Кризата с "Олимпик": Изненада ли е фалитът, какво да правят "опарените"?

Как се стигна дотук и какво следва – въпроси и отговори
Обновена: 20 авг 2018 14:51 | 20 авг 2018 13:00, Екип на Investor.bg
110
Кризата с "Олимпик": Изненада ли е фалитът, какво да правят "опарените"?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявеният през миналата седмица фалит на кипърската застрахователна компания "Олимпик", която оперираше в България със свой клон, беше изненада за много от нейните клиенти. Но не беше изненада за институциите и пазара. За опасността от фалит се заговори още от началото на май 2018 г.

Така например още на 10 май българската Комисия за финансов надзор (КФН) обяви, че е била информирана за решението на Министерството на финансите на Кипър, което упражнява функциите на надзорен орган върху застраховането, с което е отнет лицензът на компанията и на същата е предоставен т.нар. "специален лиценз". От този момент на дружеството беше забранено да сключва нови застрахователни договори или да удължава срока или разширява покритието на съществуващите договори. Специалният лиценз дава право само на обслужване на вече сключените договори, изразяващо се в събиране на вноски по тях и уреждане на висящите щети.

На същата дата КФН също издаде принудителна административна мярка по отношение на клона на Застрахователна компания "Олимпик" в България да сключва нови застрахователни договори, да разширява покритието или да удължава срока по действащите договори, както и да се разпорежда свободно с активите, намиращи се на територията на Република България.

Така започналата процедура беше обжалвана по административен ред от страна на застрахователната компания, но очевидно неуспешно, за да се стигне до обявеното на 10 август назначаване на предварителен ликвидатор до назначаването на постоянен такъв от съда. Това решение беше официално обявено на 17 август, с което започналата през май процедура беше окончателно финализирана.

Като резултат от това решение кипърското законодателство предвижда автоматичното прекратяване на всички действащи застрахователни договори на ЗК "Олимпик", като то е валидно и за тези, сключени на територията на Република България от датата на официалното му обявяване. Ето защо, считано от 18 август, почти 200 хиляди автомобила у нас се оказаха без задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилстите с всички негативни последствия от това. Управлението на МПС без такава застраховка е административно нарушение и водачът му може да бъде глобен от КАТ.

По-тежки обаче могат да бъдат гражданско-правните последици: ако водач на МПС без задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите причини пътно транспортно произшествие, ще трябва сам да поеме отговорността за обезщетяването на вредите, претърпени от увредените лица, а при неимуществени вреди обезщетенията могат да бъдат на значителна стойност.

Когато тези вреди бъдат възмездени от българския Гаранционен фонд, той ще ги претендира отново към водача, така че, във всички случаи, нарушилият закона водач ще носи материалната отговорност за причинените от него вреди и няма да се ползва със застрахователна защита.

Всъщност едва с обявяването на решението за назначаване на предварителен ликвидатор от страна на КФН в сайта на Комисията (което се случи на 14 август) българската общественост разбра, че се случва нещо притеснително, като напрежението сред гражданите – клиенти на ЗК "Олимпик", клон България, нарастваше с всеки изминал ден, за да ескалира и в нощни протести пред сградата на парламента.

Информацията, изнесена на сайта на КФН, беше подробна и указваше ясно, че водачите, чиито застраховки "Гражданска отговорност" ще бъдат прекратени от 18 август, следва да сключат без забавяне такава застраховка при друг лицензиран застраховател, опериращ на територията на Република България. Освен това КФН информираше и за начините, по които тези водачи могат да получат платените от тях премии за неизтеклата част от договорите им с "Олимпик".

Всичко това съвпадна и с друг, напълно независим от случващото се с "Олимпик" процес на застрахователния пазар, заради който всички застрахователи повишиха цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите в рамките на последните две-три седмици. Това увеличаване на цените беше основно повлияно от два фактора.

Кои са те, четете продължението на Investor.bg


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
4
 
! Отговори
Nemo преди 7 месеца
Тази публикация е чуден ..."зелен хайвер"! Тук се прилага българския закон - КЗ. Действащите полици ГО с Олимпик - клон Бг не са прекратени, защото КЗ никъде не предвижда това. Медиините интервюта и "експертните" писания не са документално основание за прекратяване на легално сключените договори !... Чл. 484 КЗ забранява да се сключва застраховка ГО при наличие на друга такава...! А, по-леко със слугинажа...
99
0
 
1
 
! Отговори
alakoz преди 7 месеца
bg medii sa mafia. lajat.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
някой случайно да е отменял сключените договори за застраховки? защо пък да са невалидни? това, че едната страна ЕВЕНТУАЛНО няма да може да покрие договорни задължения към ТРЕТИ лица, ни най-малко не прави застрахователния договор невалиден. Особено, когато е намесена ЧЕТВЪРТА страна (държавата), която освен, че е задължила едните да плащат, е проверявала и е вземала пари от другата страна за собствения си гаранционен фонд. Именно с такава цел.
97
0
 
5
 
! Отговори
до 96 от Знаещ преди 7 месеца
Така е, по принцип си прав ! Както обаче сме наясно дяволът е в детайлите. Понятието маловажно и малозначително е ясно или не е ? Я се поинтересувай до какъв размер глоба имаш право да жалиш в съда ? Е, тогава нека да не говорим за 1 кутия цигари моля !
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Знаещ
И 5 лева да е си е измама, а хората с нищо не са виновни че са си платили колкото са им поискали, а сега требва да плащат втори път .
95
5
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 7 месеца
Едно пълнене на резервоара ми е 100-110 лева и го "думкам" за 3-4 дена. ГО на "опарените" е 190-200 лева, като от срока на сключване досега са минали 6-7 месеца ! Остават непокрити ... примерно още толкова ! Какво повече да говорим или ... май отклоняваме общественото внимание от нещо ?!?
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Понеже некой казват включително и мутрата премиер, да сме били внимавали като сключваме застраховките, щото били с 20-30 % по евтини (което не е вярно, най много 10 % да е разликата ) Аз лично имам 3 автомобила на свое име и като отидиох при брокера ми ги направи уж по изгодно в три различни ЗК ,като тая в Олимпик ми беше изгодна само за микробуса, ако бяха всички оферти най ниски при тях щеше да ми ги направи там . И това значи ли че сега другите ми два автомобила са в риск понеже са по евтини
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма никакво съмнение, че най-голямата отговорност за кризата с Търговския регистър стои в премиера Бойко Борисов. И пак – кризата с регистъра е само нарицателно, това е видим проблем над повърхността. Годините на управление на Борисов доведоха именно това – разруха на държавността. Това е и неговата отговорност.

Борисов е изграден от система, в която е свикнал да няма нужда да размишлява, а само да изпълнява задачите на своя ръководещ офицер. Проблемът е, че след разпада на соца и преминаване към демократично, с извинение, управление не е съвсем ясно какви задачи подава актуалният ръководе
92
1
 
8
 
! Отговори
Точно така Иванов преди 7 месеца
До иванов,

Полицата ти е редовна защото от Търговския регистър е видно, че БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ ОЛИМПИК не е нито ФАЛИРАЛА , НИТО ПЪК В ПРОЦЕДУРА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ.

Тя е регистрирана у нас , плаща си задълженията и какво се случва със собственика и в Кипър нас това не ни засяга.

ВАЖНО Е , ЧЕ ЛИПСВА АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ С КОЙТО СЕ ОБЕЗСИЛВАТ ПОЛИЦИТЕ НА ТЕЗИ 275000 ЗАСТРАХОВАНИ В БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ ЛИЦА.

Жалкото е, че и политици и медии предприеха тази МАНИПУЛАЦЯ неотговаряща на истината
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самият факт, че от 200 000 ужилени излязоха да протестират само 15 човека говори красноречиво какви овце са българите.
Така, че айде у лево.
90
1
 
7
 
! Отговори
До 85 преди 7 месеца
До Анонимен,

Странното е това, че представителите на БЪЛГАРСКАТА компания "Олимпик" съзаклятнически МЪЛЧАТ НА МАНИПУЛАТИВНИТЕ СТАТИИ И ИЗКАЗВАНИЯ , ЧЕ ТЕ СА ФАЛИРАЛИ!!

От търговския регистър се вижда , че няма документ удостовераващ ФАЛИТА ИМ!!

Касае се за ФИКТИВЕН ФАЛИТ с участие на същите тези които ни прожектираха филма КТБ.

Номера мина веднъж , защо дза не го повторят.

КОМПАНИЯТА Е ДЕЙСТВАЩА И ДОГОВОРИТЕ И СА РЕДОВНИ, защото липсва административния акт обявяващ фалита на компанията.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами като гласувате да ви управялват Цветан Потуран и Боко Тиквата, поне не се оплаквайте.
88
2
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 месеца
"Все едно си купуваш от магазина развален салам, и искаш от държавата да ти върне парите."
...
И в коя бяла държава ще си купиш от магазина развален салам? И ми се струва, че не само парите ще ти върнат, но и магазинът, продал разваления салам ще плати сериозна глоба.
87
0
 
10
 
! Отговори
ДО № 82 преди 7 месеца
АКО СИ ГРАМОТЕН ВЛЕЗ В тЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР.

ТАМ ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ КОМПАНИЯТА Е ПРИ ДЕЙСТВАЩИТЕ , ЧЕ НЯМА ПРОЦЕДУРА ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ИЛИ ОБЯВЯВАНЕТО й във ФАЛИТ.

ИМА САМО временна ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ Й ПРОДЕКТИ И ТО ЗА 6 месеца !!

КОМПАНИЯТА Е ДЕЙСТВАЩА , А НЕ ФАЛИРАЛА!!

ТЯ Е БЪЛГАРСКА ЗАЩОТО Е РЕГИСТРИРАНА У НАС И ДЕЙСТВА ПО НАШЕТО , А НЕ ПО КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.

ИЗДАДЕНИТЕ ПРЕДИ 10.05.2018ГОДИНА ПОЛИЦИ СА РЕДОВНИ , защото липсва акт с който те да бъдат обезсилени
86
0
 
11
 
! Отговори
МАНИПУЛИРАНА СТАТИЯ преди 7 месеца
ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ АКТО С КОЙТО Е ОБЯВЕН ФАЛИТА НА РЕГИСТРИРАНАТА В БЪЛГАРИЯ И ДЕЙСТВАЩАТА СЪГЛАСНО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ??

ТАКЪВ АКТ ПРОСТО НЯМА!!

ВИЖТЕ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР И НЕ ПИШЕТЕ ПОДОБНИ МАНИПУЛАЦИИ НАСЪРЧАВАЩИ 275000 БЪЛГАРИ С РЕДОВНИ ЗАСТРАХОВКИ ДА СЕ ЧУСТВАТ ИЗМАМЕНИ И ДА ПЛАЩАТ ПОВТОРНО ЗА НЕЩО КОЕТО ЗА КОЕТО ВЕЧЕ СА ПЛАТИЛИ!!

ПОСОЧЕТЕ ДОКУМЕНТА ЗА ОБЯВЕНАТА ПРОЦЕДУРА ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ!

В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ТАКОВА НЕЩО НЯМА !!

ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ И ПОДВЕЖДАТЕ
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Леко странно ми е,че малко преди да стане случаят "Олимпик",застрахователите вдигнаха сериозно цените на гражданската застраховка. Съвпадение е може би.
84
1
 
16
 
! Отговори
Тъпи преди 7 месеца
Всички чужденци да правят пари в България и след това ние българите да плащаме още от собствения джоб както каза Бойко .Колко ли плащаме на чужденците –например на руска компания 3 милиарда за прекратен договор в Белене , няколко Италиански шивашки фирми които оставиха без заплати на работниците и много други .
Има само една дума ПРАВИТЕЛСТВАТА В БГ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА СТРАНАТА
83
1
 
10
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 7 месеца
Герберастите не крадат, те крадът, защото са неграмотни!
82
1
 
10
 
! Отговори
Никк преди 7 месеца
Не разбрах по какъв начин ще си получим парите? Някъде заявление ли трябва да се пуска?
81
1
 
12
 
! Отговори
иванов преди 7 месеца
полицата ми изтича на 18 . 09 , до тогава сте карам , пак после кам следвастата измама . нервите са вазни и навазвратими , така 4е маината им .