Дисбаланси в здравеопазването – богати медици, болни хора!

Коментар на икономиста Стоян Панчев и депутата от БСП Александър Симов
Обновена: 22 авг 2018 13:14 | 22 авг 2018 12:45, Анисия Иванова
108

Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
9
 
! Отговори
доктора преди 5 години
До Val:Съгласен съм това е проблем но той не е само при нас а важи за всички съсловия. В българия това е типично и една от причините да напусна страната
55
3
 
3
 
! Отговори
комунист преди 5 години
до доктораима ефективен цяр за сите болестинамажи го с ракийка, пийни една дезифекцирай и така дале и дале сите болести са от нередовно пиене его още помним комитските времена а на доктор не съм одил
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Имената на богатите И в малките градчета докторите са от крадливите и то като за световно! Как ти се струват заплати с цифри от 15- 20 ХИЛЯДИ?
53
10
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
До Така еСолидарността не работи и няма нито един случай, в който тя да е работила в историята. Днес ако имаш нужда от скъпо лечение пак си принуден да си го платиш от джоба, а няма да го получиш безплатно. Освен това и плащаш и осигуровка, от която няма смисъл... От друга страна не е морално да се харчат големи суми пари, за да се удължава живота на възрастни хора с няколко месеца или няколко години, защото така младите хора се лишават нормален живот и цялата държава се срива заради това...
52
1
 
17
 
! Отговори
Val преди 5 години
До доктораДа, както лекарите така и други професии изискващи висока квалификация трябва да са добре платени! Но проблема е че парите са под масата - плаща се на ръка и толкова. Масово добри и не чак толкова добри лекари станаха касиери - това е проблема. Първото нещо за което се говори са парите пък резултата ... ще видим. В никоя държава от "западна" Европа го няма това, взимат се добри пари но при добри резултати! И си провери правописа преди да говориш за квалификация.
51
0
 
4
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Изтървахте руското посолство !
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1200 лв е висока заплата на фона на пенсионери с 200 пенсия и работещи на 400 или 700 заплата.Всеки работещ която и да е професия трябва да получава от 2000 лв до над 20000 евро заплата ама няма да стане и затова в чужбина
49
0
 
3
 
! Отговори
доктора преди 5 години
Също така не ще дам на жена песар за унощожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление. Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на тези които са специалисти в тази област.Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, било то роби или вободни
48
6
 
12
 
! Отговори
чичо доктор преди 5 години
На тези, които не харесват лекарите и другите медицински специалисти, поне от коментарите разбирам, че са много, предлагам когато имат здравословен проблем, а такъв неизбежно рано или късно ще се появи, да ползват услугите на професионалния БГ.мама!Поздрав!
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искахте капитализъм, на ви капитализъм. Роден си в бачкаторско семейство, оставаш бачкатор за цял живот защото не можеш да получиш същото образование или здравеопазване като детето на капиталиста. Тепърва ще разберем последствията от англосаксонския модел на класово разделение.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
<html><body><!--StartFragment--><p><i>Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетваАз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо. Също так
45
1
 
3
 
! Отговори
доктора преди 5 години
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доктораДокторче, стига си го играл жертва дето няма пари. И не говорим да работите за без пари, а че 90% сте некадърници, които хал хабер си нямате какво правите. Нито ви бива да диагностицирате, нито да лекувате. При вас всичко е проба-грешка. Пробваме диагноза, ако излезе вярна - излезе. Пробваме лечение - ако стане браво на нас, ако умре човека, еми следващия моля. Болни има колкото щеш.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен11 преди 5 години
Преди месец си правих горен и долен мост на зъбите в Германия цената беше 1500евро,от тях 50%плати здравната каса,аз платих 750евро,тука за същата работа,ми искаха 1300лева,дали сбърках,че си правих зъбите там.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И журналистите взимат високи заплати - нима не допускат правописни и/или други елементарни, да не кажа глупави грешки. За лъжливи новини не ми се обсъжда. И ся квко!?
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демократ Демократе,дори и при твоята ''съвършена'' капиталистическа система трябва и има морал! А що се отнася до социализма -на запад всички живеят по неговите закони и не ги ли спазваш -аут си!Само тук е пълна идиотия и криворазбрана цивилизация!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА какви далавери се въртят между доктори и погребални агенции - бедно ни е въображението.....................................
39
7
 
7
 
! Отговори
доктора преди 5 години
До анонимен:Всеки така говори за нас по форумите че трябвало да лекуваме без пари хипократова клетва (която никой от вас не е и чел) но когато отида в магазина получавам касова бележка и на касата. сменям тоалетната-о чудо искат да платя. Е аз да не съм ви роб. В българия е огромна корупция но знайте едно:навсякъде висококвалифицираниятежък или опасен труд (пожарникари и полицай) е много добре заплатен. В пъти повече от например Продавач в магазин. И така трябва да бъде.
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой лекар не е длъжен безплатно да бърка в смрадливите гъ-зове на пациенти с комунистически разбирания.Пациентът готов ли е да свърши нещо безплатно за лекаря?Малко вероятно.А що тогава се очаква лекаря да върши нещо безплатно за пациента?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократС всичко съм съгласен с теб само не и със знака за равенство между капитализъм и демокрация, които поставяш. Освен това в БГ не е капитализъм, а някаква изродена форма на олигархо-анархизъм с елементи на пазарна икономика в соц руини.