Борисов в Созопол – при екипа, отстраняващ теча на мазута

Източването на горивото от кораба ще започне при по-добро време
66
Борисов в Созопол – при екипа, отстраняващ теча на мазута
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски кораб "Мопанг".

Още по темата

Борисов е възложил на транспортния министър Ивайло Московски и Изпълнителната агенция "Морска администрация" да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

Премиерът изтъкна, че екологията винаги е била водеща за правителството.

"Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия", коментира той и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.
 
От Изпълнителна агенция "Морска администрация" и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут. Според специалистите днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.

Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага, щом условията го позволяват. По думите му в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.
 
В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. лева. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато държавата очалва отговора на разБойко отностно македонския език, той инспектира нещо от което си няма и бегла представа
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusТой да се гмурне, веднага ще изплува. Плондир потъва ли? :)
9
1
 
27
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Ама как само са запретнали ръкави ! Още малко и аха да се хванат у работа ! А като казах работа , какво стана с оная работа с шейната и загиналото дете ! Намериха ли кой е виновен ? Или се чудят как да набедят бора!
8
2
 
33
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Бойче, целия български народ ти говори да си стоиш в канцеларията, да си пушиш скъпата пура, да цъкаш с дистанционното и да гледаш по коя теле визия те дават и да не харчиш държавни пари. Само с това ходене до Созопол си изхарчил много пари за служебни автомобили, гориво, охрана и мазни мръвки. За един ден харчиш доживотните пенсии на поне десетина бедни пенсионери.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ошета всичко, стигна и до този проблем! Родилката да бе отишла да ражда в кабинета Му, Сливен и Плевен нямаше да влизат в новините! Детския хор излезе много по умен и знае къде е правилното място да искаш пари!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Премиерът изтъкна, че екологията винаги е била водеща за правителството."---Особено в "ромските квартали" (сиканските махали). Гарантирано от герП! Видими резИлтати. (край на цитата). :)
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей това е да си всестранно развит, от хард дискове и сървъри, през магистрали, до потънали кораби
4
0
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Браво Бойко ......спасявай морето.Екипа да си взема багажа и да се маха.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MaйMyнaтa"Е как, беэ Баце, не става"---Е, па! Он ако се напъне, сам ше извади корабо со 'се мазуто. Я, каков е ячок!
2
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Супер Бойко щеше сам да го отстрани, ама понеже е станал като каца с мас не може да се гмурне :)
1
1
 
27
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Е как, беэ Баце, не става