Дисбаланси в здравеопазването – богати медици, болни хора!

Коментар на икономиста Стоян Панчев и депутата от БСП Александър Симов
Обновена: 22 авг 2018 13:14 | 22 авг 2018 12:45, Анисия Иванова
108

Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Относно богатството на лекарите: добър невролог с всички методики и асистент към университет блъска дежурство за 1800-2000лв,може да има пари но те са за професорите,иначе който може и иска бяга навън,пък вие плюйте малкото останали дето ви спасяват.
95
2
 
1
 
! Отговори
цонко преди 5 години
До бяха лекари едн. вр.Нали знаеш лафа че революцията изяжда децата си нищо свястно не е станало с революция, виж историята
94
0
 
3
 
! Отговори
do 99 преди 5 години
и къде е проблема? не съм длъжен да плащам на 10 ромчета за здравето! Аз като не мога да гледам 10 деца няма да правя ! И те ще се научат ама по трудния начин ! Вече все повече от тях учат, работят и си плащат за всичко като нас ! Крайно време при нас всеки да си внася в лична сметка за здравеопазване ! Ней нормално хора като мен когато внасят да отида да си взема направление и да няма а хора дето нищо не дават да ги гледат като писани яйца! А аз пътя и в турция да се лекувам щото ми е писнало !
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата обслужва шепа безскрупулни лекари за сметка на всички останали.
92
3
 
23
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Както много пъти съм писал здравеопазването в България приключи на 01.07.2000 г. с въвеждането на най-голямата пирамида в държавата-Здравната каса!В момента здравеопазване няма а караме по модела на едно от най-скапаните здравеопазвания в света-американското т.е. имаш пари,лекуваш се,нямаш пари,оправяй се както можеш!!!За съжаление е така!А отноно Сащ-гледайте "Sicko" на Майкъл Мур е ще разберете много неща!За съжаление след 10 год. и такива като мен няма да ги има и незнам кой изобщо ще лекува!
91
1
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 5 години
Кви са теа таласъми?
90
0
 
26
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Защо НЗОК финансира пътеките на частните клиники?Защо колегите ви от провинцията са оставени на произвол, виждал съм лекари по 2 километра ходят пеша да си лекуват пациентите - достойни хора.Колегите ви от провинцията нямат медикаменти да лекуват пациентите.Поддържа се една престъпна система - на фармацевтична мафия - вноса на лекарства трябва да е държавен, на застрахователни дружества, и частни болници.Проблем има, губим лекари, сестри, хора.Животът не е стока, Здравето не е сергия.Чипът
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влез сутринта в 5 часа в автобус на градсия караи 9часа и после ходи караи на още 2 места е как ще стане тази , Гати и лекаря гладен голям специалист сутринта в поликлиниката от обяд оперира в държавната привечер застъпва нощтна в частната болница -- е много издръжливи тези доктори бе !
88
1
 
19
 
! Отговори
50 преди 5 години
Всичко е ясно на всички за лекарите-милионери.Милионите им са спечелени чрез различни форми на източване на НЗОК и с доплащането от пациентите.Управляващите и прокуратурата го знаят още по-добре ,но бездействат!Защо?Който е крал,независимо кой е,в затвора!Лечението е просто-да се отдели държавното от частното здравеопазване!И тогава частните лекари,ако могат да станат и милиардери!Борисов и Цацаров защо мълчат!?То е ясно защо!
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да изпукат алчници долни и децата им да пукат до 9 коляно - това не са лекари ,а дяволски изчадия
86
2
 
13
 
! Отговори
бяха лекари едн. вр. преди 5 години
Нещата са такива ,че който си мисли ,че нещо щще може да се реформира е абсолютно неадекватен ,болниците ще запалят-- назад няма да ги върнете ,това е рак в последен стадии тои не се лекува --- революция тип Ленин трябва да има последвана от чрезвичаини комитети ,наново всичко да се построи, като всичко старо трябва да бъде премахнато от системата ,плюс пълна национализация на всичко свързано с бяла престилка ! Да ама това кога ще стане ??? Тея ще точат и агонията ще продължава до дупка .
85
3
 
15
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Когато искаме да се премахнат лимитите и ЕОД-та в държавната практика, мълчите като "комунисти".Когато искаме лекар на държавна работа да не практикува частно, мълчите като комунисти.Когато искаме, заплата на мед. сестри, независимо в кой град да е 1500 лв. мълчите като комунисти.Когато искаме д.вата да изпраща отличници на специализация в чужбина и да поеме разходите срещу договор да работят в БГ - мълчите като комунисти.Вашето съсловие е безкрайно толерирано, има читави Лекари - но са малк
84
2
 
11
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Като трябва пациентът да доплаща независимо от осигуровките - е демокрация и капитализъм.Котаго пациентът иска Лекарят да си плаща образованието, както е в развитият Капитализъм, мълчите като "комунисти".Когато пациентът иска, всеки лекар да има здравна застраховка 200 000 евро при грешка, мълчите като комунисти.Да махнат НЗОК, и се всеки да търси път и начин.Я кажете на Ами Буе сградата за милиони на Л. Съюз, с чии пари я построихте?Филмът на Майкъл Мур за лекарите в Куба е "Недъзи" Sicko
83
1
 
7
 
! Отговори
бяха лекари едно вр. преди 5 години
Ако не си власт имаш в болница за властимащи в София има 2--3 такива ,то чичо доктор ще ти покаже кон боб яде ли и магаре на мост сер....е ..ли ? Да ви е ясно майтап няма ! А и още нещо тука тези дето са захапали са по добре от онези в чужбина ,но реват да са уж съпричастни с другите ,на вън бягат тези дето не са в играта ...по -младите без връзки.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Доктор Сър Пичук-Умник представи си че не си богат и си продавач в магазин и вземаш 1000 лева заплата но си с 2 деца и сапруга и се разболееш от болест за която ти трябва лечение в чужбина,което лечение са ти нужни 50 000 Евро,какво правиш слагаш си въжето ли??
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то навсякъде лекарите са едни от най-богатите хора. Здравето ни е бизнес от незапомнено време. Личните ни лекари са добър пример - еднолични търговци. Болниците станаха дружества, появиха се частни болница. Касата е бъчва без дъно. Колко влизат и излизат, къде отиват и за какво никой не може да каже.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИНЖ.Напротив, взимаш милиони, щото в София продавате на 1400 евро квадрата, на голи стени!100 квадрата + довършителни работи + обзавеждане колко стават?
79
0
 
10
 
! Отговори
Избягал преди 5 години
Само в сектор "строителство" дисбаланси няма!Там цените на новите жилища гонят цените на тези в Барселона!Въпреки неколкократната разлика в заплатите!
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България го има и проблема, че скучаещи пенсионери се редят всеки ден пред лекарските кабинети, а млади работещи хора нямат време да отидат на лекар, а когато отидат там лекаря ги минава набързо както пенсионерите и въобще не ги изслушва да си кажат симптомите, което е престъпно ако човека боледува от хронична болест в начален стадий, която може да бъде излекувана.
77
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ ФИЛМ Е АМЕРИКАНСКИ -ПО-ТОЧНО НА САЩ !!!