33 дни по-късно и 12 л прелята кръв... Падналата лекарка – контактна!

Чакат я още операции, лекарите - оптимисти
22 авг 2018 12:30, Красимир Ангелов
35
33 дни по-късно и 12 л прелята кръв... Падналата лекарка – контактна!
Снимка: Facebook

Състоянието на 35-годишната лекарка Ирена Иванова, която падна от 7-я етаж на жилищна сграда в столичния квартал "Люлин", се стабилизира, обяви проф. Стоян Миланов от "Пирогов", национален консултант по спешна медицина

Още по темата

"Тридесет и трети ден д-р Иванова е в клиниката по интензивно лечение. Към момента отбелязваме трайна тенденция за стабилизиране на състоянието й. Повечето проблеми, възникнали от инцидента при нея са преодолени", подчерта проф. Миланов, цитиран от "Фокус".

По думите му младата жена вече е контактна и адекватна, но все още остава в реанимация.

"Имаме да извървим още не лек път по възстановяване. В момента тя е с нужда от интензивни грижи по-скоро, отколкото за интензивно лечение", посочи той и допълни, че за спасяването на живота й са били необходими близо 12 литра кръв и плазма.

"В момента контактуваме с д-р Иванова – тя е в съзнание, кооперативна е. Очакваме възстановяване в близките месеци. Тя ще претърпи още няколко оперативни интервенции. Не мога да кажа, че е извън риск и не знам до къде възстановяването ще бъде пълно, но се надявам в скоро време да може да изпълнява своите задължения като лекар", заяви още проф. Миланов.

Той увери, че спешното отделение на "Пирогов" е готово да реагира по същия начин и при други подобни травми.

"Надявам се случая да остане пример за другите колеги, които трябва да се учат на подобен травма-мениджмънт, защото той е на световно ниво", отбеляза специалистът.

Проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс в УМБАЛСМ "Пирогов" съобщи, че справянето с водещата ортопедична травма на 35-годишната лекарка е отнела не повече от 45 минути.

"От ортопедична гледна точка най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние правим тук е, че използваме една сравнително нова концепция за контрол на ортопедичната травма, която е сравнима с центрове в Европа, САЩ и Канада. Чрез тази концепция се прави минималното, за да се стабилизира състоянието на пациента, ако е с много тежка травма", обясни проф. Енчев и уточни, че едва след стабилизирането на състоянието се правят големите оперативни интервенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Анонимен 27-----------------------------------За колегите,родителите и децата си правим и невъзможното.За такива *** като теб да се грижи Бог.
28
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Пак ли за скачащата пияна лекарка?А за родилките Бог да ги прости.Държавата на ББ
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е хубаво, че са я закрепили. Пожелавам им да лекуват така всички свои пациенти, без оглед дали са скачали голи, по свое желание, дали са гимнастички, дали са лекари и тн. На фона на починалата родилка в Сливен не виждма еднакво отношение. Лекарката е скачала пияна по свое желание, а момичето е отишло да му помгнат да роди.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като е някой от бялата мафия, веднага се лекува, че и помеддите се следи състоянието му, и не ни пука че се е наранила докато е била пияна .... обаче обикновения бай ганист трябва да им се моли и да чака с дни пред кабинетите им .... плитък гроб за вас !
25
6
 
15
 
! Отговори
anna преди 5 години
Елате ш Англия, за да 'видите' здравеопазване...Хора с отрязани крайници чакат в коридора на рецепцията, припадат в чакалните, но никой не се кара с лекарите... Като не искаш отиваш на частно ама там почва от 200 паунда с отварянето на вратата. За изследване чакаш месец в добрия случай, но българите тук седят и си чакат
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А помните ли, че Митьо очите го лекуваха два месеца. Кой плати за тези операции и това лечение не е ясно, като съм абсолютно убеден, че очите не си е плащал здравните осигуровки. Иначе лекарката да се оправи, но лечението на всеки ЗДРАВНООСИГУРЕН пациент следва да бъде едно и също.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, някои се чудят - лекарка ли била. Ами то из всички сфери на обществото си има особености. Няма гаранции дали си обикновен член от обществото или си шефа на обществото.
22
0
 
6
 
! Отговори
зз преди 5 години
Ех ако се лекуваше в Токуда или Софиямед...
21
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за нас останалите дето не сме колеги ? ще има ли травма мениджмънт на световно ниво ?
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано се оправи!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9И защо?
18
8
 
6
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Тази жена от снимката вярно ли е лекарка? Да не показвата друга снимка?
17
4
 
4
 
! Отговори
Журналист преди 5 години
До 15Защо реши, че работя в Dnеs.bg и свързаните с него сайтове? Просто ти обяснявам техническата страна на въпроса.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :):)Имал е. Навсякъде е ясно, че добрите лекари са основно в София. Колкото по-дълбоко навлизаш в провинцията, толкова по-зле става. В селото на баба ми най-добрия лекар не е самия лекар, а стария фелдшер от едно време.
15
5
 
5
 
! Отговори
до 11 и14 преди 5 години
хайде идете и си мерете пи...те на друго място кой по по....
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖурналистАми управете си сайта да не е на някаква кретенска платформа бе, пич! Как в други сайтове може, пък тук неможело?
13
5
 
2
 
! Отговори
Журналист преди 5 години
До 11Виж си коментара и разбери, че възвратното местоимение и с ударение не винаги излиза. Особено, ако копираш текст от една среда, и го поставяш в друга. Например от "Уърд" в "Уърдпрес" или "Джуумла". Същото важи и за кавичките.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми харесва, как има 2-3 кибика от самия днес.бг, които слагат минуси на коментарите относно "ѝ".
11
3
 
14
 
! Отговори
:):) преди 5 години
евала на Пирогов могат го, жалко че вдички плащаме в една каса но от върхови пистижения в медицината се възползват само 1,/6 от Българите. Все си мисля починалия моторист 4 часа след ПТП във Варна миналия петък ,нямаше ли по голям шанс да бъде спасен ако беше в Сф. Убеден съм че е имал...
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ѝ е различно от й