Кога ще разберем истината за Ренета? Болницата мълчи, Сливен скандира!

Майката на родилката: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!
20 авг 2018 09:15,
105

Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка върху здравеопазването в Сливен.

Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

Първоначалните заключения сочат, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

В знак на съпричастност стотици сливналии излязоха на протест пред болницата. Но кой да ги чуе - директорът на болницата е в отпуск, а д-р Таня Пашева, ръководила раждането, отказва коментар, докато болницата не излезе с изявление и не станат ясни резултатите от аутопсията на жената.

Още по темата

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се тази сутрин почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", посочи пред Bulgaria ON AIR Петър Томов, бащата на починалата родилка.

По думите му след седмица ще приемат новородената Мария в София на рехабилитация, бебето има мозъчен оток и пареза на едната ръчичка.

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък, пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание.

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заключи Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
5
 
! Отговори
За Кюстендилеца преди 5 години
"Само един пример за алчната ,,бяла мафия,, - диабетиците са освободени от потребителска такса. Но точно в кабинет на ендокринолог/лекар,който лекува диабетици/ поне на 5 места има табела с потребителската такса !!!" Хахахаха, божееее, бай *** за да наплюе е склонен и да се изложи като кифладжия с познанията си за ендокринните болести. Важното е да е взел отношение, много" компетентно", по всякакви теми. Смешници! И те ще съдят, кой крив, кой прав?!?!?!
88
2
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
Да живее стройната медийна кампания с мото "Лекарите са в корена на всички злини!". Да ги *** и България да пребъде! Ще ни лекуват журналята, врачките и шаманите! Урааа!
87
2
 
5
 
! Отговори
До m преди 5 години
Ами като станат банкери и бизнесмени, кой ще плюете бре? И при кого ще ходите да ви "убие" с лечение? То, че не си струва, всички нормални медицински служители са наясно. Но, карайте без тях, щом можете... Пък те ше идат да изкарват пари.. И тия 30000 къде си ги сънувал. Е да 20-30 доктора в държавата сигурно вземат... от десетки хиляди в съсловието....
86
2
 
3
 
! Отговори
m преди 5 години
Уф, ми като искате големи заплати станете банкери и бизнесмени. Заплатите на лекарите варират според болницата в която работиш. Едни взимат 1000 други 30 хиляди. Как се променя живота на близките след една такава загуба сигурно сами знаете. Щото след такава загубата и травмата от нея е изключително трудно да запазиш здравето си. Сили но близките да се запазят и мир на душата на починалата.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюс това и двата метода никой не ги е отричал и забранявал и се прилагат и в по-развити държави.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А решете кой е метода Кристелер или Форцепс?
83
1
 
2
 
! Отговори
ЗАКОН преди 5 години
БОЙКО, ЗАЩО НЕ ДАДЕШ ПРАВО НА ТОКУДА ДА КУПИ БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН?БОЙКО, ДАЙ ШАНС НА ЛЕКАРИТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ПО 400К ГОДИШНА ЗАПЛАТА! ЗАТВОРИ ДЪРЖАВНАТА БОЛНИЦА В СЛИВЕН И ОТДАЙ ВСИЧКИ КАБИНЕТИ ПОД НАЕМ НА ТОКУДА.ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СА СЪОБРАЗЕНИ С ТЕЗИ В МОЛОВЕТЕ. МИНИМУМ 10 000 МЕСЕЧНО ЗА ТЕЗИ ПОД НАЕМ.БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН ДА СТАНЕ ЧАСТНА!!!БОЙКО, ТИ ТРЯБВА ДА ДАДЕШ ШАНС НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ В СЛИВЕН ДА РАБОТЯТ В ТОКУДА ИЛИ АМЕРИКА С ВИСОКО ДОХОДИ - МИНИМУМ 400 000.00 ЛВ
82
2
 
2
 
! Отговори
америка преди 5 години
В Америка дават 200 000.00 долара заплата на лекари.Всеки бг лекар има право да спечели зелена карта и да работи в америка за 200 000.00 долара.БОЙКО БОРИСОВ ДА РЕГИСТРИРА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ОТ ТАЗИ БОЛНИЦА ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА. ПОСЛЕ ДА ГИ УВОЛНИ ВСИЧКИТЕ! ДАЙ ИМ ПРАВО ДА РАБОТЯТ В АМЕРИКА ИЛИ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА РАБОТА В ТОКУДА!!!БОЙКО БОРИСОВ, НЕ ОТНЕМАЙ ПРАВОТО НА ТРУД И ВИСОКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ПО 400 000 ЛВ ГОДИШНО.ДАЙ ШАНС НА ЛЕКАРИТЕ В ТАЗИ БОЛНИЦА. ВСИЧКИТЕ НА БОРСАТА!!!
81
1
 
6
 
! Отговори
До Кюстендилеца преди 5 години
Ейййй, майстор-капацитете? Това, че пилешкото ти мозъче е чуло само за диабет, не значи че не съществуват заболявания на щитовидната жлеза, на хипофизата, затлъстяване и куп други, които също се лекуват от ендокринолог. *** нищо, ти добър пример даде. Само, че не за "алчността на бялата мафия", а за средното ниво на интелигентност на коментиращите тук. Хайде, продължавайте да раздавате правосъдие, експерти! Имате "голямо покритие" на самочувствието за компетентност :))))
80
0
 
2
 
! Отговори
До Мда преди 5 години
Не ги е сънувал, но него го бият, нали? И той трябва да е мнооого благодарен, че с 1000-та си лв е получил само юмруци и псувни, а заслужава да го утрепят... Няма такава държава! И в животинския свят не е такъв зверилник! С това общество светло бъдеще чака децата ни!
79
7
 
4
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Не оправдавам грешките и проблемите в здравеопазването, обаче теориите, че медицинските работници са задължени на обществото заради "тоновете" пари, които се изливат върху тях от прословутите ни осигуровки е гротескно и нелепо. Направете справка за средните доходи на лекар, сестра и санитар и пак говорете... Изливат се пари, *** на избрани места и хора, средностатистическия лекар не ги е и сънувал...
78
7
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Къде, къде??? Къде вземат по 5000, че да идем всички там? Май се лекувате в частните бутикови болници май? Щатна заплата на ШЕФ клиника в държавна болница е 1200 лв, лекар около1000? По-ниски от на касиерките на Лидъл... *** не ви се ще да проверите, дали е така, нали? По-угодно за да плюете, е да разправяте врели-некипели, че всички доктори са милионери като Генчо Начев.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гражданинпоне да не умъртвяват щом са им ниски заплатите!
76
2
 
11
 
! Отговори
до wtf преди 5 години
И как например като увеличим дори и 3 пъти здравните си вноски ще променим отношението и ще повишим качеството на лекарското и болнично обслужване?Щото веднъж бръкнал в "кацата с мед", при това безнаказано и почувствал вкуса на меда, рекетьора в "бяла пристилка" няма да се откаже лесно и по собствено желание да изнудва хората, нужен е пример когато такива лекари бъдат осъдени, при това с цялата суровост на закона.Не може лекарите да получават по 5 000лв. заплата в най-бедната държава на ЕС.
75
0
 
6
 
! Отговори
До Татко преди 5 години
Напълно прав сте. Категорично трябва, като няма пари в системата за добри усливия, квалификация, апаратура и ако щете адекватни заплати - НЗОКа да покрива само минимума в ДЪРЖАВНИ болници. Който иска лукс и тоалетна седалка с подгряване-в часпрома да си доплаща от допълнителна осигуровка... Или кеш. Тамън ще спре теча в бутиковите болнички, дето наникнаха като гъби и изсмукаха и без това мижавите вноски на 60% от народа
74
0
 
1
 
! Отговори
До Татко преди 5 години
Напълно прав сте. Категорично трябва, като няма пари в системата за добри усливия, квалификация, апаратура и ако щете адекватни заплати - НЗОКа да покрива само минимума в ДЪРЖАВНИ болници. Който иска лукс и тоалетна седалка с подгряване-в часпрома да си доплаща от допълнителна осигуровка... Или кеш. Тамън ще спре теча в бутиковите болнички, дето наникнаха като гъби и изсмукаха и без това мижавите вноски на 60% от народа
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Костов рома виновен
72
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе айде стига с това. Добри са не лекарите за тез пари толкова
71
3
 
8
 
! Отговори
Татко преди 5 години
До Гражданин 70. За какво да внасят хората, когато получават една и съща услуга независимо дали плащаш 20 и или 208 лева ЗО ? Нека да разделят вноската на задължителна и допълнителна, нека с допълнителната да дадат на хората възможност да си плащат скъпи операции или частни прегледи, за да знаят хората за какво отиват парите им ! Ама май тогава ще лъсне истината за НЗОК ?
70
7
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Значи, може да се осигуряваме на мижави пари, щото не ни били заплатите като на запад и сме извинени... А пък може да имаме изисквания за западно ниво, удобства и отношение, защото лекарите ни го дължат?!?!? Срещу... какво?!? Срещу пършивите 15-20 лв, дето масовката внася на мимимална вноска, особено в частния сектор. Там поголовно се осигуряват на минималната, независимо от реалните си доходи. Значи какво? Пари нямаме, *** изисквания имаме... Щото... Аз не внасям, *** искам... Някой ми е длъжен..