НИМХ категорични: Мястото ни е извън БАН!

Заложник сме на егоистични интереси, твърдят учените
21 авг 2018 22:45, Анисия Иванова
30
НИМХ категорични: Мястото ни е извън БАН!
Архив: Булфото

Националният институт по метеорология и хидрология настоява правителството да вземе незабавно мерки за изваждането на НИМХ от БАН. Това се посочва в позиция на НИМХ относно резултатите от разговорите между БАН и Института.

Още по темата

В позицията се посочва още:

НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН "…целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“.

Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си и вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително да ги задълбочава.

Научно-приложната, оперативната и експертна дейност в НИМХ ние успяваме да развиваме досега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН, ще доведе до нарушаване качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати.

Тази демонстрация на неразбиране на проблемите ни, допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН.

Страхът на ръководните органи на БАН, че напускането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на "механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!

Публичното изразяване на подобни "аргументи", манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които, за да ги постигнат, не подбират средствата. Как при това да останем част от БАН?

Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН.

Декларираме, че ще използваме всички допустими от закона средства да защитим НИМХ и неговата дейност като българската хидро-метеорологична служба.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
А пустеещите парцели преди 5 месеца
сгради, които са ви предоставени?
Стоят пусти и чакат да потрябват на някой шеф или на нечие шефско дете!
А случая с мансардното помещение на царския дворец преди години? Хората алармирали, че стените ще се срутят защото са паянтови, а в мансардата някой кове, блъска, тряска, та стените вибрират! И какво се оказа? ПАРНАДЖИЙКАТА имала брат-дърводелец и под предлог, че ще ремонтира нещо за тамошния институт, човекът се настанил да си работи там частно, защото мястото било удобно! Кой ли е муфтил?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А частните фирмички на доценти и професори, настанени в мазетата на институтите? Ползват съоръжения и ток от института, ползват като ангария и труда на подчинените си, които си траят - някои заради дребни хонорарчета плюс заплатата работят във фирмата на шефа си в работното време на БАН, за което БАН им плащ. Други пък работят съвсем безвъзмездно, от страх. Ама нали БАН и на тях дава заплати (с пари от бюджета!) за времето, през което работят в частните фирми на шефовете си!
24
0
 
6
 
! Отговори
До За 8 преди 5 месеца
Защо да пише глупости? Нали при международния одит преди 7-8 години се установи, че в някои от апартаментите, дарени или завещани на БАН още преди 1945 г., живеят лица, които нямат нищо общо с БАН и се правят на утрепани - бил малък, когато родителите му били настанени там. После починали, той останал да живее там, знае, че жилището не е негово, знае, че не плаща наем, но това не му направило впечатление, защото било заварено положение за него! Чии близки са тези, бе?
23
1
 
5
 
! Отговори
До annybody преди 5 месеца
Онези във Великобритания са само членове на съответните научни институции, а нашите тук са зачислени на прехрана.
Броят на учЕните е около 3 000 (варира),а онези, които ги обслужват,са двойно повече.Не знам защо в сайта не се уточнява колко от обслужващите са с висше образование?Но правят друго.В сайтовете на отделните институти много рядко се отразява научната продукция на тези висшисти от помощния персонал.Сети се защо.
Някои от тях защитават дисертация, но им пречат да заемат научни длъжности
22
0
 
4
 
! Отговори
annybody преди 5 месеца
До Администратора
Моля Ви да премахнете поста на 23 Евроатлантик - подобни гнусни и безсмислени постове са позор за всяка уважаваща себе си медия.
21
1
 
7
 
! Отговори
annybody преди 5 месеца
Британската Академия на науките има 800 члена, а Британското кралско научно дружество - 1400.
Нашето БАН - 6 000, от които половината са технически и обслужващ персонал.
означава ли това, че българската "наука" е в пъти по-ефективна от британската?
20
5
 
1
 
! Отговори
Нинам преди 5 месеца
Нимх мястото им е извън галактиката
19
1
 
5
 
! Отговори
Споровете са излишни преди 5 месеца
Бат Бойко обеща, че в сряда ще съобщи какво е решил.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИЗВИНЕТЕ ТУК ЛИ Е ИЗРАЕЛ? НЕ? ПЪК АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ САМО В ИЗРАЕЛ СА ТАКИВА МАЛКИ ЗАПЛАТИТЕ.
17
6
 
3
 
! Отговори
за 17 преди 5 месеца
До Анонимен

Имотите ли те вълнуват? Нещастник. Ще си отидеш като Ралица Агайн.
16
2
 
11
 
! Отговори
До За 12 преди 5 месеца
Да бе, който не е професорски роднина, е примитивен. Въпреки отличната си диплома и научната си продукция!
Знаеш ли колко такива случаи има? Дори има идея да се съберат скандалните истории в отделен том и да се публикуват, с истинските имена на хората и институтите, в които са ставали описаните безобразия.
Хората помнят с кого са учили и не могат да повярват как така отличници не се класират на конкурсите и ако постъпят в БАН, години наред са слуги на свои бивши посредствени състуденти!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1

Нищо не е собственост на БАН, освен отделни съоръжения, случайно подарени след някой проект или дарени книги и архивни материали.
Всичко е държавна собственост, ПРЕДОСТАВЕНА ЗА ПОЛЗВАНЕ на БАН.
14
2
 
6
 
! Отговори
Образование и наука преди 5 месеца
се прави в университетите.Там няма как да излъжеш, че мързеливият тройкаджия е най-умният и най-подходящият за насочване към научна работа. Логично е най-талантливите студенти да бъдат поканвани да останат в учебното заведение като преподаватели и изследователи.
А в институтите на БАН? На конкурсите за редовни докторантури се явява кой ли не и после"Ами това е конкурс! Взимаме онзи,който се е представил най-добре! Отде да знаем, че той случайно е прочел само тези два въпроса, а иначе знае малко"
13
1
 
5
 
! Отговори
До Магаревъд преди 5 месеца
Имотите НЕ СА НА БАН. През 1947 г. са национализирани имоти, дарявани на БАН през царско време.
Пак тогава е подменен почти изцяло съставът на БАН и са назначени вече със заплати "свои, проверени хора".
На новата, социалистическа БАН са ПРЕДОСТАВЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ национализираните имоти.След това,върху общинска земя, с пари от хазната са построени още много сгради, част от които се ползват наистина като частна собственост от отделни лица.
Пожелае ли държавата, може да си вземе обратно каквото реши
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 6

Само Вагалински ли е? Колко са онези, които наистина въртят далавери с ценни находки?
А малограмотниците? Например онзи, който обяви, че е открил скулптура на прабългарите, а се оказа, че това е реквизит от филм, сниман през 60-те години и забравен там. Не знае ли как се датира каменно изваяние? И какво? Стана шеф, хабилитира се - нали е професорски зет, хем на червен професор!
В БАН повечето са такива "експерти"!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БАН е място където се прави наука и образование. Който не иска да прави наука и образование да си събира багажа и да си ходи.
10
5
 
1
 
! Отговори
ЗА 8 преди 5 месеца
До Цялата ни наука

пишеш глупости, имотите ли ви трябват?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВАЖНО Е НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ И В БАН ДА ОСТАНЕ. А БРЪНЗОВ ДА СЕ ОПРАВЯ.
8
4
 
6
 
! Отговори
Цялата ни наука преди 5 месеца
е заложник на егоистичните интереси на шепа хора, каквито има във всяка научна област - за да печелят по различни начини, да присвояват в чудовищни размери, да ползват част от имотите на БАН като частна собственост, да настаняват близките си на спокойна псевдоработа по институтите и т.н.
Затова - всички марш от БАН, да остане само персоналът, обслужващ музеите, библиотеките, архивното богатство на БАН. Останалите да си вадят хляба с труд и да идват само на дискусии в залите на БАН, без заплащане
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Закривай бан.Не стават за нищо пенционерите