Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос

В Испания компанията развивала дейност без лиценз
Обновена: 19 авг 2018 15:23 | 18 авг 2018 07:38, Елка Василева
131
Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос
Снимка: архив, Булфото

Собственикът на фалиралия кипърски застраховател “Олимпик”, който остави без застраховка “Гражданска отговорност” близо 200 000 коли в България, търгува и с оръжие, пише “Труд”. Едноличен собственик на капитала на “Олимпик” АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо.

Това става ясно от кореспонденцията на Комисията за финансов надзор с надзорния орган по застраховането в Кипър. Алонсо е собственик на “Олимпик” чрез неговата фирма Hispakol.

Още по темата

От комуникацията с кипърския надзор КФН разполага с ограничена информация за акционера, от която става ясно, че основната му дейност е в други държави извън България и Кипър и освен чрез клона на застрахователя по никакъв начин не е свързана с България.

Проверка на “Труд” обаче показа, че дейността на Диего Гонзалес Алонсо е много разнообразна и интересна и поставя въпроса как “Олимпик” е получил лиценз в Кипър.

През юни 2015 г. Комисията за ценните книжа в Испания (CNMV) предупреждава обществеността, че лицето Диего Гонзалес Алонсо няма лиценз да предоставя инвестиционни услуги.

Испанецът притежава и застрахователно дружество в Бразилия, което също оперира под марката “Олимпик”. Алонсо има бизнес и в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република. Според информационни агенции в Кипър испанецът развива застрахователна дейност и на Коморските острови в Индийския океан.

Премийният приход на ЗК “Олимпик” в България през 2017 г. възлиза на 52 млн. лв., съобщиха от КФН в отговор на въпрос на вестник “Труд”. Данните са на база статистическа информация, събирана и предоставена от БНБ. Общият премиен приход, реализиран от клонове на застрахователи от други държави членки на ЕС, възлиза на 89,4 млн. лв.

У нас право да работят имат 618 застрахователи от ЕС, като 13 имат клон. Загубите за клиентите на “Олимпик”, чиито полици са прекратени, се оценяват на 9,35 млн. лева, каза Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Обезщетения от “Олимпик” ще може да се получат от Кипърския гаранционен фонд след септември, когато се очаква да се произнесе съдът на Кипър. Българският гаранционен фонд ще поиска да си сътрудничи с кипърския, за да помогне при изплащането, обявиха от КФН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А с какъв чин от Кгб е босът?
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се говори в застрахователните среди, влизането на Олимпик в България е станало със силната протекция на сивия кардинал на ГЕРБ. Това едва ли е толкова трудно да се разследва от непредубедени журналисти.
66
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 5 години
До АнонименКъде остави Булстрад,Армеец,Алианц - май не ти отърва да плащаш по-скъпа ГО а ?
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалита на Олимп е инсцениран.
64
0
 
19
 
! Отговори
нотариално заверено преди 5 години
И сега к'во - като ида в офиса на новия ми застраховател и пожелая да сключим ГО , трябва ли да му искам декларация- до края на срока на полицата той НЯМА да фалира или имигрира или еволюира..... Ег***ти .............
63
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до гробокопачТиква е от женски род. Не убиждай приватизаторката.
62
19
 
6
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
отново руски капитали - където има мръсотия, там търси Русия! ФАКТ!
61
1
 
19
 
! Отговори
Г-н Споков преди 5 години
А, къде са гледали коп... тата от ДАНС?Кому хея са държали?Уволнение, веднага!
60
1
 
14
 
! Отговори
Г-н Споков преди 5 години
А, къде са гледали коп... тата от ДАНС?Кому хея са държали?Уволнение, веднага!
59
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ралица Агайн. Вечната Калинка. Помня я като депутат от НДСВ. Като си номенклатура, все ти намират сладка работа като шеф. Тая нищо не е работила.
58
7
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименО, простий и юродивий демократе, като Бойко яко те изклати, тогава пак ела, пиши, или по-добре, ти гузно замълчи! Скверни и проклети мислите твои, водят към погибел, всеки човек.
57
7
 
28
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тиквата е наакан яко. Затова мълчи. Викат го в НС, той пак мълчи. Държавата мълчи. Защото Тиквю е Държавата;))) какъв нон-сенс;))) Сега го няма Орешарски и Станишев, да си изтрие кунките с тях. Тъй, че, наистина е възможна връзка на Борисов с испанският оръжеен бос, който съвсем спокойно, може да се окаже и евреин.
56
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сключвайте застраховка "Гражданска отговорност" чрез брокери! Сключвайте директно в офис на застрахователната фирма. През миналата година брокерите са вземали по 25-26 % от всяка направена застраховка към пирамидата "Олимпик", докато другите застрахователи са им давали максимум по 16-17 % от стойността. За това имаме 200 000 изгорели. Когато се заобиколят брокерите, стойността на застраховката пада с най-малко 1/5. Сериозните компании са "Уника", ДЗИ и "Женерали". Останалите са съмнителни.
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачО неразумний и юродиве...Поради что си забравил колко пъти фалира държавата, всички спестявания отлетяваха, и то все при една и съща партия...Държавата не е лош стопанин, тя е най-лошия, особено при онази партия!!!
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най големия мишок е много тих нещо !?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PipiВсъщност е добре човек винаги да проверява тези неща.
52
6
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Как беше... Държавата е лош стопанин, да ликвидираме всички държавни институции, да оставим без държавна опека, частната инициатива... И още: държавата трябва да се управлява като частна фирма. Само дето, частните фирми и физическите лица, също фалират и то така, че да не може да им се търси отговорност. Защото частна инициатива без държавна опека, води до безотговорност, спекулация и мошеничество. Така 200 000 работиха ангария за един оръжеен бос, т.е. откровен бандит и разбойник!
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж само в БГ ставаха такива неща :)) И това ли вече не е в БГ само. Ами като търсите евтиното ...носите си риска. Така е в живота.
50
1
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
За хора като този Мигел де Сервантес е казал: "Който иска да забогатее за шест месеца на петия го обесват"
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комисията за Финансов Контрол /КФН/ Е ЕДНА КУХА КОМИСИЯ, КАКТО СА И КУХИ МНОГО АГЕНЦИИ. В ТЯХ СЕ НАЗНАЧАВАТ ПРЕДИМНО ЖЕНИ. КОИТО СИ КАРАТ ЕДИН СПОКОЕН ЖИВОТ БЕЗ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ.