Бомби със закъснител: 80% от газовите бутилки - рискови

Старите нямат предпазен клапан за изпускане на налягането
21 авг 2018 07:40, Александър Попов
16
Бомби със закъснител: 80% от газовите бутилки - рискови
Снимка: Булфото, архив

Поне 8 от 10 бутилки за пропан-бутан за битова употреба крият риск да гръмнат. Те са като бомби със закъснител, защото нямат предпазен клапан, който при необходимост да изпуска излишната газ и така налягането в тях да падне до безопасни нива, твърди "Монитор".

Става въпрос основно за стари бутилки от преди 2000 г., които се ползват в домакинствата и хората сами ходят да си ги пълнят, а не разчитат на доставка в къщи от специализирани фирми.

"Налягането в бутилката в зависимост от сезона е от 1,5 до 6 атмосфери. Причината за нещастието в ботевградското село Скравена, където бутилка се взриви през януари 2009 г., бе именно липсата на такъв клапан", каза Лъчезар Христов, имащ сервиз за газови уреди. По думите му не повече от 20% от бутилките за битова газ у нас имат такива клапани. От ДАМТН уточниха, че няма регистър с информация колко и какви са бутилките с предпазен клапан и по-старите без.

Според хора от бранша за разлика от бутилките на автомобилните газови уредби именно тези стари балони за пропан-бутан за бита са без предпазен клапан, а също нямат и нивомер, показващ какво количество е заредено в тях. За това у нас, както и в повечето страни от Европа зареждането на битови бутилки за пропан-бутан може да става само на специални пунктове.

По данни на ДАМТН в цялата страна те са 311.

Собственикът на газстанцията Анатоли Господинов обясни, че основен проблем са течовете от бутилки, които с години не се поддържат от собствениците им.

Според Яким Недков, управител на магазин за газови уреди, проблемите с бутилките с пропан-бутан за битова употреба почти винаги се получават през лятото, защото температурите се покачват и като се използват бутилки без предпазни клапани, рисковете се увеличават.

"Хората, които пълнят бутилките на газстанциите трябва да гледат бутилката в какво състояние и тогава да решат дали да я напълнят. Прецени ли се, че е негодна, да се отказва пълнене. Когато има проблем, може да се смени кранът или главата на бутилката. Така нещата стават по-безопасни", смята той.

Недков твърди, че нерядко се използват в бита газови бутилки, които в други страни от Европа са изхвърлени и нашенци, връщащи се от там ги докарват в България. Също така от пунктове за скрап можело за малко пари да се купи газова бутилка, предадена там за старо желязо. Лъчезар Христов пък уточнява, че първо ги изкупуват като старо желязо. После друг ги купува, пребоядисва ги и продава като изправни.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
спомени... преди 4 месеца
При 'лошия социализъм' - преди да купиш газова бутилка трябваше да изкараш кратък курс в "Топливо". С тапията можеше да си купуш. И преди всяко зареждане - бутилката минаваше тест за налягане!.

Спомени...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В панелния ни блок на всеки етаж по една дементна баба готви на газ на южен остъклен балкон.представяте си в тези температури и с ДЕМЕНЦИЯ какво ще стане?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
12 ти, прав си. Има бутилки с клапан. Въпросът е дали статията не е поръчкова и да цели подмяна на старите бутилки, които са без клапан, за да се направият някакви печалби. От друга страна се питам, какво би се случило, ако клапана сработи в помещението където гори газовият котлон? Според мен, би станало същото което става при спукване на бутилката.
12
1
 
7
 
! Отговори
Поръчкова статия преди 4 месеца
До Анонимен:
Съвсем не е така! Бутилката ми е БВГ-27, от завод ТЕРЕМ-Ивайло, гр.В.Търново...2002г с предпазен клапан, паспорт, печат и техническа спецификация! Там си пише с какво количество газ се зарежда, с какво тегло и.т.н...ама няма кой да чете! Имаше си и пункт за изпитване на бутилки, ама едни финансови лобита го закриха! Всички бели стават от мърлящина и неспаззване на инструкции за безопасно ползване. Ганьо е професор по всичко...и акъл да му налееш, ще изтече през крачола му!
11
0
 
2
 
! Отговори
до един от колегите преди 4 месеца
Ами щом не си виждал с "преливник" явно ползваш бутилка от тези 80% , за които се говори в статията. По закон всички нови бутилки трябва да го имат, ако сравниш една стара бутилка с нова ще видиш че гърлото е по-високо и разликата е този клапан.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Газта е опасна. Аз съм за намаляване на ползването и.
9
0
 
1
 
! Отговори
Сп€€нс до ..4 преди 4 месеца
Има един раздел в учебниците ,, Умора на материалите'' ...
А иначе в испания миналата година за пореден път започнаха да подменят газовите бутилки за бита. Съвсем нов дизайн и така от пръв поглед виждаш че са нови, а не само пребоядисани .
Разликата е че тук никой не ходи да пълни собствена , а разменя пълно за празно .
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Облъчват материала. Трудно се управляват разбиращи хора. За това съсипаха образованието. Има процент на обема, който трябва да остане празен, за да може газта да се разширява при промяна на температурата. Пълната да горе бутилка внесена на топло задължително ще се спука.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Досега никога не съм виждал битова бутилка с предпазен клапан и нивомер, пък дори и чисто нова. Явно са някви много модерни, които обаче никъде не се продават. То най-добре е да са оборудвани и с портативна противопожарна система, ама колко щяха да струват?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отново някакви пълни глупости в статията! Бутилките са сметнати и проверени. Само и единствено неправилно ползване може да доведе до разкъсване на бутилката, което по същество е равносилно на изпускане от предпазен клапан. Никой не е пострадал от спукването на самата бутилка, взривът на газта нанася поръженията. Какви са тия глупости за клапани? Когато има достатъчно газова фаза в обема, няма никакъв проблем.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 4
Колкото и да смятано и преоразмерявано,рискът от използване на стари бутилки съществува!
Нямаме навици за периодична проверка и пълнене на специални за целта места.Искаме като вземем нещо да го ползваме цял живот!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрън, Дрън!
Бутилките са смятани, шевовете проверявани, и има голям коефициент за запас по якост.
При спазване на техническите изисквания е по безопасно от полет с самолет.
Който го е страх може да не ги ползва. Няма нужда да споделя страховете си по медии.
3
0
 
14
 
! Отговори
Сата... преди 4 месеца
Само това липсва, предпазен клапан, да изхвърли газта в кухнята или палатката...
2
0
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 4 месеца
то и телевизора може да гръмне ако човек не внимава! Инцидентите стават при неправилно ползване а не просто така. Но се ползват да ни плашат и подддържат монопола на тези които продават бутилираната газ - която е около 25% по скъпа от тази на автомобилна газостанция. Което е доста странно при положение че битовата е без акциз! Ако замо 20% имали предпазен клапан - това означава че дори 'големите монополисти' не слагат такъв на всички бутилки!
1
1
 
25
 
! Отговори
НЕ САМО БУТИЛКИТЕ преди 4 месеца
ТО ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ Е РИСКОВО И МНОГО ОПАСНО, ГЪРМИ ПОСТОЯННО.