Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос

В Испания компанията развивала дейност без лиценз
Обновена: 19 авг 2018 15:23 | 18 авг 2018 07:38, Елка Василева
131
Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос
Снимка: архив, Булфото

Собственикът на фалиралия кипърски застраховател “Олимпик”, който остави без застраховка “Гражданска отговорност” близо 200 000 коли в България, търгува и с оръжие, пише “Труд”. Едноличен собственик на капитала на “Олимпик” АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо.

Това става ясно от кореспонденцията на Комисията за финансов надзор с надзорния орган по застраховането в Кипър. Алонсо е собственик на “Олимпик” чрез неговата фирма Hispakol.

Още по темата

От комуникацията с кипърския надзор КФН разполага с ограничена информация за акционера, от която става ясно, че основната му дейност е в други държави извън България и Кипър и освен чрез клона на застрахователя по никакъв начин не е свързана с България.

Проверка на “Труд” обаче показа, че дейността на Диего Гонзалес Алонсо е много разнообразна и интересна и поставя въпроса как “Олимпик” е получил лиценз в Кипър.

През юни 2015 г. Комисията за ценните книжа в Испания (CNMV) предупреждава обществеността, че лицето Диего Гонзалес Алонсо няма лиценз да предоставя инвестиционни услуги.

Испанецът притежава и застрахователно дружество в Бразилия, което също оперира под марката “Олимпик”. Алонсо има бизнес и в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република. Според информационни агенции в Кипър испанецът развива застрахователна дейност и на Коморските острови в Индийския океан.

Премийният приход на ЗК “Олимпик” в България през 2017 г. възлиза на 52 млн. лв., съобщиха от КФН в отговор на въпрос на вестник “Труд”. Данните са на база статистическа информация, събирана и предоставена от БНБ. Общият премиен приход, реализиран от клонове на застрахователи от други държави членки на ЕС, възлиза на 89,4 млн. лв.

У нас право да работят имат 618 застрахователи от ЕС, като 13 имат клон. Загубите за клиентите на “Олимпик”, чиито полици са прекратени, се оценяват на 9,35 млн. лева, каза Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Обезщетения от “Олимпик” ще може да се получат от Кипърския гаранционен фонд след септември, когато се очаква да се произнесе съдът на Кипър. Българският гаранционен фонд ще поиска да си сътрудничи с кипърския, за да помогне при изплащането, обявиха от КФН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
14
 
! Отговори
опа преди 5 години
А кой е собственик на алпийска фирма Дъглас?
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО ЕДИН ЗАТРАХОВАТЕЛ ФАЛИРА ИЛИ БАНКА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ОДИТ И АКО ИМА УМИШЛЕН ФАЛИТ ЗАПОВЕД МЕЖДУНАРОДНА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ И ДЕЛО!!!САМО, ЧЕ НАШЕТО КФН ЗА НИЩО НЕ СТАВА ОСВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ НАЛАГАНИЯ НА ГЛОБИ И ИГРИЧКИ!!!! ДАНО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ИЗПЪРЖЕНИ ВЗЕМАТ МЕРКИ!
46
0
 
18
 
! Отговори
Pipi преди 5 години
До НикиНе е работа на хората да правят разследване на фирмите. Са това си има органи, механизми и закони, и хора дето това работят! Щом някой е допуснал дружестото да работи на Бг пазар и още повече да застрахова стотици хиляди хора и държавни и общински органи, значи трябва да има контрол.. Е да, ама май не!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокерите го направиха още по богат
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ФАЛИТ ИМА ИЗТОЧВАНЕ ТИП ЧЕРЕПА!!!!ПЪРВО СЪБРАЛ ПАРИТЕ ЗА ЗАСТРАХОВКИ ПОСЛЕ ЗАБАВИЛ ПЛАЩАНИЯТА ИЗТОЧИЛ ПАРИТЕ И ЕТО ТИ ФАЛИТ!!!ПРИХОДИТЕ КОИТО Е ПОЛУЧИЛ ЗА ТАЗИ ГОДИНА С В ПЪТИ ОТ ИЗПЛАТЕНИТЕ РАЗХОДИ НО ОБЯВЯВА ФАЛИТ ЩОТО ПАРИТЕ ИЗТОЧЕНИ!
43
3
 
1
 
! Отговори
До Циник от 44 преди 5 години
*** прав си, обаче нашенската каша не е гурме ресторант. По скоро прилича на ресторант за бързо хранене. Слагам + за мнението! ;-)
42
1
 
5
 
! Отговори
Телерик преди 5 години
До Ци н ик: Беше ли на джамия, или още се размотаваш? И да не забравиш да се измиеш преди това!
41
6
 
3
 
! Отговори
Циник до 44 преди 5 години
...забравих да питам. Ти като си поръчаш бийфтек в ресторанта, питаш ли сервитьора за името на кравата или правиш независимо проучване?..---------В интерес на истината.... гурметата по цял свят - питат! Но само в цивилизования!Плащат луди пари за стек от масажирано японско теле...а *** - се интересуват - дали кучето и котката в кебапчетата им още мърдат..
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана бе? Нали троловете твърдяха, че собствениците били СИКаджии?
39
0
 
6
 
! Отговори
До Ники преди 5 години
А, забравих да питам. Ти като си поръчаш бийфтек в ресторанта, питаш ли сервитьора за името на кравата или правиш независимо проучване?
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Гонзалес да не е портиер в хасиендата на Мис *** в Барселона?За един приятел питам.
37
0
 
12
 
! Отговори
До ники преди 5 години
Щото бай.... Ники, всеки нормален човек поставен в нормална конкурентна среда поема определени инвестиционни рискове в разумни граници. Иначе казано бидейки на българския пазар въпросната фирма (която се оказва, че държи повече от 17% дял) се предполага, че щом има лиценз е съвсем нормално да избереш нея, след като при равни други условия предлага най-ниска годишна премия. Другото е въпрос на контрол и прилагане на законодателство!
36
4
 
14
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Номерата на баце са това , гонзалес ще е някой *** от някоя испанска махала , тея схеми са ясни , баце изтупва чувала като за последно , няма такива кражби , баце ще остане легенда , крадец министър председател
35
9
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Бе то хубу, че си праите сметка на парите - кото нямате - *** колегата е прав!И малкото които имате - ги изсипвате на всеки кокошкар! И верно - не сте само вие виновни!На вас - за едно бързо кредитче от илядо лева - ви бъркат с микроскоп в дупетата, и ви броят пломбите - а на този с милионите - даже не го питат - откъде е дошъл, и кой е! Комодски острови...седалище в Кипър..бизнес в Бразилия...вони - та се не трае!Кой трябва да осъществи контрол?Е на тоя простичък въпрос като си отговорите
34
2
 
4
 
! Отговори
пики преди 5 години
До никиТи ако имаш кинти в излишък,не всеки ги има.
33
2
 
24
 
! Отговори
Pipi преди 5 години
Не е виновен обикновенният човечец, дето си прави сметката за всяка стотинка, щото няма пари. Къде е била толкова време КФН, дето пак проспа проблема, както и с КТБ?!? Тези хора там изобщо знаят ли защо взимат заплати? Той испанеца години наред правил печалба в Бг, те сега се сетили да проверят кой стои зад компанията. Нямам думи...
32
17
 
8
 
! Отговори
ники преди 5 години
То българинът ако има по-евтина застраховка би се застраховал и във фирма от Намибия (примерно) и после ще мрънкат че нямало контрол?!Защо не се интересувате кои са собствениците преди да си правите застраховка?
31
5
 
16
 
! Отговори
гуню преди 5 години
Държавата не може нито веднъж да защити бг гражданите, защото небето ще падне
30
1
 
8
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здравето на духа пийте една студена вода.
29
0
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Г-жа Агайн да не би случайно да е дъщеря на офицера от ДС Венцислав Агайн?