Андрей Георгиев, дарил $2 млн. на Ломската гимназия, израснал в бедност

Докторът натрупал богатство в САЩ от фондовата борса
19 авг 2018 10:00, Александър Попов
72
Андрей Георгиев, дарил $2 млн. на Ломската гимназия, израснал в бедност
Снимка: 168 часа

Българският емигрант д-р Андрей Георгиев, който почина през 2014-та на 93 години, е един от най-големите дарители и със сигурност името му ще бъде изписвано със златни букви в Лом. Той предостави 2 млн. долара на Ломската гимназия, но животът му със сигурност не е бил лесен.

Той е израснал в бедност и е отдал живота си на лекарската професия, а след като навършил 80 г., започнал да играе на борсата и така спечелил огромно богатство, разказва пред "168 часа" племенницата му Ирене Георгиеф, която също живее в Щатите.

По думите й Андрей Георгиев работел от 7 часа сутринта почти до полунощ, за да помага на пациентите си. Често се случвало да ходи при болни и посред нощ. Докторът не се колебаел да стане при първия зов за помощ.

Освен че имал свой кабинет вкъщи, той посещавал болни в главната болница на Уилмингтън и в католическата "Св. Франциск". Грижил се е за поне две поколения от едно и също семейство, а в някои фамилии дори за три.

Починал в същата къща, която купил през 1962 г. и в която бил и лекарският му кабинет.

Андрей Георгиев е роден през 1921 г. в София, но през 30-те години баща му Асен Георгиев става кмет на с. Медковец. Така Андрей е трябвало да учи в по-големия град Лом.

После е изкарал и пълен курс на обучение в Медицинската академия в София. По време на Втората световна война постъпва на служба в армията. През 1946 г. заминава за Чехословакия на специализация.

"Баба ми и баща ми са делeли от залъка си, за да може да му изпращат пари, докато учел в Прага. Даже баща ми е разказвал, че е носил сандали с чорапи през зимата, всичко е отивало при чичо ми", връща спомените Ирене Георгиеф.

След Чехословакия следва престой във Франция, а през 1952 г. окончателно емигрира в САЩ.

Зад Океана Андрей Георгиев имал няколко романтични връзки, но никога не се е женил. Няма и собствени деца.

Първоначално се установил в щата Орегон и започнал лекарска практика. Преместил се в Сан Франциско, но усещал, че това не е неговият град. Търсел къде ще се чувства най-добре и така открил Уилмингтън, щата Делауеър. В католическата болница "Св. Франциск" му предложили постоянна позиция, затова напуснал Сан Франциско през 1959 г.

3 г. по-късно започнал и частна практика като джипи. Тъй като бил ерген, единственото му семейство бил брат му, за чието изтегляне в САЩ правел всичко възможно. Накрая успял да доведе семейството на Славян Георгиев зад океана през 1968 г. Двамата братя не се били виждали от 1946 г.

Като хоби докторът насаждал всяка година в двора си домати и краставици и много се радвал, когато разсадът върже добре. А брат му отглеждал грозде.

"Чичо ми много се гордееше с реколтата си и често раздаваше зеленчуци на съседите си и на дългогодишните си пациенти", разказа Ирене Георгиеф.

След като навършил 80 г., започнал да играе на борсата и така натрупал богатството си, разказа още Ирене Георгиеф. Търгувал по т.нар. day trading (акциите се купуват сутринта и се продават до края на деня в подходящ момент - бел. ред.). Именно този профил на трейдъри е най-стресов според запознати заради необходимостта да цепят секундата при покупко-продажба.

Най-често с това се занимават млади хора, а д-р Георгиев е поставил рекорд за начинаещ. Играл на борсата повече от 15 г. Въпреки че не притежавал собствен компютър, следял ежедневно котировките във в. "Уол стрийт джърнъл", за който бил абониран, и финансовите тв канали.

"Проучваше пазара и решаваше какво да купи и продаде. Притежаваше много детайлизирани справки и така преценяваше ходовете си на фондовата борса.

Давал ми е съвети какво да правя, за да спечеля и аз, но никога не съм се опитала да последвам примера му. Чичо ми успя, защото наистина обичаше парите", допълва племенницата му.

Въпреки това докторът не харчел безразсъдно. Имал слабост към луксозните коли и марковите дрехи, но това били най-скъпите му покупки. Не давал доларите си за други екстри за себе си или за близките си. Живеел в къща, която плачела за ремонт, но щедрият към ученолюбивите българчета от Лом лекар не искал да я подобри.

Андрей Георгиев ходел изключително рядко на почивка, предпочитал да си седи вкъщи и да следи котировките на борсата.

"Не знам дали е започнал да играе на борсата с намерението да използва спечелените пари за благотворителност, но на стари години му дойде идеята за финансова подкрепа на различни каузи и вероятно тогава е започнал да мисли за завещание", допълва Ирене Георгиеф.

Според нея чичо й изобщо не бил сантиментален човек. Дълбоко вярвал, че САЩ е единствената страна, която предоставя идеални възможности на всеки, който е достатъчно умен да рискува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Тролче преди 5 години
Глупости....нас БКП роди,и даже ***....
68
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекари специализирали в САЩ.Виж ти ,тези учени.Все си мисля,че не се разказва истината за този български емигрант.
67
1
 
8
 
! Отговори
Jana преди 5 години
Da vidim kakvo shte napravi Ломската гимназия s parite?!!...
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди мислех за хората, желаех им само доброто, но после ги опознах и разбрах, че е най-добре да се отдръпна, и да си поставим бариерите.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До добър ден,тъга!уххх... ай ... пътя. За да стане богат, нали трябва да му дават много пациентите му. Е виж - в България са богати. Даваш им по 1000-2000-5000 и нагоре лева. Добре ли е :)
64
6
 
6
 
! Отговори
добър ден,тъга! преди 5 години
За мен в тази статия има много тъга и разочарование.Благородството и щедростта на този ЧОВЕК/с големи букви/ са несъмнени.Но...цял живот той работи за пациентите си и не става богат!?Богат става,когато се заема с търговия,спекула и гешефт!Така се става богат,никакъв ум и достойнства не са необходими!?А щастлив ли е бил?И не ми говорете за Бил Гейтс и др!И той е станал богат чрез гешефт и е наложил един софтуер,далече от съвършенството!По същия начин беше елиминирана преди време касета БЕТА макс
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
62 - Браво ! Писна ми от психопати, прооовядвях насилие, безаконие и смърт, наричащи всички около себе си предатели, а в последствие искащи да вземат властта, защото раброра се, игато имаш мощ, трябва да аимаш и власт. Миналия век го минахме това ниво, така че нека не повтаряме
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...направи властна групировка и вземи властта и оправи нещата.."Абе, ***, нали знаеш с какви действия става това?Точно така, позна-с престъпления.Не всеки иска да започне с рязане на пръсти и уши и да премине към масов геноцид на хора, какъвто извършва твоят кумир Тиквата. Не всеки е груб, безпардонен ***, който е готов за пари да гази по главите на околните.Измисли други съвети.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58 Последният опит на дядо ми, да направи такова нещо, завършил с половина север застреляни, а дядо ми се крил зад граница 15 години ... Не знам, но си мисля, че за опит за преврат, все пак дават доживотна в България.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
59 - Пич, ако имах пари ... Нямаше да работя ;)
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано никога не се унищожаваме да работим за успех,кариера,благополучие(пари,много пари),да треперим за собствената си кожа в България.А много неща в САЩ не струват така че не се продавайте хора.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви гони бе предатели , ми седи тука бори се бе , направи властна групировка и вземи властта и оправи нещата.. На предателя винаги някой друг му е виновен , ако не са комунистите , ще е Боко.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква колония, бе *** като в Германия и Италия, хората изкарват по 4-бълхарски заплати за месец?!ДГД, нещастнико!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Предателя вижда във войната с други средства - благородство. и дарителство."Това дори не се компилира ... я дай пак ?
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"учели в чубина ми като изкараш 5-6години там и вече не си същия не си българин.."Да, така е. Имаш образование, не ти идва на акъла да даваш рушвети, плащаш си данъците и сметките, мислиш за бъдещите поколения ... Иначе ко - търкай билетчете.
54
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е колония не защото САЩ и Англия са ви окупирали с война.. А е сме Колония защото има твърде много предатели.. Предателя вижда във войната с други средства - благородство. и дарителство.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И забелязвам, как на 16-7-8-9, хората са далеч по-добри и можещи, отколкот, като стана на 30 в България. Има нещо, което ги разваля и проваля. Нещо, което ако не орпавим скоро, ще завлече всички ни ...
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ дефинирай го това Българин, че не ми е ясно, какво точно значи за теб ? Ляжал в мухлясало общежитие, бачкал за по 2 лева на час, докато на лекциите, преподавателите му са казвали, колко са прости младите и как за нещо не стават, а през ваканциите е ходил на море, за да бачка на мутрите за по 500 лева, че да не умре от глад зимата ? Защото това е съдбата на 95% от младите българи, да те светна.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как па немаше един роден лекар, да дарява пари, завършил по онези времена ...А сетиха - давахте им стотнки и пенсиите им са като на продавачка с 15 години стаж и 15 години телк. А за всеки е ясно, че всеки по сериозен лев в 90те, просто се взе от хората.Аз казвам СТИГА ! А Вие ?
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да точно така , дете като изкара пубетертетските и младежките години в чубина повече не е българин.. Едно е да идеш на 30г. съвсем друго е 18-19г.