БЛС за починалата Ренета: Без изводи преди фактите!

От организацията ще се самосезират по случая от Сливен
20 авг 2018 19:05, Василия Пейчева
10
БЛС за починалата Ренета: Без изводи преди фактите!
Снимка: Архив, Булфото

Централната комисия по професионална етика на БЛС ще се самосезира по случая с починалата в Сливен родилка. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз /БЛС/ във връзка със случая в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен.

Още по темата

Припомняме, че Ренета Томова почина няколко дни след първото си раждане – на малката Мария. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, младата жена споделила, че се чувства като смазана, че всичко я боли, че натискали корема й, защото бебето не искало да излезе. Те настояха, че става дума за лекарска грешка и ще търсят правата си в съда.

От БЛС апелират за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина.

От организацията са посочили, че за да се извършат проверките от компетентните органи и да се уточнят обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент е необходимо време.

Ръководството на БЛС се е запознало със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари, е посочено в становището и е допълнено, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице.

От Българския лекарски съюз са изказали своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова.

"Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата", е посочено в становището.

БЛС са посочили, че и при този случай ще се придържат към принципа си на работа - да не популяризират незавършени производства и да не уронват името на лекарската професия, преди да имат обективни факти и конкретни доказателства, с които да боравят.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Ева преди 6 месеца
За какво доверие в системата говорите, бе, uduоти??? Посочете ми един-единствен път, в който лекар е признал вината си и са го наказали!!!
9
11
 
6
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 месеца
И здрав като кремък клинично и частично параклинично да влезеш за раждане или операция, пак можеш да си отидеш и без лекарска грешка. А и какво значи здрава - да не би да са и правени скенер и ЯМР преди раждане? Секунди преди да умреш от аневризма например си видимо толкова здрав... Ако се докаже грешка или, още по-лошо немарливост - ясни са последствията.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още от време оно се носеше лоша мълва за родилното дело в България. За съжаление няма промяна. И това има последствие
- демографски срив.
7
3
 
19
 
! Отговори
Лекари НЕКАДЪРНИЦИ преди 6 месеца
Какви факти бе, БЛС? Влиза здрава родилка, излиза мъртва. Това са фактите. Ако плода е бил с голям размер, ако е бил неправилно разположен, това с метода образна диагностика през 2018 година лесно може да се установи. Съответно чрез ц.сечение да се роди детето. Тази "лекарка" отдавна трябваше да е в ареста. Не друг а вашата немърливост и непоемане на отговорност нагнетяват напрежение в обществото

Престъпна немърливост е през 2018 година ЗДРАВА жена да влезе да ражда и да почине.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"...Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия ....." — сега ние за репутацията на лекарите ли трябва да се грижим...? Не стига че сме потърпевши, ами ще им лъскаме имиджа! Те по принцип се смятат за Богове, но си е ТЯХНА РАБОТА да си пазят авторитета! Не е задължение на пациента!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Не си прав. Иска справедливост. Както видяхме кръвта е за сметка на други.
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе народът факти не го интересуват. Кръв иска.
3
4
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
БЛС е бетер Коза Ностра-правилото за Омертата важи с пълна сила!А законът е такъв,че силно затруднява съдебното преследване на лекари.
2
4
 
21
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 месеца
Гарван гарвану око не вади.....
1
6
 
18
 
! Отговори
Баш Експерт от БЛС преди 6 месеца
Родилката във видимо нетрезво състояние брутално е нападнала лекарския екип. Лекарският екип защитавайки живота си е причинил смъртта й при неизбежна самоотбрана. Мдаааа..