около 230 лв. са ми данъците и н'ам колко си пенсионни стълба. Още толкова внася и работодателят ми, защото ме осигурява върху реалния ми доход, т.е 460 лв. ОБЩО всеки месец. Само, че допреди 2 месеца моята майчица си отиде с 240 лв. пенсийка, болна и изтощена от дългогодишна работа. И...така за 40 г. стаж ще внеса над 200 000 лв., ако сложим и лихви, а и вноските ще растат. Не им ЩА пенсията, ама не искам и да ме ограбват.