Казармата се връща, но доброволна и вече ще носи привилегии

На финала е проектът за 3 + 3 месеца служба
18 авг 2018 14:06, Елка Василева
275
Казармата се връща, но доброволна и вече ще носи привилегии
Снимка: архив, Булфото

Казармата се връща, но не насила, а с куп стимули за младите, които се съгласят да бъдат безплатно обучени на основни военни умения.

Офертите са заложени в проекта за доброволната казарма, за който вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заговори още в началото на годината. Министърът и неговият екип вече са на финалните редакции на проекта за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Предвидено е в средата на септември те едновременно да бъдат представени на депутатите и публикувани за широко обществено обсъждане, пише "24 часа".

Държавата да съдейства на служилите в доброволната казарма да си намират работа дори в частни фирми, е едно от предложенията на военните.

Каракачанов ще настоява дори да се въведат данъчни облекчения на компаниите, които наемат такива хора.

Отделно след доброволната казарма ще се дават препоръки за работа в държавната или общинската администрация, както и за длъжности в министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

Предвижда се младежите, отличили се в доброволната казарма, да получават дори покана за работа в специалните служби.

Предлага се и освен да бъдат здравно осигурявани за срока на доброволната казарма, младежите да получават този бонус от държавата и в месеците след напускането ѝ. Освен това държавата ще заплаща таксите за обучение на кандидатите, които са приети държавна поръчка в университетите в страната.

Връщането на доброволната казарма е с цел да се попълнят свободните длъжности за резерви в различните формирования на въоръжените сили. Според доклада на Министерството на отбраната за изминалата година попълнените вакантни длъжности са едва 600 от близо 3000 незаети щатни бройки.

Ако идеите бъдат приети от парламента, за реализирането им трябва да се гласува допълнителен бюджет на военното министерство. Което означава, че законът може да влезе в сила най-рано от следващата година.

Предвижда се на служба да се назначават както мъже, така и жени на възраст до 28 години.

Срокът на доброволната казарма ще е 3 месеца, но с 3 месеца предварителна подготовка. Военните не предвиждат дори наличието на образователен ценз, за да се влезе в казармата. Но доброволността на хората с основно и на тези със средно и висше образование ще протича по различен начин.

При първоначалното влизане в казармата ще се сключва договор за преминаване на начална военна подготовка, която ще продължава месец. Това ще става в специален център за военно обучение към Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Такъв все още не съществува, но ще бъде създаден, обясниха за “24 часа” от министерството на отбраната.

Преди постъпване кандидатите ще преминават изпит по физическа подготовка при облекчени условия.

Също така ще минават на тестовете за психологическа пригодност и всички медицински изследвания, както това става с кандидатите за кадрова военна служба.

Настаняването, униформите, храненето и учебните занятия ще бъдат изцяло за сметка на военното министерство.

Допълнителен бонус за доброволните войници ще е безплатното медицинско обслужване.

Ще им бъдат направени и застраховки срещу смърт, неработоспособност вследствие на злополуки при изпълнение на задълженията и т.н.

При първоначалната военна подготовка неграмотните войници ще бъдат записвани на вечерни училища по тяхно желание, за да завършат средно образование.

Поради ограничения брой длъжности с изисквания за основно образование обаче не се предвижда тези доброволци да изкарат цялата казарма, а само началната военна подготовка. Но ако се запишат да си довършат гимназиалните класове, ще получават допълнително финансово стимулиране по време на ученето. След като вземат диплома за средно образование, ще могат да преминат през доброволна служба за не повече от 4 месеца. По-късно те ще бъдат зачислени към запаса.

След първия месец на начална военна подготовка за среднистите и висшистите пък ще следва възможност и за специална в батальоните в Плевен и Сливен за още 2 месеца. Това ще става със сключването на нови договори и младежите вече ще получават и финансови възнаграждения под формата на стипендия. Ако пожелаят, може още на този етап да сключат договор за кариера като професионални войници. Договорът ще е за поне 3 години.

Кандидатите могат също така и да откажат да доброволна служба и да бъдат директно зачислени към запаса след завършване на специалната подготовка.

Тези, които са избрали да изкарат доброволната военна служба за 3 месеца, ще се назначават на вакантни длъжности във войската, а по-късно според желанието им могат да сключат договор за преминаване на професионална военна служба за 3 години.

Преминалите през доброволната военна служба може да бъдат мобилизирани в мирно време при настъпване на кризи, терористични актове, природни бедствия и оказване на първа помощ, ако това е необходимо.

Досегашният модел за набиране на кадрови войници чрез конкурси ще се запази.

България ще се възползва от опита на редица европейски държави, за да въведе доброволната казарма, обясниха от Министерството на отбраната.

Сред тях са Румъния, Германия, Сърбия, Норвегия и Литва.

Най-добре развитият модел за доброволна казарма се оказва този на Германия. Още през 2011 г. там е премахната наборната военна служба и в момента държавата разчита изцяло на доброволци.

Младежите прекарват в казармата общо 23 месеца.

Федералната република обаче предлага добри финансови стимули - солидно заплащане, данъчни облекчения, детски надбавки, пари за квартира, съдействие за кариерна ориентация и допълнително финансово стимулиране при добре постигнати резултати.

Освен това за влизането в германската казарма се стимулират и чужди граждани. На тях им се предоставят добро заплащане и възможност за работа. Целта е по този начин те да се интегрират по-лесно и бързо в обществото, като заедно с това служат на държавата. Офертата вече е валидна и за легално влезлите в страната бежанци.
 


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
няма кай да ви чуе!
216
0
 
3
 
! Отговори
Симе Салама преди 7 месеца
По *** от полицай е военен ***. За нищо не стават.
215
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Със заплатата на агент -иван,бих служил десет пъти, по три месеца,даже и на мисии,бих тръгнал,но пожелание,даже и в тоалетна не се ходи.
214
1
 
0
 
! Отговори
УВО 99 2450 преди 7 месеца
Нещата никога не може да са като преди.
Бочев нал знаешз ако те барна някой ден?
213
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А може ли да си взимам калашника с мене след работа. Че имам с едни момчета разправия ... Споко, те са лоши хора и без тях е по-добре за България! Слава!
212
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Пародия,която няма да проработи.А и вероятно ще се усвоятедни пари...
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
20 години не могат да се натаманят откъде да купят 20 изтребителя за да им паднат по-големи рушвети ама сега доброволна казарма щели да правят
210
4
 
13
 
! Отговори
привилегии преди 7 месеца
Аман от служещи на националната сигурност ГЛАВНО заради привилегии. От наемници нищо не става. Платени негодници
209
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Ще се наредят кафевите да изкарат по някой лев.
208
0
 
16
 
! Отговори
мъни ,мъни преди 7 месеца
Първо България има нужда от много пари ,че да издигне стандарта на българина на европейско ниво ,да спре да бяга и да има нужда и желание да защити родината си ,тогава този нов българин ще намери начин как да го направи, защото наистина ще чувства България като родина на този етап я чувства като мащеха.... а на следващия с крадците партиици нещата ще са и по зле защото тяхната цел не съвпада с целта на обикновените хора от който на туи отгоре се иска и да ги защитават ,което няма да стане !
207
0
 
14
 
! Отговори
мъни мъни.... преди 7 месеца
Казармата се връща ,че едни хора да направят далаверата, то ако с елементарни познания за калашник се водят космически воини и се свалят апачита ,маршируващите федаини щяха да унищожат американците за няколко дена ...всичките бяха минали по2-г иракско убучение и уж бяха фанатици...да с леви ,десни и разглобйване на калашник и доземетрични прибори от хиляда и балканската война професионалист защитник не се става ,,та чак и в сигурността ще работят и не знам си къде---простотия та дрънка ....
206
1
 
3
 
! Отговори
българска майка преди 7 месеца
До истината

ражда саво червени тикви и картуни!
205
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 7 месеца
До ***

Ви разбрахте ли, че сме още северна турска колония? Русия е много далече от нас!
Ками не можем да си вдигнем гащите!
204
4
 
6
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 7 месеца
Като си имахме армия - колко войни сме спечелили???
203
0
 
10
 
! Отговори
колонията преди 7 месеца
НИЕ СМЕ САМО ЕДНА КОЛОНИЯ БЕЗ НИКАКВА АРМИЯ!!!!!!!!!
КОЙ НИ Е ИЗЛЪГАЛ, ЧЕ СМЕ ДЪРЖАВА?
202
1
 
4
 
! Отговори
ЕНИЧАРИ преди 7 месеца
До Уууу!

САМО ЗА ТАКИВА НИ БИВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
201
0
 
13
 
! Отговори
Уууу! преди 7 месеца
Шменти капели са това.Армия ли?Кой не е решил не ни е превзел!Отдавна няма армия и няма и да има!!!
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умно, много умно!
Този принцип се прилага успешно и в други държави.
Само да не го "побъларим".

Бг има нужда от собствена армия, за да е в състояние гарантира защитата на териториялната си цялост и независимост.
199
1
 
14
 
! Отговори
do 212 преди 7 месеца
много точно го каза, точно за това е тази казарма да се заобиколят едни закони които тези иначе по закон няма да помиришат нито тази работа нито всички бонуси,а целта е да напъхаме в управата точно едни по "изключение",да им дадем и средно и административна работа и без да отговарят на условията да им дадем работата за която други учат и се борят честно.А разбира се това идва по политическа линия,обикновено е сделка между партии уж срещу подкрепа да уредят нашите хора на престижна работа заплата, образование.
198
5
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Не може да има "доброволна казарма",защото това обезсмисля самото понятие за Родина,държава.